Το παράδοξο του Χιμπατζή – Πρόγραμμα Διαχείρισης του Νου

Το παράδοξο του Χιμπατζή – Πρόγραμμα Διαχείρισης του Νου

Το παράδοξο του Χιμπατζή

Το παράδοξο του Χιμπατζή είναι ένα πρόγραμμα διαχείρισης του Νου, το οποίο θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση, θα σου μάθει πως να είσαι περισσότερο ευτυχισμένος και τέλος, πως μπορείς να είσαι λιγότερο στρεσαρισμένος.

Ο καθηγητής και συγγραφέας του βιβλίου, Steve Peters, μας δείχνει μέσα σε αυτό το εξαιρετικό έργο του την πάλη που συμβαίνει συνεχώς στο μυαλό μας ανάμεσα στον άνθρωπο και τον χιμπατζή.

Ποιος θα επικρατήσει τελικά;

Το παράδοξο του Χιμπατζή: Ποιο είναι αυτό το παράδοξο τέλος πάντων;

Ποιο είναι αυτό το παράδοξο όμως ρε Johnny; Το παράδοξο αγαπητοί αναγνώστες μου είναι το εξής: Ο χιμπατζής μέσα μας μπορεί να είναι ο καλύτερός μας φίλος ή ο χειρότερός μας εχθρός.

Αν δεν αντιληφθούμε πως λειτουργεί ο νους μας, αν δεν αντιληφθούμε για ποιον λόγο δρούμε όπως δρούμε… τότε θα είμαστε συνεχώς θύματα του χιμπατζή μας.

Το παράδοξο με τον Χιμπατζή δεν είναι όμως μόνο ότι μπορεί να γίνει φίλος ή εχθρός αλλά είναι και το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την φύση του χιμπατζή μας, όμως έχουμε την ευθύνη να τον διαχειριστούμε!

Πως;

Το παράδοξο του Χιμπατζή: Ποιες είναι οι διαφορές του ανθρώπου και του Χιμπατζή;

Ο άνθρωπος και ο χιμπατζής είναι σίγουρα δυο διαφορετικά όντα και σε αυτό δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης.

Πάμε να δούμε μερικά χαρακτηριστικά του χιμπατζή και έπειτα του ανθρώπου:

Χαρακτηριστικά του Χιμπατζή (Συναισθηματική Σκέψη):

 • Σχηματίζει βιαστικά απόψεις
 • Τα βλέπει όλα μαύρα ή άσπρα
 • Είναι παρανοϊκός
 • Είναι καταστροφικός
 • Είναι παράλογος
 • Κρίνει συναισθηματικά

Χαρακτηριστικά του Ανθρώπου ( Λογική Σκέψη):

 • Βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και τεκμήρια
 • Είναι λογικός
 • Λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο και με προοπτική
 • Διαθέτει αποχρώσεις του γκρι και ισορροπημένη κριτική ικανότητα

Το παράδοξο του Χιμπατζή: Ποιες είναι οι προσδοκίες μου;

Ο συγγραφέας του βιβλίου αναφέρει ότι πολλές φορές δεχόμαστε επίθεση από τα “Γκρέμλιν”, όπου στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι αποδυναμωτικές πεποιθήσεις που μπορεί να έχουμε ή κάποιες μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τον κόσμο μας.

Προσοχή στην επίθεση από το δίδυμο Γκρέμλιν:

“Πάντα αξίζει τον κόπο να ελέγχετε αν οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές και λογικές. Αν δεν είναι, κατά πάσα πιθανότητα, θα οδηγήσουν σε πολύ ισχυρά αρνητικά συναισθήματα μέσα σας. Συνήθως δημιουργούνται συναισθήματα όπως η ματαίωση, ο θυμός, ή η απογοήτευση.”

– Steve Peters

Αν οι προσδοκίες σας δεν είναι ρεαλιστικές και λογικές, άσχημα πράγματα συμβαίνουν. Το έχουμε δει να συμβαίνει άπειρες φορές:

 • Έχετε την προσδοκία να μην συναντήσετε κίνηση στον δρόμο επειδή ξεκινήσατε νωρίς.
 • Έχετε την προσδοκία να χάσετε 30 κιλά μέσα σε έναν μήνα.
 • Έχετε την προσδοκία να βγάλετε την ύλη όλων των μαθημάτων της εξεταστικής μια μέρα πριν το μάθημα

Λυπάμαι που σας το χαλάω, αλλά τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και γνωρίζοντας ότι δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να αποκτήσετε ένα προβάδισμα απέναντι στον χιμπατζή σας!

Ένα συμπέρασμα:

Ο χιμπατζής μας είναι μέρος του εαυτού μας. Δεν τον επιλέξαμε εμείς, αλλά φέρουμε ευθύνη για αυτόν. Επομένως, όταν φέρεις ευθύνη για κάποιον/κάτι πρέπει να μάθεις και πως θα τον διαχειριστείς σε περίπτωση που ξεφύγει.

Αυτό το βιβλίο είναι για σένα που θέλεις να αποκτήσεις τον έλεγχο, απέναντι στον θυμό σου, στις χαρές σου, στις δυστυχίες σου!

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Γιάννης Κύρτσης

Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμβουλος ακινήτων στην Liberty Real Estate, αρθρογράφος, Content Creator και δημιουργός της σελίδας Johnny&Books. Αρθρογραφεί στο Business Review Greece για Βιβλία, Αυτοβελτίωση και ορολογίες επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Ένας νέος με μεγάλο πάθος για τα βιβλία, καθώς αυτά του άλλαξαν την ζωή, με όνειρο να μεταδώσει αυτή την τρέλα στους ανθρώπους γύρω του κάνοντάς τους καλύτερους!