Τι είναι η Χρυσή Μετοχή; (Golden Share)

Τι είναι η Χρυσή Μετοχή; (Golden Share)

xrusi-metoxi-golden-share

Μπορεί πολλοί να παραξενευτούν όταν μάθουν πως υπάρχει ένας είδος μετοχής/μεριδίου σε μια εταιρεία που ονομάζεται χρυσή μετοχή.

Τι είναι η χρυσή μετοχή;

Η χρυσή μετοχή είναι μια ονομαστική μετοχή σε μια εταιρεία που έχει περισσότερη δύναμη από όλες τις άλλες και μπορεί να τις καταψηφίσει.

Ελέγχει τουλάχιστον το 51% των δικαιωμάτων στις ψηφοφορίες των Δ.Σ και οι εταιρείες που την χρησιμοποιούν είναι συνήθως κρατικά ελεγχόμενες που περνούν στη φάση ιδιωτικοποίησης.

Οι χρυσές μετοχές ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς την δεκαετία του ’80 στην Αγγλία, όπου η Κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε πολλές εταιρείες αλλά ήθελε να έχει ακόμα έλεγχο σε σημαντικές αποφάσεις.

Οι αποφάσεις αυτές αφορούν κυρίως τη σχέση της εταιρείας με άλλες εταιρείες, όπως όταν πρόκειται για εξαγωρές και συγχωνεύσεις.

Θετικά και αρνητικά χρυσής μετοχής

Θετικά

Όταν την εισήγαγε, η Βρετανική Κυβέρνηση θεώρησε πως αν κατείχε τη χρυσή μετοχή θα απέτρεπε την εταιρεία απο το να κινείται προς κατευθύνσεις που δεν την συνέφεραν. Όπως να εξαγοραστεί από ξένη εταιρεία ή να μεταφέρει τη φορολογική της έδρα σε άλλη χώρα.

Αρνητικά

Πολλοί θεωρούν πως η χρυσή μετοχή δίνει υπερβολική δύναμη σε όποιον τη κατέχει και το γεγονός πως μπορεί να καταψηφίσει τις ψήφους των υπόλοιπων μετόχων δεν είναι πάντα προς το συμφέρον της εταιρείας.

Μάλιστα, η χρυσή μετοχή της Βρετανική Κυβέρνησης στην BAA (που είχε τον έλεγχο των αεροδρομίων) κρίθηκε παράνομη από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια το 2003. Υποστηρίζοντας πως έρχεται σε αντίθεση με την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίου στην Ευρώπη.

Εσάς ποια είναι η γνώμη σας για την χρυσή μετοχή;

Θες να έχεις τα καλύτερα άρθρα της εβδομάδας μαζεμένα σε ένα email; Αν ναι, τότε πήγαινε στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, κάνε εγγραφή στο πλαίσιο που θα βρεις για το newsletter μας και κάθε Δευτέρα θα το έχεις έτοιμο στο email σου! Μην ανησυχείς, δεν θα σπαμάρουμε ?

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.