Στο σημερινό άρθρο, θα εστιάσουμε στις ομοιότητες και τις διαφορές που έχουν οι δύο τύποι αρχείων JPG και JPEG. Έτσι, θα λύσουμε ουσιαστικά το debate: JPG vs JPEG.
Σε προηγούμενα (ξεχωριστά) άρθρα μας, αναφερθήκαμε στα αρχεία τύπου JPG και JPEG αντίστοιχα. Εξηγήσαμε τι αρχεία είναι, και ποια είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους.
Ομοιότητες
1. Η raster απεικόνιση
Μια raster εικόνα είναι ένα αρχείο που ορίζεται ως ένα πλέγμα εικονοστοιχείων.
Και οι δύο μορφές εικόνας JPG και JPEG χρησιμοποιούν το πρόγραμμα επεξεργασίας εικονοστοιχείων raster απεικόνισης.
Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί pixel ως μεμονωμένα σημεία για τη δημιουργία μιας εικόνας.
Επειδή χρησιμοποιούν raster απεικόνιση, τόσο τα JPG όσο και τα JPEG είναι βέλτιστα για εικόνες χωρίς γραμμή, με διακριτικές αποχρώσεις, όπως λογότυπα, περίπλοκα έργα τέχνης και φωτογραφίες υψηλής πυκνότητας.
Λόγω του συστήματος απεικόνισης που βασίζεται σε pixel, και οι δύο τύποι αρχείων εμφανίζουν χαμηλότερη ποιότητα εάν ένας χρήστης μεγεθύνει πολύ τη φωτογραφία.
2. Χειροτέρευση ποιότητας εικόνας
Επειδή τόσο τα JPG όσο και τα JPEG χρησιμοποιούν προγράμματα απεικόνισης που βασίζονται σε pixel, τα αρχεία χάνουν τελικά ποιότητα με την πάροδο του χρόνου με κάθε μεταφορά.
Κάθε φορά που ένας χρήστης αποθηκεύει μια εικόνα, η μεταφορά εικονοστοιχείων από την τοποθεσία πηγής στην αποθήκευση συρρικνώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι συρρικνώνεται και κάθε εικονοστοιχείο.
Ενώ αυτή η “απώλεια” ποιότητας είναι σχετικά απαρατήρητη.
Παρόλο αυτά, αυτή η ποιότητα είναι ο λόγος για τον οποίο και οι δύο τύποι αρχείων εικόνας προβάλλονται καλύτερα στην αρχική τους πηγή και όχι ως αποθηκευμένη εικόνα.
Διαφορές JPG vs JPEG
1. Διαφορετικές εποχές
Τα JPG είναι παλαιότερα από το JPEG ως τύπος αρχείου. Ενώ τα JPEG είναι πλέον ο standard τύπος εικόνας, και οι δύο τύποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Λόγω των προτύπων τη στιγμή της χρήσης JPG, τα αρχεία έχουν ορισμένους περιορισμούς.
Μερικοί από αυτούς είναι το όριο τριών χαρακτήρων της επέκτασης αρχείου και τα όρια μεγέθους και pixel.
2. Διαφορετικά μεγέθη αρχείων
Ενώ τόσο τα JPG όσο και τα JPEG μπορούν να έχουν παρόμοια μικρά μεγέθη αρχείων, τα JPEG έχουν ένα πλεονέκτημα όσον αφορά τη “συμπιεστότητα”(compressabilty).
Τα JPEG μπορούν να συμπιεστούν σε ακόμη μικρότερα μεγέθη αρχείων.
Αυτό, τους δίνει την δυνατότητα να καταλαμβάνουν πολύ λίγο χώρο σε σύγκριση με ένα JPG.
Ένα JPG μπορεί να συμπιεστεί, αλλά όχι στην ίδια πυκνότητα με ένα JPEG.
Όμως, εξακολουθεί έτσι να διατηρεί την ποιότητά του.
3. Διαφορετική πυκνότητα των pixels
Τα JPEG έχουν συνήθως υψηλότερη πυκνότητα pixel από τα JPG.
Επιπλέον, τα JPEG χρησιμοποιούν διαφορετικό σύστημα μορφοποίησης για pixels που περιλαμβάνει την στοίχιση των pixels για να αυξηθεί η συμπιεστότητα.
Αυτή η αυξημένη συμπιεστότητα όμως, κάνει μερικές φορές τα JPEG λιγότερο κατάλληλα για λεπτομερείς φωτογραφίες και πιο κατάλληλα για έργα τέχνης ή εικόνες με ζωηρά χρώματα.
Από την άλλη, τα JPG έχουν μεγάλη πυκνότητα εικονοστοιχείων και είναι πιο κατάλληλα για περίτεχνες και λεπτομερείς φωτογραφίες παρά για έργα πλούσια σε χρώματα, για τα οποία τα JPEG μπορεί να είναι πιο βέλτιστα λόγω της πυκνότητας διατήρησης χρώματος.
Βασισμένοι στα προαναφερθέντα στοιχεία, ευελπιστούμε να έχουμε ξεκαθαρίσει το debate: JPG vs JPEG, έτσι ώστε να γνωρίζουμε όλοι σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν αυτοί οι δύο τύποι αρχείων.
Πηγή: Indeed