Τι είναι ο δείκτης P/E; Ο σημαντικότερος δείκτης αποτίμησης μιας μετοχής

Ο λόγος P/E είναι ένας από τους δημοφιλέστερους δείκτες αποτίμησης μιας μετοχής που χρησιμοποιούν επενδυτές και εκφράζει την τιμή της μετοχή (P) προς τα κέρδη ανά μετοχή (EPS = Earnings Per Share).

Αυτό που μπορεί να εκτιμηθεί με τον δεικτη P/E είναι το αν η τιμή της μετοχής αντιπροσωπεύει κατάλληλα τα προβλεπόμενα κέρδη ανά μετοχή και υπολογίζεται ως εξής:

Όπου market value per share είναι η τιμή της μετοχής και earnings per share τα κέρδη ανά μετοχή.

Για παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε πως η τιμή ανά μετοχή της εταιρείας Χ βρίσκεται στα $90 και τα κέρδη της το τελευταίο οικονομικό έτος ήταν $15 εκατομμύρια με το αριθμό των διαθέσιμων μετοχών να είναι 3 εκατομμύρια.

Δηλαδή τα κέρδη ανά μετοχή είναι EPS = 15 εκ. / 3 εκ. = $5.

Επομένως ο δείκτης P/E της εταιρεία Χ είναι P/E = 90 / 5 = 18

Αυτό σημαίνει πως πληρώνει κάποιος $18 για κάθε $1 κέρδους ανα μετοχή. Ένα υψηλό P/E μπορεί να σημαίνει πως η αξία της μετοχής είναι υπερεκτιμημένη.

Κατά μέσο όρο ένα P/E ratio κυμαίνεται μεταξύ $20 και $25, όμως αυτό ποικίλει από κλάδο σε κλάδο. Υπάρχουν εταιρείες βέβαια όπως η Amazon με P/E = 143 και Facebook με P/E = 33.

 

Το Business Review επιθυμεί ο κάθε αναγνώστης του να είναι σε θέση να κατανοεί βασικούς όρους ώστε να μπορεί να διαβάζει κάθε άρθρο με άνεση. Για να διαβάσετε περισσότερους όρους, κάντε κλικ στην ετικέτα “Ορολογία” η πατήστε ΕΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Γίνε συνδρομητής στο κανάλι μας στο Youtube !