5 συνήθειες του μυαλού που θα σε βοηθήσουν να έχεις περισσότερα χρήματα

5 συνήθειες του μυαλού που θα σε βοηθήσουν να έχεις περισσότερα χρήματα

success1

Το άγχος που σχετίζεται με τα χρήματα μπορεί να καταστρέψει τη ζωή μας. Μάλιστα είναι η κύρια αιτία άγχους για τους περισσότερους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Γι ‘αυτό είναι κρίσιμο να λάβεις προληπτικά μέτρα για τη διαχείριση της σχέσης σου με τα χρήματα.

Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση των φόβων σου σχετικά με τα χρήματα που μπορείς να εφαρμόσεις σε καθημερινή βάση:

1) Σταματήστε να βλέπετε τα χρήματα ως καλά ή κακά

Οι περισσότεροι φόβοι που σχετίζονται με τα χρήματα προέρχονται από προϋπάρχουσες πεποιθήσεις και πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι τα χρήματα είναι καλά ή κακά.

Αντ ‘αυτού, σκέψου τα όπως πραγματικά είναι, δηλαδή ως ουδέτερο πόρο. Τα χρήματα είναι απλώς ένα εργαλείο. Η αναγνώριση αυτή θα σε βοηθήσει να αλλάξεις τις αντιδράσεις, τα συναισθήματα και τους φόβους σας.

Αυτό θα βοηθήσει επίσης να μεταμορφώσεις ολόκληρη τη σχέση σου με χρήματα. Βλέποντας τα πολύ λιγότερο προσωπικά, θα κρατάς μια πιο ουδέτερη και πραγματιστική στάση που θα σε βοηθήσει να διατηρείς την ηρεμία σου και να παίρνεις πιο σωστές αποφάσεις σχετικά με τα χρήματα.

Αντίθετα, αν παίρνεις συναισθηματικές αποφάσεις αυτές είναι πολύ πιθανό να σε οδηγήσουν στο να χάσεις χρήματα (τζόγος, ρελάνς, άγχος, αποστροφή ζημίας, ασύμφοροι συμβιβασμοί). Εξάλλου, το χρήμα σημαίνει μόνο αυτό που πιστεύετε ότι σημαίνει.

2) Ανέπτυξε μια «επενδυτική» νοοτροπία προς τα χρήματα

Η νοοτροπία είναι το κλειδί, ειδικά όταν πρόκειται για χρήματα. Εάν η νοοτροπία σου είναι πιο συμβιβαστική, θα ζεις πάντα με λιγότερα από όσα αξίζεις.

Όλα όσα κερδίζεις είναι αποτέλεσμα της επιλογής της ανάληψης του (ρεαλιστικού) ρίσκου έναντι του φόβου.

Αντιστάσου στην επιθυμία να σκεφτείς τα χρήματα ως περιορισμένο πόρο. Το χρήμα είναι νόμισμα και συμπεριφέρεται σαν ρεύμα. Ρέει από άτομο σε άτομο, από τόπο σε τόπο, και τα χρήματα που ξοδεύεις, αν το κάνεις με το σωστό τρόπο θα σου επιστρέψουν και περισσότερα.

Αν για παράδειγμα αγοράσεις νέο λάπτοπ και αυτό σε κάνει πιο παραγωγικό αυτό είναι μια δαπάνη που πρέπει να κάνεις. Όπως επίσης και ένα μεταφορικό μέσο, ένα καλύτερο σπίτι, κάποια business βιβλία και οτιδήποτε άλλο θα έχει πραγματικά θετικό αντίκτυπο σε σένα, όπως ένα ταξίδι.

3) Να αφιερώνεις κάθε μέρα κάποια ώρα στα χρήματα σου

Προγραμμάτισε κάποια λεπτά από την κάθε ημέρα σου για να ελέγξετε τον τραπεζικό λογαριασμό σου και τις κινήσεις του, να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή στις δαπάνες σου και τις συνήθειες σου, να κοιτάξεις πως κινείται το επενδυτικό σου portfolio, να αναζητήσεις νέες ευκαιρίες, να διαβάσεις οικονομικά νέα και να επισημάνεις ότι σε ενδιαφέρει σχετικά με τη διαχείριση των προσωπικών οικονομικών σου.

Ανατρέφοντας τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν, αυτά με τη σειρά τους, μεγαλώνουν. Το ίδιο ισχύει και για τα χρήματα. Όταν ελέγχεις τα οικονομικά σου καθημερινά – και όχι μόνο όταν προκύπτει μια πιθανή κρίση – μειώνεις το άγχος που αισθάνεσαι γύρω από τα χρήματα.

Η διαχείριση των οικονομικών και η προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών (μείωση περιττών εξόδων και αύξηση των προσοδοφόρων και της αποταμίευσης) γίνονται μέρος της τακτικής σου ρουτίνας αντί για κάτι που πρέπει να αποφύγεις, να αναβάλεις ή να φοβάσαι.

4) Να θυμάσαι ότι θα είσαι εντάξει ανεξάρτητα από τα χρήματα

Μην αφήνεις τα χρήματα να συσχετιστούν με την ευτυχία, γιατί έτσι αποκτούν έλεγχο πάνω σου. Ο σκοπός σου όμως είναι εσύ να τα ελέγχεις και να τα χρησιμοποιείς απλώς ως ένα εργαλείο.

Πιστέψτε στον εαυτό σου και στη δική σου δύναμη, και αυτό θα χρησιμεύσει ως θεμέλιο για την ανάπτυξη σου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αυτοπεποίθηση – και όχι ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων στην τράπεζα – είναι ένα από τα θεμέλια της επιτυχίας. Και τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης βιώνουν λιγότερο άγχος και στρες, αυξημένη ανθεκτικότητα, βελτιωμένα κίνητρα και άλλα οφέλη. Τα οφέλη αυτά είναι που μπορεί να σε κάνουν να αποκτήσεις περισσότερα χρήματα!

5) Η οικονομική παιδεία είναι κάτι που μπορείς να αναπτύξεις

Αν και τα προσωπικά οικονομικά είναι κάτι που διδάσκεται, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να το μάθεις μόνος σου. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για δράση, και αυτή η προσπάθεια αποδίδει.

Τα χρήματα δεν είναι κάποια μυστικιστική δύναμη. Δεν έχει σημασία η οικονομική σου κατάσταση τώρα. Με σταθερά βήματα μπορείς να μάθεις πολλά γύρω από τα χρήματα, διαβάζοντας, παρακολουθώντας εξειδικευμένα βίντεο και podcast όπως το Business Talks, και δοκιμάζοντας πράγματα.

Πηγή: Entrepreneur

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.