Αυτοαπασχόληση: Οι 11 καλύτερες δουλειές για την αγορά του σήμερα

Αυτοαπασχόληση: Οι 11 καλύτερες δουλειές για την αγορά του σήμερα

αυτοαπασχόληση

Εκτός από την πληθώρα θέσεων εργασίας ως υπάλληλος σε μια επιχείρηση, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την αυτοαπασχόληση.

Δηλαδή, να είστε “αφεντικό του εαυτού σας”, λαμβάνοντας απευθείας τα έσοδα των προϊόντων ή των υπηρεσιών που προσφέρετε αντί για τον μισθό κάθε μήνα.

Αυτή η επιλογή, σίγουρα, σας βοηθά να αισθάνεστε περισσότερο απελευθερωμένοι από τα αυστηρά ωράρια και τις συγκεκριμένες αναθέσεις και προθεσμίες.

Από την άλλη, αυτό σημαίνει περισσότερες ευθύνες ως προς το λειτουργικό μέρος της επιχείρησής σας.

Σε κάθε περίπτωση, η ενασχόληση με κάτι δικό σας, που το ξεκινάτε εσείς οι ίδιοι, ακούγεται πολύ πιο συναρπαστικό, αποτελεί μεγάλη πρόκληση και σας κινητοποιεί παραπάνω.

Σε αυτό το άρθρο,

  • θα εξηγήσουμε τι είναι η αυτοαπασχόληση και
  • θα σας παρουσιάσουμε τις 11 βέλτιστες επιλογές για αυτοαπασχόληση σύμφωνα με τις σημερινές τάσεις της αγοράς.

Ας ξεκινήσουμε με έναν ορισμό:

Τι είναι η αυτοαπασχόληση;

Η αυτοαπασχόληση αντιπροσωπεύει μια μετατόπιση από τις παραδοσιακές δομές απασχόλησης.

Ουσιαστικά, ως ανεξάρτητος ή ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης, λειτουργείτε τη δική σας επιχείρηση, προσφέροντας τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία σας στους πελάτες με σύμβαση.

Αυτό μπορεί να σημαίνει:

  • την παροχή υπηρεσιών ανεξάρτητης γραφής,
  • την ανάπτυξη σχεδίων ιστού για επιχειρήσεις ή
  • την προσφορά προσωπικών συνεδριών εκπαίδευσης σε πελάτες που έχουν επίγνωση της υγείας τους.

Το να γίνεις αυτοαπασχολούμενος είναι κάτι περισσότερο από το να κάνεις απλώς αυτό που αγαπάς.

Έχει να κάνει με το να ελέγχετε τον τρόπο ζωής σας, να ρυθμίζετε τις δικές σας ώρες, να δημιουργείτε το δικό σας πρόγραμμα και να εξισορροπείτε την επαγγελματική και την προσωπική σας ζωή με τρόπο που σας ταιριάζει καλύτερα.

Τα πλεονεκτήματα αυτού του τρόπου ζωής μπορεί να κυμαίνονται από αυξημένη ευελιξία έως περισσότερο έλεγχο του εισοδήματός σας.

Έχετε, επίσης, τη δυνατότητα να εργάζεστε στο περιβάλλον που προτιμάτε, είτε από την άνεση του σπιτιού σας είτε από μια παραθαλάσσια καφετέρια.

Το να γίνετε “αφεντικό του εαυτού σας” προσφέρει ένα μοναδικό είδος επαγγελματικής ικανοποίησης.

Ως ιδιοκτήτης επιχείρησης, δεν είστε απλώς ένας υπάλληλος αλλά “είστε στο τιμόνι”, παίρνοντας αποφάσεις που διαμορφώνουν την επιχείρησή σας και, κατ’ επέκταση, τη ζωή σας.

Aυτοαπασχόληση

Ποιες είναι οι καλύτερες θέσεις εργασίας για αυτοαπασχόληση;

Είστε καλοί με τους υπολογιστές;

Ο διαρκώς αναπτυσσόμενος διαδικτυακός κόσμος μπορεί να είναι το μέρος για το επόμενο επιχειρηματικό σας εγχείρημα ως αυτοαπασχολούμενος.

1. Ανεξάρτητος συγγραφέας και blogger

Η ανεξάρτητη γραφή και το blogging προσφέρουν απίστευτες ευκαιρίες για όσους έχουν ταλέντο στο γράψιμο και την αφήγηση.

Συγκεκριμένα, δημιουργείτε περιεχόμενο για πελάτες που ποικίλλει από άρθρα κι αναρτήσεις ιστολογίου έως ενημερώσεις και newsletters.

Η ζήτηση για ποιοτικό περιεχόμενο είναι υψηλή, καθώς οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο τη σημασία του συναρπαστικού περιεχομένου για τη σύνδεση με το κοινό τους και την ανάπτυξη.

Το LinkedIn κι άλλες πλατφόρμες επαγγελματικής δικτύωσης μπορούν να χρησιμεύσουν ως πολύτιμοι πόροι για την εύρεση ευκαιριών ανεξάρτητης γραφής.

Με τη δυνατότητα να ορίζετε τις δικές σας ώρες και να εργάζεστε σχεδόν από οπουδήποτε, η ανεξάρτητη γραφή μπορεί να είναι μια ελκυστική μερική ή ακόμα και πλήρης απασχόληση.

Παρέχει σημαντικές δυνατότητες εισοδήματος ανάλογα με την εμπειρία και τους πελάτες σας.

2. Γραφίστας και web designer

Στην ψηφιακή εποχή, η οπτική έλξη είναι το παν, οπότε ως γραφίστας ή σχεδιαστής ιστοσελίδων, οι δεξιότητές σας μπορεί να έχουν μεγάλη ζήτηση.

Δημιουργείτε σαγηνευτικά λογότυπα, σχεδιάζετε έξυπνους ιστότοπους, δημιουργείτε εντυπωσιακά γραφικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Το σίγουρο είναι ότι η εργασία σας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν μια ισχυρή διαδικτυακή παρουσία.

Ενώ ένα πτυχίο στο σχεδιασμό μπορεί να είναι επωφελές, ένα ισχυρό επίπεδο ικανοτήτων μιλάει συχνά πιο δυνατά από την εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα.

Αυτή η διαδρομή σταδιοδρομίας προσφέρει ευελιξία και ποικιλία, με ευκαιρίες να εργαστείτε σε ανεξάρτητη βάση ή να συνεργαστείτε με μια εταιρεία σχεδιασμού.

Δύναται, ακόμη, να εργαστείτε στο εσωτερικό μιας εταιρείας.

Ο μέσος μισθός για αυτούς τους ρόλους είναι δελεαστικός και ποικίλλει ανάλογα με την εμπειρία, την τοποθεσία και την πολυπλοκότητα των έργων που αναλαμβάνετε.

3. Κτηματομεσίτης

Οι κτηματομεσίτες έχουν ως αποστολή να βοηθήσουν τους πελάτες να αγοράσουν ή να πουλήσουν ακίνητα.

Αυτή η επαγγελματική πορεία απαιτεί απολυτήριο λυκείου, έγκυρη άδεια οδήγησης, καθαρό ιστορικό οδήγησης και προθυμία να εργάζονται ακανόνιστα ωράρια για να εξυπηρετούν τα ωράρια των πελατών.

Παρ’όλες αυτές τις προκλήσεις, η δυνατότητα για υψηλές αποδοχές, ειδικά σε ακμάζουσες αγορές ακινήτων, την καθιστά ελκυστική επιλογή για αυτοαπασχόληση.

Το να είσαι κτηματομεσίτης σημαίνει ότι έχεις τον έλεγχο της καριέρας σου.

Εσείς ορίζετε τις δικές σας ώρες, επιλέγετε τους πελάτες με τους οποίους θέλετε να συνεργαστείτε και έχετε τη δύναμη να διαπραγματευτείτε τα ποσοστά προμηθειών σας.

Αυτή η ευελιξία είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους το να γίνεις κτηματομεσίτης μπορεί να είναι μια ικανοποιητική ευκαιρία αυτοαπασχόλησης.

4. Εικονικός βοηθός

Καθώς οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών προσαρμόζονται στο ψηφιακό τοπίο, η ζήτηση για εικονικούς βοηθούς αυξάνεται.

Ένας εικονικός βοηθός εκτελεί διοικητικές εργασίες εξ αποστάσεως, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από τη διαχείριση emails και χρονοδιαγραμμάτων μέχρι τον χειρισμό λογαριασμών social media ή την εισαγωγή δεδομένων.

Αυτός ο ρόλος θεωρείται, συχνά, ως μια θέση εισαγωγικού επιπέδου, ωστόσο προσφέρει ένα ευέλικτο πρόγραμμα και μπορεί να χρησιμεύσει ως σκαλοπάτι για πιο προχωρημένους εξ’αποστάσεως ρόλους.

Οι ισχυρές δεξιότητες οργάνωσης κι επικοινωνίας είναι απαραίτητες σε αυτόν τον ρόλο, αλλά η πιο ελκυστική πτυχή του να είσαι εικονικός βοηθός είναι η ικανότητα να εργάζεσαι από οπουδήποτε.

Είτε θέλετε να κερδίσετε επιπλέον χρήματα, είτε να απασχολήστε πλήρως από αυτή τη δουλειά, το να είστε εικονικός βοηθός προσφέρει ευελιξία και ποικιλία στην εργασία σας.

5. Πάροχος παιδικής μέριμνας

Σας αρέσει να ασχολείστε με παιδιά κι έχετε την ικανότητα να δημιουργείτε διασκεδαστικές κι εκπαιδευτικές δραστηριότητες;

Τότε, το να είστε πάροχος παιδικής μέριμνας θα μπορούσε να είναι μια κερδοφόρα εργασία για αυτοαπασχολούμενους.

Αυτός ο ρόλος μπορεί να είναι ευέλικτος, με την επιλογή παροχής φροντίδας κατά τις παραδοσιακές ώρες εργασίας, τα βράδια ή ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Η υπομονή, η δημιουργικότητα κι οι δυνατές επικοινωνιακές δεξιότητες είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία σε αυτόν τον ρόλο.

Και μην ξεχνάτε τη χαρά του να γιορτάζετε γενέθλια κι επιτεύγματα με τα παιδιά που φροντίζετε, κάτι που μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά ακόμα πιο ικανοποιητική.

Αυτοαπασχόληση

6. Δημιουργός προϊόντος

Έχετε μια ιδέα για ένα προϊόν που καλύπτει ένα κενό στην αγορά;

Αν ναι, το να γίνετε δημιουργός προϊόντων μπορεί να είναι η τέλεια αυτοαπασχολούμενη εργασία για εσάς.

Είτε πρόκειται για ένα καινοτόμο gadget κουζίνας, είτε για μια νέα σειρά βιολογικών προϊόντων περιποίησης δέρματος η δημιουργία ενός προϊόντος απαιτεί δημιουργικότητα, επιμονή και έντονη κατανόηση της αγοράς-στόχου σας.

Μπορείτε να πουλήσετε τα προϊόντα σας σε διάφορες πλατφόρμες όπως το Amazon, το Etsy ή τον δικό σας ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου, προσεγγίζοντας πελάτες από τα πέρατα του κόσμου.

7. Ειδικός περιποίησης γκαζόν

Αν προτιμάτε να εργάζεστε σε εξωτερικούς χώρους, η έναρξη μιας επιχείρησης περιποίησης γκαζόν θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Ως ειδικός στη φροντίδα του γκαζόν, προσφέρετε υπηρεσίες όπως κούρεμα, μπορντούρα, λίπανση κι εξωραϊσμός.

Αυτός ο τύπος εργασίας έχει μεγάλη ζήτηση, ιδιαίτερα κατά τους θερμότερους μήνες, και προσφέρει την ευκαιρία να εργαστείτε έξω και να παραμείνετε σωματικά δραστήριοι.

8. Οργανωτής σπιτιού

Για όσους έχουν ταλέντο στην οργάνωση και διακρίνουν και την παραμικρή λεπτομέρεια, μια επιχείρηση οργάνωσης σπιτιού μπορεί να είναι μια ανταποδοτική επιχείρηση.

Ως επαγγελματίας οργανωτής, βοηθάτε τους πελάτες να αποφορτίσουν τους χώρους τους και να αναπτύξουν συστήματα για να διατηρούν τα σπίτια τους τακτοποιημένα.

Αυτή μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα ικανοποιητική δουλειά για όσους απολαμβάνουν να μεταμορφώνουν χαοτικούς χώρους σε ωραίους και τακτοποιημένους.

9. Κατασκευαστής εξοπλισμού γυμναστικής

Είστε παθιασμένοι με τη φυσική κατάσταση κι έχετε μια ιδέα για έναν μοναδικό εξοπλισμό προπόνησης;

Η κατασκευή εξοπλισμού γυμναστικής θα μπορούσε να είναι μια ιδανική επιχειρηματική ευκαιρία για εσάς!

Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από έναν νέο τύπο εξοπλισμού άρσης βαρών έως ένα καινοτόμο στήριγμα γιόγκα.

Θυμηθείτε, η επιτυχία ενός τέτοιου προϊόντος εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα και τη μοναδικότητά του στην αγορά.

10. Ανακυκλωτής επίπλων

Στην εποχή της βιωσιμότητας, η ανακύκλωση έχει γίνει δημοφιλής τάση.

Eπομένως αν σας αρέσει να εργάζεστε με τα χέρια σας κι έχετε ταλέντο στον σχεδιασμό, σκεφτείτε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ανακύκλωσης επίπλων.

Καθώς περιηγείστε στις λίστες και τις αγορές στο eBay, το Facebook και το Craigslist, ρίξτε μια ματιά στο πόσο φθηνά θα μπορούσατε να αποκτήσετε ορισμένα έπιπλα, αν όχι δωρεάν.

Αυτό δεν είναι παρά εισόδημα.

Μπορείτε να βρείτε παλιά έπιπλα, να τα αποκαταστήσετε ή να τα επαναχρησιμοποιήσετε δημιουργικά και να τα πουλήσετε με κέρδος.

Αυτή η επιχειρηματική ιδέα δεν είναι μόνο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά μπορεί να είναι και αρκετά κερδοφόρα.

11. Tεχνίτης

Μπορείτε να σκεφτείτε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση τεχνίτη, εάν είστε καλοί στο να επιδιορθώνετε πράγματα και απολαμβάνετε να εργάζεστε με τα χέρια σας.

Από μικρές επισκευές σπιτιού μέχρι μεγαλύτερα έργα ανακαίνισης, οι τεχνίτες είναι πάντα περιζήτητοι.

Αυτή η καριέρα σάς επιτρέπει να εργαστείτε σε μια ποικιλία έργων, διασφαλίζοντας ότι δε θα βαρεθείτε κάνοντας τα ίδια και τα ίδια.

Θυμηθείτε, κάθε μια από αυτές τις σωματικές εργασίες απαιτεί όχι μόνο ένα συγκεκριμένο σύνολο δεξιοτήτων.

Χρειάζεται, παράλληλα, κι ένα επίπεδο φυσικής κατάστασης και μια προθυμία να λερώσετε τα χέρια σας.

Αν αυτό ακούγεται ελκυστικό, αυτές οι ιδέες για δουλειά μπορεί να σας ταιριάζουν.

Αυτοαπασχόληση

Ας συνοψίσουμε…

Η αυτοαπασχόληση είναι ένας έτερος τρόπος να αποκομίσετε εισόδημα, πέρα από θέση υπαλλήλου.

Έχετε ελευθερία κινήσεων αλλά κι οι ευθύνες πληθαίνουν, εφόσον όλα περνούν από τα χέρια σας.

Το βασικό είναι, πάντως, ότι δραστηριοποιήστε σε έναν κλάδο που σας ταιριάζει και σας εκφράζει κι οι επιλογές είναι πολλές.

Οι παραπάνω είναι ορισμένες, εξαιρετικές επιλογές που αποδίδουν καρπούς και βασίζονται στα σημερινά δεδομένα της αγοράς.

Ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες και να σας δώσουν τόσο ιδέα όσο και κίνητρο για δράση ως αυτοαπασχολούμενοι.

Πηγή: Entrepreneur

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας