Ποια είναι τα 5 καλύτερα βιβλία για το καλοκαίρι;

Ποια είναι τα 5 καλύτερα βιβλία για το καλοκαίρι;

5 καλύτερα βιβλία για το καλοκαίρι

Ως επιχειρηματίες ή γενικότερα εμπλεκόμενοι στην αγορά, πιθανώς, να αναρωτιέστε ποια είναι τα 5 καλύτερα βιβλία για το καλοκαίρι.

Τα βιβλία αποτελούν, κατά κανόνα, μια έμπιστη πηγή πληροφόρησης και γνώσεων μέσα από γεγονότα, παραδείγματα, ακόμη και προσωπικά βιώματα του εκάστοτε συγγραφέα.

Το καλοκαίρι, που λίγο-πολύ είναι περίοδος “αποφόρτισης”, αποτελεί την κατάλληλη χρονική στιγμή για να αφιερώσετε χρόνο σε κάτι διαφορετικό και συνάμα εποικοδομητικό.

Συν τοις άλλοις, η ανάγνωση βιβλίων προσφέρει τη δυνατότητα αυτοβελτίωσης, ώστε να παρουσιαστείτε την ερχόμενη σεζόν όχι μόνο ανανεωμένοι από την ξεκούραση, αλλά και καλύτεροι σε αυτό που κάνετε.

Όμως, χρειάζεται και μια, όσο το δυνατόν, στοχευμένη επιλογή βιβλίου τόσο για να καλύπτει τις ανάγκες και τα γούστα σας όσο και να σας προσφέρει προστιθέμενη αξία.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μαζί ποια είναι τα 5 καλύτερα βιβλία για το καλοκαίρι και να αναφέρουμε περιληπτικά τα θέματα που αναπτύσσουν.

5 καλύτερα βιβλία για το καλοκαίρι

#1 How big things get done

Η λίστα μας ξεκινά με το βιβλίο που γράφτηκε από τους Bent Flyvbjerg και Dan Gardner κι αναφέρεται στους παράγοντες που εκπλήσσουν πίσω από κάθε επιτυχημένο project, από τις ανακαινίσεις σπιτιών έως την εξερεύνηση του διαστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται ιστορίες γιγαντιαίων και δαπανηρών αποτυχιών, οι οποίες συνδυάζουν τη διασκέδαση με τη μάθηση.

Οι ιστορίες αυτές εκτείνονται από την Όπερα του Sydney μέχρι τις διαδοχικές εκδόσεις των Ολυμπιακών Αγώνων.

Παράλληλα, οι δύο συγγραφείς μάς μεταφέρουν πολύτιμα μαθήματα σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού, πρόβλεψης κι εκτέλεσης projects οποιουδήποτε μεγέθους.

5 καλύτερα βιβλία για το καλοκαίρι

#2 Wonder Boy

Το δεύτερο βιβλίο, το οποίο είναι άξιο αναφοράς, γράφτηκε από τους Angel Au-Yeung και David Jeans κι αναλύει την πορεία του Tony Hsieh.

Ο άνθρωπος αυτός ξεκίνησε πετυχημένα στις επιχειρηματικές του κινήσεις, κατορθώνοντας να μετατρέψει την εταιρεία υποδημάτων Zappos σε φαινόμενο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Έπειτα, έθεσε στόχο να αναγεννήσει το κέντρο του Las Vegas, παρά την παρακμάζουσα ψυχική του υγεία.

Όντας δημοσιογράφοι στο επάγγελμα, οι δυο συγγραφείς επιδιώκουν να προειδοποιήσουν τον αναγνώστη, εξηγώντας τι πήγε στραβά με τον Hsieh.

5 καλύτερα βιβλία για το καλοκαίρι

#3 The case for good jobs

Πώς οι μεγάλες εταιρείες φέρνουν αξιοπρέπεια, αμοιβή και νόημα στη δουλειά όλων;

Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα αποφάσισε να δώσει στο βιβλίο της η Zeynep Ton.

Αναλυτικότερα, φέρνει στην επιφάνεια το επιχείρημα ότι οι υψηλότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας οδηγούν σε:

  • μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα
  • μεγαλύτερη παραγωγικότητα κι
  • αξιοπρέπεια κι ευημερία των εργαζομένων

Στο βιβλίο αυτό συναντούμε παραδείγματα από το λιανικό εμπόριο ως το fast food, που ενισχύουν την υπόθεση της Ton.

Σύμφωνα με αυτή, υπάρχει μια κερδοφόρα και βιώσιμη εναλλακτική λύση για να αποφευχθούν οι χαμηλοί μισθοί, τα μη ευέλικτα συμβόλαια κι η πολύωρη εργασία.

#4 The microstress effect

Πώς από μικροπράγματα καταλήγουμε σε μεγάλα προβλήματα και πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε αυτήν την κατάσταση;

Οι Rob Cross και Karen Dillon θέλησαν να απαντήσουν γράφοντας το βιβλίο που θα περιγράψουμε στις παρακάτω γραμμές.

Τις μικρές στιγμές άγχους ίσα που τις λαμβάνουμε υπόψη μας αλλά η συνεχής συσσώρευσή τους δύναται να έχει φρικτό αντίκτυπο.

Αυτά τα στιγμιαία επεισόδια μπορεί να προέρχονται τόσο από τον εργασιακό όσο κι από τον οικιακό μας χώρο.

Ενδεικτικά, οι συγγραφείς γράφουν ότι “Οι μικρές στιγμές άγχους εισχωρούν στις σκέψεις μας, μειώνουν την ενέργειά μας, μετατοπίζουν την εστίασή μας και σιγά-σιγά μας κλέβουν τις ζωές.”

Στη συνέχεια, συμβουλεύουν τον αναγνώστη πώς να ξεφύγει από την κουραστική αυτήν κατάσταση.

#5 The big con

Το τελευταίο βιβλίο αυτής της λίστας γράφτηκε από τις Mariana Mazzucato και Rosie Collington και κατακρίνει τον κλάδο της συμβουλευτικής.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς ο κλάδος αυτός αποδυναμώνει τις επιχειρήσεις, καλομαθαίνει τις κυβερνήσεις και παραμορφώνει τις οικονομίες.

Το βιβλίο αυτό μας ταξιδεύει στο ιστορικό Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου οι διαδοχικές κυβερνήσεις “έπεσαν θύματα” των συμβουλευτικών εταιρειών.

Σημειώθηκαν αποτυχίες κατά το outsourcing για δημόσιες υπηρεσίες, που ανέλαβαν οι εταιρείες αυτές με τις ίδιες να βγαίνουν κερδισμένες και τους πολίτες να δυσχεραίνουν.

Είναι δύσκολο να χαραχτεί διαχωριστική γραμμή μεταξύ κρατικής κι ιδιωτικής δραστηριότητας.

Το βιβλίο αυτό τονίζει πόσο δύσκολο είναι να γυρίσει ο χρόνος πίσω, σύμφωνα με την κριτική της οικονομολόγου Diane Coyle στο Financial Times.

Συνοψίζοντας…

Τα 5 βιβλία που αναφέρθηκαν στο παρόν άρθρο είναι μερικά από τα τόσα που κυκλοφορούν στην αγορά και παρέχουν συμβουλές για επιχειρηματίες.

Αποτελούν προσωπική επιλογή και σίγουρα δεν επιβάλλονται σε κανέναν, αφού τα γούστα κι οι ανάγκες του καθενός διαφέρουν.

Προσπάθησα, γενικά, να συμπεριλάβω θέματα που να ποικίλουν και να είναι όσο το δυνατόν αγαπητά από το ευρύ κοινό.

Σημασία έχει να αναγνωρίζετε τον εαυτό σας και να επωφεληθείτε από ένα ουσιώδες βιβλίο, κάνοντας μια λεπτομερή έρευνα στην αγορά.

Πηγή: Financial Times

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας