startuplawyer.gr: Oι ελληνικές startups βρήκαν το δικηγόρο τους!

startuplawyer.gr: Oι ελληνικές startups βρήκαν το δικηγόρο τους!

startuplawyer.gr

Το να βρεις πλέον δικηγόρο για την startup εταιρεία σου είναι πιο εύκολο από ποτέ, καθώς το startuplawyer.gr δημιουργήθηκε για να προσφέρει ειδική νομική υποστήριξη στις νεοφυείς επιχειρήσεις τόσο πριν, όσο και μετά την ίδρυσή τους.

Η σημασία της νομικής γνώσης και των συμβουλών από δικηγόρους δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ειδικά για τις εταιρείες, και ίσως ακόμη περισσότερο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό καθιστά την νομική υποστήριξη και συμβουλευτική κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχία και τη μακροζωία όλων των εταιρειών.

Ο κόσμος της επιχειρηματικότητας είναι γεμάτος ενθουσιασμό, καινοτομία και απεριόριστες δυνατότητες, αλλά είναι επίσης γεμάτος νομικές πολυπλοκότητες και πιθανές παγίδες. 

Από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας έως τις διαπραγματεύσεις για συμβάσεις, από το εργατικό δίκαιο έως τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς, το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργούν οι επιχειρήσεις είναι τεράστιο και περίπλοκο.

Ειδικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που ξεκινούν το επιχειρηματικό τους ταξίδι, η ανάγκη για νομική καθοδήγηση είναι ιδιαίτερα έντονη. Η πολυπλοκότητα του νομικού τοπίου μπορεί να είναι τρομακτική, όμως όλα γίνονται πιο εύκολα χάρη στο startuplawyer.gr, το οποίο παρέχει ένα one-stop shop νομικών υπηρεσιών για startups και νέους επιχειρηματίες, μέσα από το δίκτυο των έμπειρων και καταρτισμένων δικηγόρων και συμβούλων του. Στο Business Review Greece, είχαμε την χαρά να επικοινωνήσουμε με τον ιδρυτή του startuplawyer.gr, Θοδωρή Ζέρβα και να μοιραστεί με το κοινό μας, το πως προέκυψε η ιδέα αυτή.

startuplawyer.gr
Θοδωρής Ζέρβας | Founder of startuplawyer.gr

Business Review Greece: Θοδωρή χαιρόμαστε ιδιαίτερα που γνωρίζουμε εσένα και το startuplawyer.gr, οπότε θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτό.Τι είναι λοιπόν το startuplawyer.gr; Πώς σου ήρθε σαν ιδέα;

-Θοδωρής Ζέρβας: Το startuplawyer.gr γεννήθηκε σαν ιδέα πριν από περίπου 3 χρόνια, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η οποία έδωσε σε πολύ κόσμο κίνητρο για νέες αναζητήσεις και πειραματισμούς.

Τότε λοιπόν, παράλληλα με την εργασία μου ως εταιρικός δικηγόρος σε μια πολυεθνική εταιρεία, άνοιξα ένα λογαριασμό σε μια πλατφόρμα freelancing για παροχή νομικών υπηρεσιών. Και με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι υπήρχαν πολλοί πελάτες, κυρίως startuppers, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, που αναζητούσαν πρόσβαση σε εξειδικευμένη, γρήγορη και οικονομικά προσιτή νομική υποστήριξη.

Έτσι, λοιπόν, άρχισε να χτίζεται ένα πελατολόγιο, μια τεχνογνωσία, αλλά κυρίως μια μεγάλη έλξη προς το οικοσύστημα, τα οποία με οδήγησαν στο να ιδρύσω το startuplawyer.gr με τη σημερινή του μορφή, που –  πέρα από εμένα – υποστηρίζεται από ένα δίκτυο νέων και πολύ εξειδικευμένων συναδέλφων, με διαφορετικά αντικείμενα ενασχόλησης, αλλά με την ίδια αγάπη για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

BR: Τι θεωρείς πως σας κάνει διαφορετικούς από άλλα δικηγορικά γραφεία και εταιρείες;

-Θοδωρής Ζέρβας: Καταρχάς να πούμε ότι υπάρχουν εξαιρετικοί συνάδελφοι που ασχολούνται με startups και που έχουν βοηθήσει πραγματικά το οικοσύστημα όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό που θεωρώ πως φέρνουμε εμείς είναι μια φρέσκια ματιά και μια νέα πρόταση – χαριτολογώντας λέω ότι είμαστε και εμείς μια “δικηγορική startup”.

Αυτό δηλαδή που κάνουμε διαφορετικά είναι ότι η εξειδίκευσή μας και οι υπηρεσίες μας καθορίζονται ακριβώς από το είδος των πελατών που συνειδητά έχουμε επιλέξει να υποστηρίξουμε: startups, scaleups και ΜμΕ της ψηφιακής οικονομίας.

Απευθυνόμενοι αποκλειστικά σε αυτούς, τους παρέχουμε ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών που καλύπτουν όλες τις πιθανές ανάγκες τους, από το διάστημα πριν την ίδρυση μέχρι την ωρίμανση και κανονική λειτουργία τους.

Και το κάνουμε προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητές τους, όπως τις έχουμε διαγνώσει από την επαφή μας μαζί τους, το οποίο σημαίνει όχι μόνο ότι προσφέρουμε προσιτές αμοιβές, αλλά κυρίως ότι αγαπάμε τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, μιλάμε την γλώσσα τους και θέλουμε να μεγαλώσουμε και να εξελιχθούμε μαζί τους.

BR: Μίλησες για ανάγκες των startups. Ποια θεωρείς ότι είναι τα βασικά ζητήματα για τα οποία μια startup χρειάζεται νομική υποστήριξη;

-Θοδωρής Ζέρβας: Αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, υπάρχουν κάποια θέματα που είναι κοινά στις περισσότερες startups. Να τονίσουμε εδώ ότι οι founders είναι κατά γενική ομολογία άτομα πολύ καταρτισμένα, το ψάχνουν πολύ και σε πολλές περιπτώσεις έρχονται σε εμάς με πολύ εύστοχες απορίες αλλά και προτάσεις. Ακόμα όμως και σε ζητήματα που φαίνονται ξεκάθαρα, υπάρχουν σημεία που μόνος ένας εξειδικευμένος νομικός σύμβουλος μπορεί να επισημάνει. 

Για παράδειγμα, όλοι οι founders ξέρουν ότι θα πρέπει να ιδρύσουν μια εταιρεία, ας πούμε μια ΙΚΕ που είναι μια επιλογή εύχρηστη και απλή στην ίδρυση, ωστόσο δεν γνωρίζουν ότι το περιεχόμενο του καταστατικού και η ύπαρξη ενός founders/shareholders agreement είναι κομβικά τόσο για τη διοίκηση όσο και για την επενδυσιμότητα της εταιρείας τους.

Όταν μιλάμε για πλατφόρμες, marketplaces ή mobile apps, οι founders γνωρίζουν ότι θα χρειαστούν κάποια νομικά κείμενα όπως Terms of Use, Terms of Service και Privacy Policy, πολύ συχνά, δε, θα χρησιμοποιήσουν κάποιο έτοιμο template ή θα αντιγράψουν από ανταγωνιστές. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι το Privacy Policy δεν έχει καμία αξία αν αυτά που αναφέρεις εκεί δεν τα κάνεις και στην πράξη και σε καμία περίπτωση από μόνο του δεν σε κάνει GDPR-compliant.

Αντίστοιχα και στις συμβάσεις που υπογράφουν με συνεργάτες, συμβούλους, software developers κλπ. υπάρχει πλήθος λεπτομερειών που αν δεν προσέξει κάποιος μπορεί να προκαλέσει δυσχέρειες ή ακόμα και τον εκθέσει σε μεγάλα ρίσκα. Για παράδειγμα, οι όροι σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία όταν κάποιος εξωτερικός συνεργάτης σου αναπτύσσει ένα λογισμικό. Ή οι όροι καταγγελίας: πόσο εύκολα – και κυρίως αζήμια – π.χ. μπορείς να αποδεσμευτείς από μια συμβατική σχέση που δεν λειτουργεί.

startuplawyer.gr
startuplawyer.gr

BR: Τι θα συμβούλευες έναν νέο startupper?

-Θοδωρής Ζέρβας: Καταρχάς, να δώσει μεγάλη προσοχή στην ομάδα του και κυρίως στα άτομα που λαμβάνουν κάποιο μερίδιο στην εταιρεία και γίνονται συνέταιροι. Είναι ένα πεδίο που πολλοί το αμελούν στην αρχή, όταν όλα μοιάζουν ιδανικά, αλλά που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στο μέλλον.

Να προστατεύσει την ιδέα του και να μην μοιράζεται αλόγιστα όλες τις τεχνικές και εμπορικές του πληροφορίες. Ακόμα και σε ένα pitch μπροστά σε ένα VC, μια γενικότερη περιγραφή του προϊόντος χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες είναι συνήθως αρκετή. Και πάντα να υπογράφει NDA προτού αποκαλύψει μια πληροφορία που δεν θα ήθελε να φτάσει στα αυτιά τρίτων, πόσω μάλλον ανταγωνιστών.

Να τηρεί ένα πλήρες αρχείο με όλα τα έγγραφα που αφορούν την εταιρεία του, ένα Virtual Data Room (VDR), είναι το πρώτο πράγμα που θα ζητήσουν να δουν οι σύμβουλοι ενός επενδυτή όταν χρειαστεί να διεξάγουν το απαραίτητο due diligence.

Να συμμορφώνεται με τις ισχύουσες νομοθεσίες, όπως ο GDPR που αφορά σχεδόν τους πάντες, αλλά και νέες ειδικές νομοθεσίες που αφορούν startups στο χώρο του ΑΙ ή του fintech. Μειώνει τα ρίσκα, δείχνει επαγγελματισμό και εκτιμάται από πελάτες και επενδυτές.

Τέλος, να μη διστάζει να αναζητά την κατάλληλη νομική καθοδήγηση, υπάρχουν εξαιρετικοί συνάδελφοι, η καλή νομική συμβουλή δεν είναι απαραίτητα ακριβή και πολύ συχνά “σώζει ζωές”!

BR: Σε ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου Θοδωρή, χαιρόμαστε πολύ που μάθαμε περισσότερα για το startuplawyer.gr και για τις πολύτιμες γνώσεις που μοιράστηκες μαζί μας, σου ευχόμαστε τα καλύτερα!

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν και από την πολύ χρήσιμη κουβέντα που κάναμε με τον Θοδωρή, οι νομικές υπηρεσίες είναι για κάθε startup τόσο απαραίτητες όσο και οι λογιστικές και οι λοιπές υπηρεσίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της εταιρείας.

Αν αναζητάς και εσύ νομικές υπηρεσίες για την startup εταιρεία σου, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο startuplawyer.gr.. Μάθε επίσης περισσότερα στις σελίδες του startuplawyer.gr στο LinkedIn και στο Facebook.