Τι είναι η ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού (HR development);

Τι είναι η ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού (HR development);

Η ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς κλάδους του 2022

Μια επιχείρηση έχει στην διάθεσή της μια τεράστια ποικιλία προγραμμάτων για να βοηθήσει τους υπαλλήλους της να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους σχετικά με τον κλάδο. Η ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού (HR) υποστηρίζει σημαντικά τους υπαλλήλους καθώς κερδίζουν επιπρόσθετα ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια και επαγγελματική κατάρτιση.

Η κατανόηση της φιλοσοφίας αυτού του κλάδου, θα βοηθήσει τους επαγγελματίες και τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού να αποφασίσουν εάν η εταιρεία τους μπορεί να επωφεληθεί από την εφαρμογή του. Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε τι είναι η ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, και ποιοι είναι οι βασικότεροι τύποι ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.

Δίνοντας τον ορισμό

Η ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού (HR) είναι ένα πλαίσιο που επιτρέπει στους χώρους εργασίας να παρέχουν ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και κατάρτισης στους υπαλλήλους τους. Η αξία του σε μια επιχείρηση είναι τεράστια, καθώς, η βελτίωση των υπαλλήλων προσθέτει αξία στην επιχείρηση συνολικά. Παράλληλα, ενθαρρύνοντας την επαγγελματική ανάπτυξη, η επιχείρηση μπορεί να δημιουργήσει μια πιο αποτελεσματική και ενθουσιώδη ομάδα εργαζομένων.

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης μιας επιχείρησης διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν σε οποιεσδήποτε λειτουργικές αλλαγές ή αιτήματα πελατών. Οι μέθοδοι HR μπορεί επίσης να αποτελούν μέρος του πακέτου παροχών που λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορους τύπους δραστηριοτήτων και προγραμμάτων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Οι βασικότεροι τύποι είναι οι εξής:

1. Coaching εργαζομένων

Το coaching εργαζομένων επιτρέπει σε ένα ηγετικό μέλος μιας επιχείρησης (διευθυντής, προϊστάμενος) να καθοδηγεί και να βοηθά έναν υπάλληλο. Ο σκοπός δεν είναι να ασκήσει κριτική στις τρέχουσες μεθόδους ή συνήθειες του επαγγελματία. Αντίθετα, πρέπει να τον βοηθήσει να αναγνωρίσει τι κάνει καλά και που μπορεί να βελτιωθεί.

Τα άτομα που ενδιαφέρονται για τo coaching και ανταποκρίνονται καλά σε αυτό μπορούν να εξελίξουν τις επαγγελματικές δεξιότητές τους, καθιστώντας τους παραγωγικότερους υπαλλήλους. Παράλληλα, θα γίνουν και πιο ανταγωνιστικοί υποψήφιοι για θέσεις που μπορεί να επιδιώξουν στο μέλλον. Εκτός από τους ηγέτες της εταιρείας, οι υπάλληλοι ανθρώπινου δυναμικού μπορούν επίσης να συμμετέχουν στη διαδικασία του coaching των εργαζομένων και να παρακολουθούν την πρόοδο και την εξέλιξη των συναδέλφων τους.

2. Ο σχεδιασμός διαδοχής (succession planning)

Ο σχεδιασμός διαδοχής (succession planning) είναι μια διαδικασία ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού που βοηθά μια επιχείρηση να διασφαλίσει ότι διαθέτει μια ομάδα εκπαιδευμένων και καταρτισμένων υπαλλήλων που μπορούν να χειριστούν διαφορετικούς ρόλους. Βοηθά μια επιχείρηση να προσλάβει προσωπικό που μπορεί να εκπληρώσει τις διαφορετικές προσδοκίες κάθε θέσης.

Παράλληλα, πρέπει η επιχείρηση να παρέχει ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και εκπαίδευσης. Έτσι, θα βεβαιωθεί ότι οι υπάλληλοι μπορούν να εκτελούν διάφορα καθήκοντα στην περίπτωση που ένας υπάλληλος παραιτηθεί. Επομένως, αντί να βοηθά ένα συγκεκριμένο άτομο, ο σχεδιασμός διαδοχής μπορεί να ωφελήσει ολόκληρη την επιχείρηση.

3. Προγράμματα καθοδήγησης (Mentorship Programs)

Τα προγράμματα καθοδήγησης (mentorship programs) επιτρέπουν σε υψηλόβαθμα στελέχη να παρέχουν σε υπαλλήλους καθοδήγηση, υποστήριξη και ενθάρρυνση σε όλη τη διαδρομή επαγγελματικής τους εξέλιξης. Τα προγράμματα αυτά βοηθούν αρχάριους ή νέους υπαλλήλους να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις του κλάδου. Έτσι, θα καταφέρουν να ευδοκιμήσουν στους τρέχοντες ρόλους τους και σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.

Ορισμένες σχέσεις μέντορα-καθοδηγούμενου προκύπτουν φυσικά, όταν οι ηγέτες της εταιρείας ενδιαφέρονται να προσφέρουν συμβουλές σε άλλα μέλη μιας εταιρείας. Εναλλακτικά, τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να φέρουν τους υπαλλήλους σε επαφή μεταξύ τους για να προωθήσουν μια ευκαιρία καθοδήγησης για υπαλλήλους που είναι νέοι στον κλάδο ή την επιχείρηση.

Πηγή: Indeed

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.

Ίσως σας ενδιαφέρει