Ponzi Scheme: Πώς λειτουργεί μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές απάτες

Ponzi Scheme: Πώς λειτουργεί μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές απάτες

2479655

Ανά τον χρόνο έχουν υπάρξει άπειρες οικονομικές απάτες, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο επιτυχημένες. Μια από αυτές που έχει μείνει στην ιστορία όμως είναι γνωστή και ως Ponzi-Pyramid Scheme η οποία πήρε το όνομά της από τον Τσάρλς Πόνζι, όνομα συνώνυμο με τις οικονομικές απάτες και πρώην υπάλληλο στο υπουργέιο Οικονομικών του Μουσολίνι.
Πιο συγκεκριμένα, είναι ένα είδος απάτης όπου ο δράστης πείθει έναν επενδυτή Α να του δώσει ένα ποσό και τον αποπληρώνει με ένα μεγαλύτερο ποσό το οποίο πήρε από έναν άλλον επενδυτή Β. Αφήνωντας τους επενδυτές-θύματα να πιστεύουν πως τα κέρδη τους προήλθαν από κάποια επένδυση η οποία ουσιαστικά δεν υπάρχει.
Ύστερα ο επενδυτής Β αποπληρώνεται με ένα ποσό που προήλθε από τον επενδυτή Γ, δημιουργώντας έτσι μια ατελείωτη σειρά επενδυτών που ο ένας πληρώνεται με το ποσό των προηγούμενων.
To Ponzi Scheme μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι είναι μια βιώσιμη επιχείρηση, αρκεί να μην σταματήσει η συνεχής ροή επενδύσεων. Με απλά λόγια, πρόκειται για μια συνεχή αναδιανομή εισοδήματος, από τους νεότερους στους παλιότερους επενδυτές. Και το μυαλό πίσω από το σύστημα αυτό κρατάει μια προμήθεια από κάθε “επένδυση” που πραγματοποιείται.
Το σύστημα αυτό αρχίζει να καταρρέει όταν πολλοί επενδυτές ζητήσουν τα λεφτά τους πίσω ή δε βρεθούν νέα άτομα να επενδύσουν.

Ο Bernard Madoff θεωρείται ότι ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει με τεράστια επιτυχία το μεγαλύτερο «Ponzi scheme» στην ιστορία. Ως χρηματιστής και χρηματοοικονομικός σύμβουλος, κατάφερε να εξαπατήσει τους πελάτες του, πραγματοποιώντας μια απάτη για τουλάχιστον 17 χρόνια, με το μέγεθος της απάτης να είναι πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με 4800 λογαριασμούς πελατών του). Το 2009 όμως η μεγάλη απάτη έλαβε τέλος και ο Madoff καταδικάστηκε σε 150 χρόνια φυλάκισης.
 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.

Ίσως σας ενδιαφέρει