Απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ; Ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ; Ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Το ban των ΗΠΑ στο TikTok αναμένεται να αποφασισθεί εντός των επόμενων εβδομάδων

Μια πιθανή επικείμενη απαγόρευση της κινεζικής πλατφόρμας social media TikTok στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να προκαλέσει ανακατανομή της παγκόσμιας αγοράς.

Εκείνοι που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτή την είδηση είναι οι ανταγωνιστές του TikTok στον κόσμο των social media. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι Meta Platforms Inc. (META), Alphabet Inc. (GOOGLE) και Snap Inc. (SNAP) .

Σχετικά με την απόφαση απαγόρευσης του TikTok στις ΗΠΑ

Η νομοθετική πίεση ασκείται στην ByteDance, την κινεζική ιδιωτική εταιρεία που κατέχει το TikTok. Η πίεση αυτή έρχεται εν μέσω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Alejandro Mayorkas.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων των Ηνωμένων Πολιτειών (CFIUS) ζήτησε από την ByteDance να πουλήσει το μερίδιό της στην πλατφόρμα. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τον όρο αυτό, θα αντιμετωπίσει πιθανή απαγόρευση (ban).

H οπτική του NBC News για την πιθανή απαγόρευση του TikTok / NBC News

Πως θα επηρεαστούν οι ανταγωνιστές του TikTok;

Η απαγόρευση του TikTok θα ωφελούσε εξαιρετικά τους ανταγωνιστές του. Πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram, το YouTube και το Snapchat θα είναι σε θέση να αποκομίσουν το αμερικανικό κοινό του TikTok.

Η επικράτηση του TikTok στην παγκόσμια αγορά των social media οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δημοτικότητά του στους εφήβους. Πιο συγκεκριμένα, τα δύο τρίτα των εφήβων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, ελέγχοντας έτσι το 2,3% της παγκόσμιας αγοράς.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πλατφόρμες, το TikTok συνεχίζει και εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Από το 2023, υπολογίζεται ότι 834 εκατομμύρια χρήστες έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή τουλάχιστον μία φορά το μήνα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των χρηστών του διαδικτύου παγκοσμίως.

Η πλατφόρμα βίντεο σύντομης μορφής reels του Facebook, άμεσος ανταγωνιστής του TikTok, θα επωφεληθεί ιδιαίτερα. Η Meta μέχρι στιγμής, δεν μπόρεσε να δημιουργήσει σταθερά έσοδα από την Reels.

Παρόλο αυτά, στην τελευταία της δήλωση κερδών δήλωσε ότι αναμένει η πλατφόρμα να είναι ουδέτερη ως προς τα έσοδα μέχρι το τέλος του 2023 ή τις αρχές του 2024.

Η λειτουργία Reels του Instagram και το εργαλείο Spotlight του Snapchat, επίσης παρόμοια με τη μορφή του TikTok, θα μπορούσαν επίσης να ωφεληθούν.

Τόσο η Meta, όσο και το Snap και η Alphabet δημοσίευσαν μείωση της ανάπτυξης, των εσόδων ή των τιμών των μετοχών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Είναι φανερό ότι η ευρύτερη βιομηχανία της τεχνολογίας παραπαίει μετά την ταχεία ανάπτυξη στις αρχές της πανδημίας.

Η μάχη που δίνει ο CEO του TikTok με τα αμερικανικά δικαστήρια / Deutsche Welle

Τι έπεται για το μέλλον της πλατφόρμας;

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρίσκεται εν μέσω έρευνας για εικαζόμενη παρακολούθηση Αμερικανών δημοσιογράφων του BuzzFeed και των Financial Times μέσω της εφαρμογής.

Οι εργαζόμενοι είχαν πρόσβαση σε δεδομένα δημοσιογράφων σε μια προφανή προσπάθεια να εντοπίσουν διαρροές εταιρικών πληροφοριών.

Η ByteDance δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «καταδίκασε έντονα» τις ενέργειες αυτών των εργαζομένων. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί απολύθηκαν από την εταιρεία.

Πηγή: Investopedia

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.