6ώρη εργασία με μισθούς 8ώρου: Η πρώτη εταιρεία που το εφαρμόζει στην Ελλάδα!

6ώρη εργασία με μισθούς 8ώρου: Η πρώτη εταιρεία που το εφαρμόζει στην Ελλάδα!

6ωρη εργασία

Από 1.1.2022 η εταιρεία KRS Group είναι η πρώτη στην Ελλάδα που εφαρμόζει 6ωρη εργασία με αμοιβές 8ώρου. Ηταν το αποτέλεσμα προετοιμασίας περίπου δύο χρόνων, από τότε που του ήρθε αυτή η «τρελή ιδέα» όπως την ονομάζει ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας Κωνσταντίνος Ραΐκος. Έτσι, έκανε την KRS Group την μοναδική εταιρεία που εργάζεσαι 6 ώρες και αμοίβεσαι για 8 ώρες, και συγκεκριμένα με απολαβές που ξεκινούν από τα 850 ευρώ καθαρά.

Αυτό είναι σίγουρα κάτι πολύ καινοτόμο και τολμηρό για τα Ελληνικά δεδομένα. Γινεται όμως στα πλαίσια της ισορροπίας ζωής – εργασίας που, όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας, γίνεται το νέο κανονικό.

Επίσης, συμβαδίζει με αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι οι λιγότερες ώρες εργασίας μπορούν να αθξήσουν τηνν παραγωγικότητα!

Είναι επίσης κάτι που βοηθάει συνολικά την εταιρεία να είναι ενεργή και πλήρως παραγωγική για 12 ώρες την ημέρα. Αυτό γίνεται χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων, μιας και με το μοντέλο της 6ωρης εργασίας υπάρχουν 2 “βάρδιες”.

Η μετάβαση στην εξάωρη εργασία

Μέχρι τα 31 του χρόνια ο Κωνσταντίνος Ράικος, ιδρυτής και CEO του ομίλου λογιστικών υπηρεσιών KRS, θεωρούσε ότι η πολύωρη εργασία στο γραφείο έφερνε τους στόχους που έθετε για τον όμιλο και τους πελάτες τους. Το 2017 διαγνώστηκε με καρκίνο. Αυτό είχε ως συνέπεια για περίπου δέκα μήνες να εργάζεται μακριά από το γραφείο του με αρκετά περιορισμένο χρόνο αλλά και δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια της περιπέτειας του, ο Κωνσταντίνος Ράικος σκέφτηκε κάτι το οποίο σε πολλούς ακούγεται ιδανικό για το εργασιακό τους περιβάλλον και σε άλλους μη εφικτό. “Από το κρεβάτι του νοσοκομείου άρχισα να σκέφτομαι πως θα μπορούσα να λειτουργώ την εταιρεία μου μακριά από το γραφείο και με λιγότερες ώρες. Σκεφτόμουν και εξέταζα εφαρμογές και συστήματα που θα βελτίωναν την ποιότητα της δουλειάς μου και των συνεργατών μου. Έτσι έθεσα έναν μεγάλο στόχο: Την εξάωρη εργασία με μισθούς 8ωρου. Στόχος μου ήταν να βάλουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο, με στόχο να συμμετέχουμε σε μια κοινωνία επιχειρηματικότητας που θα εξελίσσει τα μέλη της” δήλωσε ο ίδιος.

Είχαν προηγηθεί δυο χρόνια προετοιμασίας με αρκετές δυσκολίες. Από τα τέλη του 2019, η σκέψη γύρω από ένα εναλλακτικό σύστημα εργασίας έγινε πιο εντατική. Ηδη είχε εφαρμόσει το μέτρο του «πρωινού καφέ». Κάθε μέρα είχε και ένα μίτινγκ με διαφορετικό τμήμα με στόχο τη συνεχή βελτίωση του συστήματος. «Σκοπός μας ήταν να πετύχουμε την εφαρμογή του 6ώρου».

Η αλλαγή δεν ήταν εύκολη. «Τις πρώτες δύο εβδομάδες οι άνθρωποι δεν μπορούσαν εύκολα να συνηθίσουν τους νέους χρόνους, ένιωθαν να πιέζονται. Εχουμε μπολιαστεί τόσο πολύ με την ιδέα του ωραρίου 9-5 που νιώθουμε ενοχές αν εργαστούμε λιγότερο», λέει ο κ. Ράικος σε συνέντευξη του.

“Από τον Οκτώβριο του 2021 ξεκινήσαμε το 6ωρο τις Παρασκευές και με τη νέα χρονιά το εφαρμόζουμε όλες τις ημέρες. Τις δυο πρώτες εβδομάδες ήταν περίεργα γιατί όλοι δεν μπορούσαν να συνηθίσουν τους νέους χρόνους και ένιωθαν μια πίεση. Και εγώ που είχα μάθει να βρίσκομαι στο γραφείο από τις 6 το πρωί έκανα αρκετές ημέρες να αποδεχθώ ότι μπορώ να πηγαίνω στη δουλειά στις 10. Δυο χρόνια το δουλεύαμε αλλά δεν το πίστευαν ότι θα γίνει” λέει ο κ. Ράικος.

Τα αποτελέσματα της 6ωρης εργασίας και η αναγνώριση

Θεωρώ ότι μπορούμε να επιβιώσουμε σε ένα περιβάλλον που θα θεωρείται win win για εργοδότες και εργαζόμενους. Όταν πέρασα καρκίνο πέρασα κι εγώ μεγάλο άγχος επιβίωσης. Εγώ όμως είχα πρόσβαση σε ανθρώπους που μπορούσαν να με στηρίξουν, κάποιος που ζει με ένα μισθό;. Όταν καταφέραμε το 6ωρο και τις αλλαγές που αφορούν την ποιότητα στο εργασιακό μας περιβάλλον σκέφτηκα τη συνεργάτιδά μου Ανθούλα Κατσαβούνη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 40 ετών χτυπημένη από καρκίνο και της αφιερώνω αυτό το επίτευγμά μας”.

Ο Κωνσταντίνος Ράικος έχει ακούσει πολλά «μπράβο» για την πρωτοβουλία του, όμως έχει τη διάθεση να διευκρινίσει: «Για όποιον νομίζει ότι είναι λούνα παρκ το γραφείο, να πω ότι δεν είναι. Δεν είμαι ανιδιοτελής άνθρωπος. Θεωρώ όμως ότι μπορούμε να επιβιώνουμε σε ένα win win περιβάλλον. Οταν πέρασα καρκίνο πέρασα κι εγώ μεγάλο άγχος επιβίωσης. Εγώ όμως είχα πρόσβαση σε ανθρώπους που μπορούσαν να με στηρίξουν, κάποιος που ζει με ένα μισθό;».

O Κωνσταντίνος Ραΐκος

Η ιστορία του Κωνσταντίνου Ράικου

Σε ηλικία 15 ετών ο Κωνσταντίνος Ράικος αναγκάστηκε να πάει νυχτερινό λύκειο και ξεκίνησε να εργάζεται σε διάφορες δουλειές για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Στα 18 του ο πατέρας του δημιούργησε χρέη ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες και δημόσιο, το οποίο προέκυψε από μεγάλο δανεισμό για να σώσει τις επιχειρήσεις του.

Λόγω των δανείων υποθήκευσε ακίνητα στα οποία είχαν την ψιλή κυριότητα τα παιδιά της οικογένειας. Αποτέλεσμα ήταν τα χρέη να περάσουν στον Κωνσταντίνο και τα αδέρφια του.

Παρά τις δυσκολίες εκείνος κατάφερε να τελειώσει το νυχτερινό λύκειο και να σπουδάσει.

Το 2011 και σε ηλικία 24 ετών ίδρυσε την KRS η οποία είναι η πιο επιδραστική εταιρεία του κλάδου με καινοτομίες και μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για την σημασία της λογιστικής στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο Χρηματοοικονομικό κλάδο, παρέχοντας υπηρεσίες στην Λογιστική, Φοροτεχνική και στην Συμβουλευτική των Επιχειρήσεων.

Το 2019 η εταιρεία βραβεύτηκε για την εφαρμογή KRS Reporting στην κατηγορία «Digital Transformation Application» των Mobile & Connected World Awards.

Πριν από λίγο καιρό ο Κωνσταντίνος Ράικος πρωτοτύπησε και πάλι. Έκανε πάρτι αποχώρησης για εργαζομένους που αποχώρησαν από την εταιρεία. Μάλιστα ανέβασε στο λογαριασμό της εταιρείας στο facebook φωτογραφία με όλους τους εργαζόμενους που ήταν στο αποχαιρετιστήριο πάρτι. Στο πλαίσιο αυτής της μίνι γιορτής εκφράζονται οι ευχαριστίες από όλους για την προσφορά στην εταιρεία αυτού που αποχωρεί.

krs group

Ποιά είναι η KRS Group

Η KRS μετράει πλέον πάνω από 2.500 πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Διαθέτει υποκαταστήματα στην Κρήτη και στην Κύπρο, ενώ σήμερα απασχολεί 20 άτομα τα οποία εργάζονται σε 6ωρες βάρδιες από τις 8 το πρωί έως τις 8 βράδυ.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2011 και δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα και ειδικότερα προσφέρει υπηρεσίες Λογιστικής, Φορολογίας και Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων. Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους και καταξιωμένους επαγγελματίες της αγοράς, καθώς και από ταχέως αναπτυσσόμενα στελέχη.

Η KRS Financial Control είναι η πρώτη εταιρεία του group. Ιδρύθηκε το 2011 και εξειδικεύεται στην παροχή λογιστικών και φορολογικών υπηρεσιών. Η KRS είναι η πρώτη ελληνική λογιστική εταιρεία με βραβευμένα custom-made εργαλεία, για τις ανάγκες των πελατών της.

Η KRS Consulting, η οποία ιδρύθηκε το 2018, εξειδικεύεται στο Business Development, τη δημιουργία Business Plan, καθώς και στην υποβολή και παρακολούθηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με υψηλό ποσοστό επιτυχίας.

Η Μη Κερδοσκοπική εταιρία KRS Foundation ιδρύθηκε το 2019, με μόνο σκοπό την υποστήριξη οργανισμών και δράσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Έτσι η εταιρεία προσπαθεί να μεταδώσει το μήνυμα της αλληλεγγύης και της αγάπης σε όσους χρειάζονται βοήθεια και καθοδήγηση.

Ο Παρασκευάς Φορολογάς είναι το πιο πρόσφατο project του group καιπρόκειται για το πρώτο ψηφιακό λογιστήριο φυσικών προσώπων. Το σύνολο των υπηρεσιών της εταιρίας παρέχονται μέσα από την εφαρμογή «Παρασκευάς Φορολογάς». Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε iOS και Android.

Πηγές: Καθημερινή , protothema.gr , krs.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας