Τι είναι ο επιχειρηματικός κύκλος;

Τι είναι ο επιχειρηματικός κύκλος;

Η κατανόηση του πως διαμορφώνεται ένας επιχειρηματικός κύκλος είναι απαραίτητη για την επιτυχία ενός οργανισμού

Όταν εργάζεστε σε έναν οργανισμό, πρέπει να αναμένετε ότι η οικονομία θα υποστεί περιοδικές διακυμάνσεις. Αυτοί οι κύκλοι μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στις δαπάνες. Το αποτέλεσμα, είναι ότι επηρεάζουν τον κλάδο και τον οργανισμό σας. Με την προετοιμασία για έναν επιχειρηματικό κύκλο, θα διασφαλίσετε ότι ο οργανισμός σας βιώνει θετικές συνέπειες κατά τη διάρκεια περιόδων διαφοροποίησης και διακυμάνσεων.

Δίνοντας έναν ορισμό

Ένας επιχειρηματικός κύκλος είναι η φυσική επέκταση και συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης που συμβαίνει σε μια οικονομία σε μια χρονική περίοδο.

Η άνοδος και πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) μιας οικονομίας ορίζει την αρχή και το τέλος ενός επιχειρηματικού κύκλου

Επιπλέον, ένας επιχειρηματικός κύκλος είναι γνωστός και ως οικονομικός κύκλος ή κύκλος εμπορίου.

Ευθύνεται για την ανάπτυξη και πτώση της οικονομικής δραστηριότητας με την πάροδο του χρόνου.

Τα “μέλη” μιας οικονομίας μπορούν να διαχειριστούν έναν επιχειρηματικό κύκλο χρησιμοποιώντας μια ποικιλία εργαλείων.

Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νομισματική πολιτική για να μειώσουν τα επιτόκια. Το γεγονός αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τις δαπάνες και τις επενδύσεις.

Ο νομοθέτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δημοσιονομική πολιτική για να ενθαρρύνει ή να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Πως μετριέται ένας οικονομικός κύκλος;

Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά πως μπορούμε να υπολογίσουμε έναν επιχειρηματικό κύκλο.

Χρονοδιάγραμμα του επιχειρηματικού κύκλου

Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) καθορίζει τις ημερομηνίες κάθε οικονομικού κύκλου με βάση εκτενή οικονομική έρευνα.

Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, το ΚΕΠΕ καθορίζει τις ημερομηνίες για κάθε στάδιο ενός κύκλου εκ των υστέρων, συχνά μήνες ή περισσότερο από ένα χρόνο μετά το γεγονός.

Συνυπολογίζεται η σοβαρότητα της ύφεσης (recession severity)

Για να κοινοποιήσουν τη σοβαρότητα ενός επιχειρηματικού κύκλου, οι οικονομολόγοι μετρούν τα στάδια της ύφεσης και της επέκτασης ξεχωριστά.

Η σοβαρότητα του σταδίου ύφεσης βασίζεται σε τρεις μετρήσεις:

  1. Βάθος: Πόσο σοβαρό είναι το στάδιο της ύφεσης;
  2. Διάχυση: Πόσο διαδεδομένο έχει γίνει το στάδιο της ύφεσης στην εθνική οικονομία;
  3. Διάρκεια: Πόσο καιρό έχει διαρκέσει το στάδιο της ύφεσης;

Στην συνέχεια, λαμβάνεται υπόψη η σοβαρότητα της επέκτασης (expansion severity)

Οι οικονομολόγοι εξετάζουν με τις ίδιες τρεις μετρήσεις τον καθορισμό της σοβαρότητας του σταδίου επέκτασης:

  1. Βάθος: Πόσο αξιοσημείωτο ή σημαντικό είναι το στάδιο της επέκτασης;
  2. Διάχυση: Σε πόσες πτυχές της οικονομίας έχει φτάσει το στάδιο της επέκτασης;
  3. Διάρκεια: Το στάδιο της επέκτασης διήρκεσε περισσότερο από το συνηθισμένο;

Γιατί είναι σημαντικοί οι επιχειρηματικοί κύκλοι;

Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας ενός επιχειρηματικού κύκλου είναι ζωτικής σημασίας για τους επαγγελματίες στους οργανισμούς.

Εάν έχετε μια αίσθηση σε ποιο στάδιο του επιχειρηματικού κύκλου βρίσκεται αυτή τη στιγμή η οικονομία, μπορείτε να πάρετε πιο ενημερωμένες στρατηγικές αποφάσεις.

Οι επενδυτές τείνουν να επενδύουν κατά τη φάση της επέκτασης. Παρόλο αυτά, αποκτούν συχνά υπερβολική αυτοπεποίθηση και “υπερφουσκώνουν” τις τιμές κατά το στάδιο αιχμής.

Κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης ή επέκτασης, οι επενδυτές σταματούν να αγοράζουν και αρχίζουν να πωλούν, ωθώντας τις τιμές προς τα κάτω.

Ως επενδυτής, μπορεί να γνωρίζετε ποια περιουσιακά στοιχεία είναι πιθανό να έχουν καλή απόδοση ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο επιχειρηματικός κύκλος.

Με αυτή τη γνώση και εμπειρία, μπορείτε να λαμβάνετε καλύτερες οικονομικές αποφάσεις.

Αν και οι κύκλοι της αγοράς είναι ξεχωριστοί από τους επιχειρηματικούς, η χρηματιστηριακή αγορά μιας οικονομίας συχνά ακολουθεί στενά τον επιχειρηματικό της κύκλο.

Η χρηματιστηριακή αγορά γενικά έχει καλές επιδόσεις κατά το στάδιο της επέκτασης και μπορεί να μετατραπεί σε ανοδική αγορά εάν ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ παραμείνει υψηλός και ο πληθωρισμός και η ανεργία παραμείνουν χαμηλά.

Κατά το στάδιο της συρρίκνωσης, η ανάπτυξη επιβραδύνεται σημαντικά και οι τιμές μειώνονται, προκαλώντας μια “bear” αγορά.

Μια “bull” αγορά δείχνει θετική ανάπτυξη, ενώ μια “bear” αγορά δείχνει αρνητική.

Πηγή: Indeed

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.