Τι είναι η ABC μέθοδος ή κοστολόγηση βάσει δραστηριότητας;

Τι είναι η ABC μέθοδος ή κοστολόγηση βάσει δραστηριότητας;

ABC μέθοδος

ABC μέθοδος -Activity-Based Costing- ή διαφορετικά κοστολόγηση βάσει δραστηριότητας είναι μια μέθοδος κοστολόγησης που χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, είναι μια μέθοδος ανάθεσης γενικών και έμμεσων δαπανών όπως είναι οι μισθοί για παράδειγμα, σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Το σύστημα ABC της λογιστικής κόστους βασίζεται σε δραστηριότητες, οι οποίες θεωρούνται οποιοδήποτε γεγονός, μονάδα εργασίας ή εργασία με συγκεκριμένο στόχο.

Πως θα κοστολογήσω το προϊόν μου;

Στην ουσία, με αυτή την μέθοδο ξεφεύγεις από τον παραδοσιακό τρόπο οργάνωσης του κόστους!

ABC μέθοδος: Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε ότι έχεις ένας εργοστάσιο το οποίο παράγει 100 μηχανές και 100 αυτοκίνητα.

Για την παραγωγή τους έχεις τα εξής κόστη:

  1. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ-100.000€
  2. ΕΡΓΑΤΟΩΡΕΣ- 300.000€
  3. ΠΑΓΙΑ ΕΞΟΔΑ- 100.000€

ΣΥΝΟΛΟ= 500.000€

Συνολικά έχεις επίσης 200 προϊόντα – 100 μηχανές και 100 αυτοκίνητα. Κάνοντας τις μαθηματικές πράξεις με τον παραδοσιακό τρόπο, θα λέγαμε ότι 500.000€/200 προϊόντα = 2500€ κόστος/προϊόν.

Αν όμως σου έλεγα πως για να γίνει η παραγωγή των 100 μηχανών χρησιμοποίησα μόνο το 25% των εργαζομένων μου και για να κάνω τα 100 αυτοκίνητα καταναλώθηκε το 65% της ηλεκτρικής ενέργειας αυτού του μήνα, θα ήταν δίκαιο να πιστεύουμε πως η κάθε παραγόμενη έχει το ίδιο κόστος; Σίγουρα όχι!

Επιπλέον, θα υπήρχε και διαφορά στην τιμή, σωστά; Αφού οι μηχανές έχουν μικρότερο κόστος από τα αυτοκίνητα, πιθανότατα θα χρέωνες λιγότερο τις μηχανές απ’ ότι τα αυτοκίνητα!

Και αυτή με λίγα λόγια είναι η μέθοδος ABC ή η μέθοδος κοστολόγησης βάσει δραστηριότητας. Πως αλλιώς πιστεύεις ότι θα μπορούσε μια επιχείρηση να επωφεληθεί από αυτή την στρατηγική;

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Γιάννης Κύρτσης

Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμβουλος ακινήτων στην Liberty Real Estate, αρθρογράφος, Content Creator και δημιουργός της σελίδας Johnny&Books. Αρθρογραφεί στο Business Review Greece για Βιβλία, Αυτοβελτίωση και ορολογίες επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Ένας νέος με μεγάλο πάθος για τα βιβλία, καθώς αυτά του άλλαξαν την ζωή, με όνειρο να μεταδώσει αυτή την τρέλα στους ανθρώπους γύρω του κάνοντάς τους καλύτερους!