Τι είναι ο IT Manager;

Έχεις αναρωτηθεί και εσύ τι είναι ένας IT Manager ή ποιες είναι οι αρμοδιότητές του;

Οι περισσότεροι διαχειριστές πληροφορικής, όπως λέγονται στα ελληνικά οι IT Managers, είναι πλήρως εκπαιδευμένοι και ικανοί να χειρίζονται οποιαδήποτε εργασία πληροφορικής. Aπό την αξιολόγηση νέου υλικού, την υποβοήθηση, την καλωδίωση για τη δημιουργία νέων χώρων εργασίας.

Ένας IT Manager προσλαμβάνει συχνά και εκπαιδεύει διαχειριστές συστημάτων, προγραμματιστές υπολογιστών και διαχειριστές βάσεων δεδομένων.

Σε συνεργασία με την ανώτερη διοίκηση, ένας IT Manager μπορεί να καθορίσει τις τεχνολογικές ανάγκες του οργανισμού και στη συνέχεια να οδηγήσει το προσωπικό του σε ένα συγκεκριμένο και στρατηγικό έργο. Αυτά τα έργα συμμορφώνονται συνήθως με έναν καθορισμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα.

Το ακριβές πεδίο των αρμοδιοτήτων ενός IT Manager ποικίλλει από τη μία εταιρεία στην άλλη. Σε ορισμένες εταιρείες, η εστίαση είναι αυστηρά στα δίκτυα υπολογιστών. Σε άλλες εταιρείες, η εστίαση μπορεί να είναι στη δημιουργία ή αναβάθμιση τηλεφωνικών συστημάτων και άλλων ηλεκτρονικών συστημάτων υποστήριξης που συνδέονται με τη λειτουργία της εταιρείας.

Μαζί με τη βοήθεια και υποστήριξη που παρέχει στη δημιουργία της συνολικής δομής του δικτύου της εταιρείας, ένας IT Manager επιβλέπει επίσης τη συνήθη συντήρηση του συστήματος. Αυτό περιλαμβάνει τακτικές δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι όλα τα εξαρτήματα λειτουργούν με τη μέγιστη απόδοση.

Δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ένας IT Manager:

Πέραν των τεχνικών γνώσεων στα πληροφοριακά συστήματα, ένας IT Manager, είναι πάνω από όλα ένας Manager. Για αυτό και συνήθως διαθέτει τα περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Ηγετικές δεξιότητες για παρακίνηση, καθοδήγηση και ανάπτυξη μελών της ομάδας για υψηλή απόδοση
  • Επικοινωνιακές δεξιότητες για παρουσίαση και ομιλία με χρήση της ανώτερης διοικητικής γλώσσας (ορολογίες management)
  • Επιρροή, οικοδόμηση σχέσεων, διαπραγμάτευση, διαχείριση συγκρούσεων
  • Κατανόηση της στρατηγική, των επιχειρησιακών λειτουργιών, διαδικασίας λήψης αποφάσεων
  • Προϋπολογισμός, πρόβλεψη και διαχείριση ταμειακών ροών, καθώς και κατανόηση των οικονομικών καταστάσεων
  • Ικανότητες σχεδιασμού και διαχείρισης έργου (Project Management), διαχείριση κινδύνου, κόστους, χρόνου και ομάδων έργων

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι παρά αυτά τα γενικά χαρακτηριστικά, οι IT Managers έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες. Όμως σε γενικές γραμμές, τείνουν να είναι επιχειρηματικά άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι τολμηροί, φιλόδοξοι, δυναμικοί, ενεργητικοί, ενθουσιώδεις και αισιόδοξοι. Μερικοί από αυτούς είναι επίσης διερευνητικοί, που σημαίνει ότι είναι ενδοσκοπικοί και έχουν μια συνεχή περιέργεια.

Πώς είναι ο χώρος εργασίας ενός IT Manager;

Οι IT Managers βρίσκονται συνήθως στις εταιρείες στις οποίες εργάζονται, αν και μερικοί εργάζονται εξ αποστάσεως. Παρόλο που οι περισσότεροι διαχειριστές πληροφορικής είναι σε θέση να εκτελέσουν τις διάφορες εργασίες των εργαζομένων που εποπτεύουν, είναι πιθανό να βρίσκονται περισσότερο σε μια αίθουσα συσκέψεων παρά σε μια αίθουσα διακομιστή. Η υπερωριακή εργασία είναι κοινή σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή: Careerexplorer.com

Θες να έχεις τα καλύτερα άρθρα της εβδομάδας μαζεμένα σε ένα email; Αν ναι, τότε πήγαινε στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, κάνε εγγραφή στο πλαίσιο που θα βρεις για το newsletter μας και κάθε Δευτέρα θα το έχεις έτοιμο στο email σου! Μην ανησυχείς, δεν θα σπαμάρουμε 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Γίνε συνδρομητής στο κανάλι μας στο Youtube !