Τι είναι η Χρυσή Μετοχή; (Golden Share)

Μπορεί πολλοί να παραξενευτούν όταν μάθουν πως υπάρχει ένας είδος μετοχής/μεριδίου σε μια εταιρεία που ονομάζεται χρυσή μετοχή.

Τι είναι η χρυσή μετοχή;

Η χρυσή μετοχή είναι μια ονομαστική μετοχή σε μια εταιρεία που έχει περισσότερη δύναμη από όλες τις άλλες και μπορεί να τις καταψηφίσει.

Ελέγχει τουλάχιστον το 51% των δικαιωμάτων στις ψηφοφορίες των Δ.Σ και οι εταιρείες που την χρησιμοποιούν είναι συνήθως κρατικά ελεγχόμενες που περνούν στη φάση ιδιωτικοποίησης.

Οι χρυσές μετοχές ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς την δεκαετία του ’80 στην Αγγλία, όπου η Κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε πολλές εταιρείες αλλά ήθελε να έχει ακόμα έλεγχο σε σημαντικές αποφάσεις.

Οι αποφάσεις αυτές αφορούν κυρίως τη σχέση της εταιρείας με άλλες εταιρείες, όπως όταν πρόκειται για εξαγωρές και συγχωνεύσεις.

Θετικά και αρνητικά χρυσής μετοχής

Θετικά

Όταν την εισήγαγε, η Βρετανική Κυβέρνηση θεώρησε πως αν κατείχε τη χρυσή μετοχή θα απέτρεπε την εταιρεία απο το να κινείται προς κατευθύνσεις που δεν την συνέφεραν. Όπως να εξαγοραστεί από ξένη εταιρεία ή να μεταφέρει τη φορολογική της έδρα σε άλλη χώρα.

Αρνητικά

Πολλοί θεωρούν πως η χρυσή μετοχή δίνει υπερβολική δύναμη σε όποιον τη κατέχει και το γεγονός πως μπορεί να καταψηφίσει τις ψήφους των υπόλοιπων μετόχων δεν είναι πάντα προς το συμφέρον της εταιρείας.

Μάλιστα, η χρυσή μετοχή της Βρετανική Κυβέρνησης στην BAA (που είχε τον έλεγχο των αεροδρομίων) κρίθηκε παράνομη από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια το 2003. Υποστηρίζοντας πως έρχεται σε αντίθεση με την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίου στην Ευρώπη.

Εσάς ποια είναι η γνώμη σας για την χρυσή μετοχή;

Θες να έχεις τα καλύτερα άρθρα της εβδομάδας μαζεμένα σε ένα email; Αν ναι, τότε πήγαινε στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, κάνε εγγραφή στο πλαίσιο που θα βρεις για το newsletter μας και κάθε Δευτέρα θα το έχεις έτοιμο στο email σου! Μην ανησυχείς, δεν θα σπαμάρουμε 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Γίνε συνδρομητής στο κανάλι μας στο Youtube !