Τι είναι το αρνητικό επιτόκιο;

Τι είναι το αρνητικό επιτόκιο;

blur-1853262_1920

Αρνητικό επιτόκιο είναι προφανώς το επιτόκιο εκείνο που είναι κάτω από το μηδέν. Η λογική λέει ότι ένα επιτόκιο θα πρέπει να είναι θετικό ή στην χειρότερη περίπτωση μηδενικό. Ωστόσο, στην πραγματική οικονομία κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Το επιτόκιο γενικά είναι ένα ποσοστό που δείχνει την απόδοση (κέρδος) που έχει κάποιος (πχ η τράπεζα) που δανείζει χρήματα σε κάποιον άλλον (δανειολήπτης) ή αντίστοιχα ο καταθέτης που βάζει τα χρήματα του στην τράπεζα.
Τι γίνεται όμως όταν η τράπεζα ή το κράτος δεν θέλουν τα χρήματα να μένουν μέσα στις τράπεζες αλλά να κινούνται μέσα στην οικονομία, δηλαδή στις επιχειρήσεις;
Πολύ απλά ρίχνουν τα επιτόκια πολύ μέχρι που φτάνουν στο μηδέν ή και σε αρνητικά νούμερα. Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει τα χρήματα του στην τράπεζα με αρνητικό επιτόκιο πληρώνει(!) την τράπεζα για να του φυλάξει τα χρήματα του!
Σε πολύ απλά λόγια ένα αρνητικό επιτόκιο -5% σημαίνει ότι σε ένα χρόνο κάποιος θα πάρει 95 σεντ για κάθε 1 ευρώ που έχει στην τράπεζα.
Όταν τα επιτόκια μηδενιστούν, για να μην γίνουν αρνητικά λαμβάνονται κάποια μέτρα όπως το μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Πηγή : ti-einai.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας