Chief Human Resource Officer (CHRO): Ποιος ο ρόλος του και πως δημιουργεί αξία από τους ανθρώπινους πόρους;

Chief Human Resource Officer (CHRO): Ποιος ο ρόλος του και πως δημιουργεί αξία από τους ανθρώπινους πόρους;

chief human resource officer

Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί είναι από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία κάθε επιχείρησης, για αυτό και η επένδυση σε αυτό, πρέπει να είναι από τους βασικότερους στόχους. Κάθε τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, χρειάζεται να ηγείται από ανθρώπους, οι οποίοι είναι σε θέση να παράξουν επιπλέον αξία τόσο στους ίδιους τους εργαζομένους, όσο και στην ίδια την εταιρεία, όπως είναι ο Chief Human Resource Officer ή CHRO.

Για αυτό λοιπόν σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι ένας Chief Human Resource Officer και πως κάποιος μπορεί να γίνει.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Τι είναι ο Chief Human Resource Officer (CHRO);

Ένας Chief Human Resource Officer, είναι το ανώτερο στέλεχος διόικησης του ανθρώπινου δυναμικού και υπεύθυνος για την επίβλεψη και τις αποφάσεις του τμήματος HR.

Επιπλέον, είναι υπεύθυνος για τα HR συστήματα που χρησιμοποιούνται στο τμήμα και βέβαια για όλους του εργαζομένους του.

Μια τέτοια θέση, πρέπει να συνυπολογίσει και να ισορροπίσει πολλούς ρόλους, οι οποίοι είναι πολύ εύκολο να συνγχιστούν και να ξεφύγουν από τα όρια.

Αυτό συμβαίνει καθώς, ένα τέτοιο επάγγελμα, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους και χτίζεται μια διαποροσωπική σχέση, η οποία πρέπει να τους κατανοεί και να στέκεται στο πλευρό τους, χωρίς όμως να ξεφύγει από το επαγγελματικό πλαίσιο.

Επίσης, ένας CHRO πρέπει παράλληλα να στοχεύει στην αποδότικότητα των εργαζομένων και στην δημιουργία ενός κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος, γεγονός που συμβάλλει και στην επιτυχία της επιχείρησης.

Πως φέρνει αξία σε μια επιχείρηση;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους ένας CHRO φέρνει αξία σε μια επιχείρηση.

Πρώτον, αναπτύσσει και εφαρμόζει πολιτικές και στρατηγικές ανθρώπινου δυναμικού που βοηθούν στην προσέλκυση και διατήρηση των καλύτερων ταλέντων.

Αυτό διασφαλίζει ότι η εταιρεία έχει τα κατάλληλα άτομα στις σωστές θέσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα και καλύτερη επιχειρηματική απόδοση.

Δεύτερον, διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι είναι αφοσιωμένοι και παρακινούνται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη εργασιακή ικανοποίηση και μειωμένη εναλλαγή εργαζομένων.

Αυτό, με τη σειρά του, συμβάλλει στη μείωση του κόστους πρόσληψης και κατάρτισης.

Τρίτον, ο CHRO είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των παροχών και των αποδοχών των εργαζομένων, που μπορούν να βοηθήσουν στην προσέλκυση και διατήρηση κορυφαίων ταλέντων.

Επίσης, είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία μιας θετικής κουλτούρας εργασίας που προωθεί την καινοτομία, τη συνεργασία και την ομαδική εργασία.

Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να συνεργαστούν για την επίτευξη κοινών στόχων, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία της επιχείρησης.

chief human resource officer

Πως μπορεί κάποιος να γίνει Chief Resource Human Officer;

Σύμφωνα με άρθρο από το Harvard Business Review το 2015, έχει προβλεφθεί ότι η δεκαετία του 2020 θα είναι η δεκαετία των Chief Resource Human Officer.

Επομένως, εάν θέλετε να μάθετε πώς να γίνετε CHRO, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα παρακάτω βήματα.

Απόκτηση της εκπαίδευσης που χρειάζεται

Εάν αναρωτιέστε πώς να γίνετε CHRO, πρέπει πρώτα να πληροίτε τις κατάλληλες εκπαιδευτικές απαιτήσεις.

Η απόκτηση πτυχίου Bachelor στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε καθώς εκπαιδεύει τους φοιτητές στις βασικές αρχές του αντικειμένου.

Επιπλέον, τέτοιοι τίτλοι σπουδών εξοπλίζουν τους εκπαιδευόμενους με απαραίτητες δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού, όπως εργασιακή γνώση του εργατικού δικαίου, της τεχνολογίας, του προγραμματισμού του εργατικού δυναμικού και της διαχείρισης έργων.

Ένα μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA), μπορεί επίσης να ενισχύει σημαντικά τις πιθανότητες κάποιου να φτάσει στην κορυφή της σκάλας.

Προσφέρει αυτό το πρόσθετο πλεονέκτημα και ηγετικές δεξιότητες, που είναι απαραίτητες για να γίνει κάποιος ένας αποτελεσματικός CHRO.

Απόκτηση απαραίτητης εμπειρίας

Αν και η εκπαίδευση είναι απαραίτητη, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα οφέλη της σχετικής εμπειρίας στον τομέα.

Αυτό συμβαίνει καθώς, πρόκειται για μια θέση ψηλά στην ιεραρχία, γεγονός που αντικατοπτρίζει το κύρος της.

Τα χρόνια εμπειρίας ποικίλλουν από οργανισμό σε οργανισμό, με την μέση εμπειρία που απαιτείται να είναι περίπου 8 έως 10 χρόνια.

Οι CHRO, πριν διοριστούν, συνήθως εργάζονται ως ανώτεροι διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού ή ειδικοί σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού.

Αναπτύξη Ηγετικών Δεξιοτήτων

Η αποτελεσματικότητα και η ανάπτυξη μπορεί να προέρχονται από χρόνια εμπειρίας, αλλά ο μακροχρόνιος αντίκτυπος προέρχεται μόνο από την οραματική ηγεσία.

Ιστορικά, οι εταιρείες βασίζονται σε ηγέτες επιχειρήσεων για να κατευθύνουν την εταιρεία και να οδηγήσουν σε ουσιαστική αλλαγή.

Ως ευρέως περιζήτητη δεξιότητα, η ηγεσία περιλαμβάνει βασικές δεξιότητες, όπως η οικοδόμηση σχέσεων και η ευκινησία, που οδηγούν τις επιχειρήσεις σε μεγαλύτερα ύψη και δημιουργούν μια κληρονομιά που είναι δύσκολο να ταιριάξετε.

Για να αναπτύξετε τις απαραίτητες ηγετικές δεξιότητες, μπορείτε να εξερευνήσετε προγράμματα μαθημάτων ηγεσίας από τα καλύτερα ιδιωτικά ή κρατικά πανεπιστήμια.

chief human resource officer

Ανάπτυξη Εκτελεστικής Παρουσίας

Ως ηγέτης, η εκτελεστική παρουσία και η ηγεσία είναι συνώνυμα, καθώς ένα από τα κύρια καθήκοντά των CHRO είναι να παρακινούν και να εμπνέουν τα μέλη της ομάδας τους.

Η ανάπτυξη της παρουσίας στελεχών μπορεί να πάρει χρόνο και εμπειρία. Ωστόσο, πολλοί έχουν ορισμένα έμφυτα χαρακτηριστικά που τους καθιστούν εκ φύσεως έγκυρους και με αυτοπεποίθηση.

Ο καθορισμός του στυλ ηγεσίας κάποιου, η επένδυση σε εργαλεία μάθησης και η θετικά εστιασμένη νοοτροπία είναι τρόποι για την ανάπτυξη της παρουσίας των στελεχών.

Επέκταση της επιρροής

Η σημασία της επέκτασης της επιρροής ενός Chief Human Resource Officer έγκειται στη δύναμή του να αλλάξει νοοτροπία.

Για έναν Chief Human Resource Officer, η επέκταση της επιρροής του πέρα από το παραδοσιακό πεδίο των λειτουργιών HR είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της συνολικής επιτυχίας ενός οργανισμού.

Επεκτείνοντας την επιρροή τους πέρα από τις λειτουργίες HR, το CHRO μπορεί να φέρει μια μοναδική προοπτική στο τραπέζι και να συμβάλει σε σημαντικές επιχειρηματικές αποφάσεις.

Επιπλέον, η ικανότητα του CHRO να χτίζει ισχυρές σχέσεις με άλλους ηγέτες στον οργανισμό μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της διαλειτουργικής συνεργασίας, οδηγώντας τελικά σε αυξημένη αποδοτικότητα και παραγωγικότητα.

Δεξιότητες Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού και Ομάδας

Η κατοχή ισχυρών ανθρώπων και δεξιοτήτων διαχείρισης ομάδας είναι απαραίτητη για την επιτυχή καθοδήγηση της στρατηγικής ανθρώπινου κεφαλαίου ενός οργανισμού.

Ένας CHRO είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση ενός ευρέος φάσματος λειτουργιών HR, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης ταλέντων, της ανάπτυξης εργαζομένων και του perfomance management.

Για να εκπληρώσει αποτελεσματικά αυτές τις ευθύνες, ο CHRO να εχει την ικανότητα να επικοινωνεί αποτελεσματικά, να δημιουργεί σχέσεις, να εμπνέει και να παρακινεί τους άλλους.

Προάγοντας μια κουλτούρα δέσμευσης και συνεργασίας, ο CHRO μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος που οδηγεί στην ικανοποίηση και τη διατήρηση των εργαζομένων.

Δικτύωση με άλλους CHRO

Η δικτύωση με άλλους Chief Human Resource Officers είναι απαραίτητη προκειμένου ένας CHRO να παραμένει ενημερωμένος με τις τελευταίες τάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές στον κλάδο του HR.

Συνεργαζόμενος με άλλους επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού, ένας CHRO μπορεί να μάθει από τις εμπειρίες του, να αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις και να μοιραστεί τη δική του εμπειρία.

Η δικτύωση μπορεί επίσης να βοηθήσει έναν CHRO να αξιολογήσει τις πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού του οργανισμού του έναντι άλλων κορυφαίων εταιρειών του κλάδου και να εντοπίσει τομείς στους οποίους μπορεί να βελτιωθεί.

Επιπλέον, η οικοδόμηση σχέσεων με άλλους CHRO μπορεί να βοηθήσει έναν CHRO να επεκτείνει το επαγγελματικό του δίκτυο και να δημιουργήσει στρατηγικές συνεργασίες που μπορούν να ωφελήσουν τον οργανισμό τους.

Συνολικά, η δικτύωση με άλλους CHRO είναι πολύ σημαντική για έναν CHRO να παραμείνει ενημερωμένος και ανταγωνιστικός στον κλάδο του HR και να συνεχίσει να οδηγεί σε θετικές αλλαγές στον οργανισμό του.

chief human resource officer

Συμπέρασμα για Chief Human Resource Officer

Ο ρόλος του Chief Human Resource Officer (CHRO) γίνεται όλο και πιο σημαντικός στο σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Καθώς οι οργανισμοί προσπαθούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν κορυφαία ταλέντα, ο CHRO είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών ανθρώπινου κεφαλαίου που ευθυγραμμίζονται με τους γενικούς στόχους και στόχους της εταιρείας.

Επεκτείνοντας την επιρροή του πέρα από τις παραδοσιακές λειτουργίες HR και τη δικτύωση με άλλους CHRO, το επάγγελμα αυτό μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της κουλτούρας, της στρατηγικής και της κατεύθυνσης ενός οργανισμού.

Πηγή: Emeritus

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Μαρίνα Δημητρή

Απόφοιτη Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με κατεύθυνση Management, Web Content Writer και Αρχισυντάκτρια του Business Review Greece. Γράφει και επιμελείται άρθρα για Επιχειρηματικότητα, HR, Marketing και Digital Marketing στο Business Review Greece. Παράλληλα δημιουργεί περιεχόμενο για φοιτητές Διοίκησης Επιχειρήσεων για να τους βοηθήσει στην καλύτερη και ευκολότερη κατανόηση επιχειρηματικών ορολογιών. Απολαμβάνει την ομαδική εργασία και προσωπικός της στόχος είναι να αποκτά και να αναπτύσσει όλο και περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες στον τομέα των επιχειρήσεων.