Που επενδύει τα λεφτά του ο George Soros; Portfolio Analysis – Freedom24 Project

Που επενδύει τα λεφτά του ο George Soros; Portfolio Analysis – Freedom24 Project

george soros

Ήξερες πως ο George Soros ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών, είναι από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ακτιβιστές με μεγάλο φιλανθρωπικό έργο;

Ο George Soros είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και το όνομα του έχει συνδεθεί με πολλές θεωρίες συνωμοσίας.

Αντικειμενικά, από οικονομικής άποψης, θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους επενδυτές όλων των εποχών!

Αυτή τη στιγμή, είναι 92 χρονών και η περιουσία του αγγίζει τα 6,7 δισεκατομμύρια USD.

Επομένως, δεν θα μπορούσε να λείπει και αυτός από την σειρά μας με επιτυχημένους επενδυτές!

Πως o George Soros κατάφερε να φτάσει σε αυτό το σημείο και να είναι αναγνωρισμένος παγκοσμίως;

Σε αυτό το άρθρο, θα δεις εταιρείες που δεν τις περιμένεις ή δεν τις γνωρίζεις κάν, μιας και ο George Soros είναι ένας πολύ ιδιαίτερος επενδυτής.

Όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, ο Soros είναι ένας δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund, φιλάνθρωπος και πολιτικός ακτιβιστής. 

Είναι επίσης γνωστός ως “Ο άνθρωπος που έσπασε την Τράπεζα της Αγγλίας” λόγω του διάσημου στοιχήματός του κατά της βρετανικής λίρας το 1992, το οποίο φέρεται να του απέφερε κέρδος 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων!

Το εκτιμώμενο κόστος της Μαύρης Τετάρτης στο Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν 3,4 δισεκατομμύρια £.

Ποιος είναι όμως αυτός ο τόσο ισχυρός άνδρας;

O George Soros γεννήθηκε στην Ουγγαρία το 1930 και επέζησε της ναζιστικής κατοχής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Λονδίνο και σπούδασε στο London School of Economics, όπου επηρεάστηκε από το έργο του φιλοσόφου Karl Popper. 

Μετά την αποφοίτησή του, ο Soros μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ξεκίνησε την καριέρα του στα χρηματοοικονομικά, εργαζόμενος σε διάφορες εταιρείες πριν ξεκινήσει το δικό του hedge fund, Soros Fund Management, το 1970.

Ποια είναι η επενδυτική φιλοσοφία του George Soros;

Η επενδυτική φιλοσοφία του Soros επικεντρώνεται γύρω από την έννοια της αντανακλαστικότητας, η οποία είναι η ιδέα ότι οι αντιλήψεις και οι ενέργειες των συμμετεχόντων στην αγορά μπορούν να επηρεάσουν τα υποκείμενα θεμελιώδη μεγέθη της.

Με άλλα λόγια, ο Soros πιστεύει ότι οι αγορές δεν είναι πάντα αποτελεσματικές και ότι κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο οι αντιλήψεις των συμμετεχόντων τελικά επηρεάζουν την αγορά, μπορεί να αποκτήσει πλεονέκτημα και να κάνει κερδοφόρες επενδύσεις. 

Δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στις μακροοικονομικές τάσεις και έχει μια μακροπρόθεσμη άποψη για τις αγορές. 

Μετά από κάποιες μεγάλες κινήσεις του, έγινε γνωστός για την αντίθετη προσέγγισή του και για την ικανότητά του να εντοπίζει τις ανεπάρκειες της αγοράς που οι άλλοι έχουν χάσει.

Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε μερικές από τις πιο κερδοφόρες συναλλαγές στην ιστορία, όπως το περίφημο σορτάρισμά του κατά της βρετανικής λίρας το 1992 και το πιο πρόσφατο κατά του κινεζικού γουάν το 2015.

Όσον αφορά την αγορά μετοχών, ο Soros επενδύει σε διάφορους τομείς όπως η τεχνολογία, τα ακίνητα και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και πάντα αναζητά ευκαιρίες για επενδύσεις σε υποτιμημένα περιουσιακά στοιχεία με υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης.

Εφόσον είδαμε τώρα την επενδυτική φιλοσοφία του George Soros, πάμε τώρα να δούμε τις 5 μεγαλύτερες θέσεις του, σύμφωνα με την 13F της Αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

George Soros

Ποιες είναι οι σημαντικότερες μετοχές στο portfolio του George Soros

1. Rivian

Στην πρώτη θέση έχουμε την εταιρία ηλεκτροκίνησης Rivian.

Αποτελεί αυτήν την στιγμή την μεγαλύτερη επένδυση του Soros και η αξία της επενδυτικής του θέσης ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Η Rivian αποτελεί μια Αμερικάνικη εταιρεία ηλεκτροκίνησης η οποία ιδρύθηκε το 2009 και κατασκευάζει οχήματα με ηλεκτρικούς κινητήρες.

Η Rivian είναι γνωστή για την εστίασή της στη βιωσιμότητα, την περιπέτεια και την καινοτομία. Tα οχήματά της έχουν σχεδιαστεί για να είναι αποτελεσματικά και ικανά να εξερευνούν περιβάλλοντα και να κινούνται άνετα εκτός δρόμου.

Η εταιρεία έχει λάβει σημαντικές επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon και η Ford, καθώς και επενδυτικές εταιρείες όπως η T. Rowe Price.

Μάλιστα, η Amazon, έχει κάνει ήδη παραγγελία στη Rivian για 100.000 οχήματα παράδοσης.

2. Bioheaven Pharmaceuticals

Στην επόμενη θέση έχουμε την εταιρία Bioheaven Pharmaceuticals.

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση του George Soros και ανέρχεται στα 340 εκατομμύρια δολάρια.

Η Biohaven Pharmaceutical είναι μια νεοσύστατη εταιρεία και αναπτύσσει προϊόντα που στοχεύουν σε νευρολογικές και νευροψυχιατρικές ασθένειες και σπάνιες διαταραχές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή την στιγμή, πολλαπλές κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για υποψήφια προϊόντα σε νευρολογικές παθήσεις όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η νωτιαία παρεγκεφαλιδική αταξία και η νωτιαία μυϊκή ατροφία.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκει στην γνωστή σε όλους μας Pfizer.

3. Duke Realty

Στην τρίτη θέση έχουμε την εταιρία real estate Duke Realty.

Αποτελεί και αυτή μια μεγάλη επένδυση του και ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Η Duke Realty Corporation είναι μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία που κατέχει και εκμεταλλεύεται βιομηχανικά ακίνητα σε 20 μεγάλες αγορές logistics.

Η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο περίπου 159 εκατομμυρίων ενοικιάσιμων τετραγωνικών βιομηχανικών περιουσιακών στοιχείων.

Τον Οκτώβριο του 2022, η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Prologis, μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2011 μέσω της συγχώνευσης της AMB και της ProLogis, πολυεθνικών εταιρειών ακινήτων με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το The Economist, η επιχειρηματική της στρατηγική επικεντρώνεται σε αποθήκες που βρίσκονται κοντά σε τεράστιες αστικές περιοχές όπου η γη είναι σπάνια.

4. Amazon

Αυτή την στιγμή ο Soros κατέχει πάνω από 200 εκατομμύρια στην επενδυτική του θέση στην εταιρία του Jeff Bezos

Η Amazon είναι η μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο από την άποψη του κύκλου εργασιών από την πώληση αγαθών και υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου και μια από τις πρώτες που βασίστηκε στο Διαδίκτυο για την παροχή των υπηρεσιών της με γνώμονα τις πραγματικές πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών.

5. D.R. Horton

Κατέχει αυτή την στιγμή πάνω από 160 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές στην συγκεκριμένη εταιρεία. Η Horton, είναι μια εταιρεία κατασκευής κατοικιών που έχει συσταθεί στο Ντέλαγουερ και έχει την έδρα της στο Άρλινγκτον του Τέξας. 

Από το 2002, η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κατοικιών σε όγκο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εταιρεία είναι γνωστή για την ποιότητα κατασκευής, τα ελκυστικά της ντιζάιν και τις προσιτές τιμές της και  γι αυτό έχει κερδίσει πολλά βραβεία και αναγνώριση για τη συνεισφορά της στον κλάδο της στέγασης. 

Εκτός από την κατασκευή κατοικιών, ο D.R. Η Horton παρέχει επίσης μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών αγοράς σπιτιού για να απλοποιήσει τη διαδικασία για τους πελάτες της, όπως χρηματοδότηση στεγαστικών δανείων.

Παρά την επιτυχία του, ο Soros έχει αντιμετωπίσει πολυάριθμες θεωρίες συνωμοσίας και κριτική από διάφορες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες.

Ορισμένες από τις θεωρίες συνωμοσίας περιλαμβάνουν τη συμμετοχή του Soros σε πολιτική χειραγώγηση, τη χρήση της περιουσίας του για να ελέγξει τον κόσμο και το ότι είναι μέρος μιας μυστικής παγκόσμιας κυβέρνησης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας και ο Soros έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς.

Freedom24

Σε περίπτωση που θέλεις να αγοράσεις μία από τις μετοχές που αναφέρονται παραπάνω, ή οποιαδήποτε άλλη από τις χιλιάδες που υπάρχουν στην επενδυτική πλατφόρμα της Freedom24, κάνε κλικ εδώ. 

Το άνοιγμα λογαριασμού διαρκεί μόλις 10 λεπτά, μπορείς να κάνεις κατάθεση από κάρτα ή μέσω τράπεζας και είσαι έτοιμος να αγοράσεις την πρώτη σου μετοχή. 

*Η επένδυση είναι ρίσκο. Οι προβλέψεις και οι προηγούμενες επιδόσεις δεν είναι αξιόπιστοι δείκτες μελλοντικών επιδόσεων. Είναι σημαντικό να κάνετε την ανάλυσή σας πριν κάνετε οποιαδήποτε επένδυση.
*Αυτό το βίντεο/άρθρο δεν είναι οικονομική συμβουλή. Αυτή η ανάρτηση περιέχει affiliate links της Freedom24 που χωρίς κόστος για εσάς, μπορεί να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια.

Πηγές: Whalewisdom, Wikipedia, Wikipedia, Biohaven, D.R. Horton, Duke Realty, ChatGPT

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας