Τι είναι η στρατηγική ανταγωνισμού του Porter

Τι είναι η στρατηγική ανταγωνισμού του Porter

strategy

Τι είναι η Στρατηγική ανταγωνισμού του Porter; Για να ανταποκριθεί στη δομή του κλάδου του ένας οργανισμός πρέπει να επιλέξει μια στρατηγική ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τον Porter υπάρχουν τέσσερις βασικές στρατηγικές ανταγωνισμού και κάθε οργανισμός μπορεί να ακολουθήσει μόνο μία από αυτές. Οι στρατηγικές αυτές είναι:

  1. Χαμηλότερο κόστος σε ολόκληρο τον κλάδο
  2. Χαμηλότερο κόστος σε ένα τομέα του κλάδου
  3. Διαφοροποίηση: καλύτερο προϊόν- υπηρεσία σε ολόκληρο τον κλάδο
  4. Διαφοροποίηση: καλύτερο προϊόν- υπηρεσία σε ένα τομέα του κλάδου


Δηλαδή, σύμφωνα με τη στρατηγική ανταγωνισμού του Porter, ένας οργανισμός μπορεί να είναι είτε ηγέτης κόστους (μόνο ένας σε ολόκληρο τον κλάδο) συνήθως προσφέροντας στις χαμηλότερες τιμές (αλλά όχι απαραίτητα αν το χαμηλότερο κόστος παραγωγής δεν αποτυπωθεί στην τιμή του προϊόντος ή της υπηρεσίας) είτε να διαφοροποιήσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ή προϊόντων. Αυτά μπορεί να τα κάνει είτε για ολόκληρο τον κλάδο είτε για ένα συγκεκριμένο τομέα του (στρατηγική εστίασης).
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ένας οργανισμός πρέπει να ακολουθήσει μόνο μία από τις παραπάνω στρατηγικές. Έχει παρατηρηθεί πως η προσπάθεια υιοθέτησης στρατηγικής ηγεσίας κόστους και διαφοροποίησης αποτυγχάνουν, καθώς οι στόχοι αυτοί είναι συνήθως αντικρουόμενοι και αυτό δημιουργεί σύγχυση στους εργαζομένους που δεν ξέρουν που να δώσουν προτεραιότητα αλλά και στους πελάτες.
Επίσης είναι σημαντικό ότι η στρατηγική θα πρέπει να διαφέρει από αυτή των ανταγωνιστών καθώς και να μπορεί να διατηρηθεί, γιατί αν οι ανταγωνιστές αντιγράψουν μια στρατηγική αποτελεσματικά τότε θα υπάρξουν προβλήματα για τον οργανισμό.
Οι οργανισμοί πρώτα αναλύουν τη δομή του κλάδου τους και τη θέση τους σε αυτόν μέσω του μοντέλου των 5 δυνάμεων του Porter. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας αυτή την ανάλυση διαμορφώνουν τη στρατηγική ανταγωνισμού τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να οργανώσουν και να αναπτύξουν την εσωτερική δομή τους με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά αυτή τη στρατηγική.
 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.

Ίσως σας ενδιαφέρει