Πως θέτουμε σωστά στόχους;

Πως θέτουμε σωστά στόχους;

Πρέπει να έχουμε μία αποδοτική σειρά βημάτων προκειμένου να ορίζουμε σωστά στόχους

Το να θέτουμε στόχους, τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και στην δουλειά μας, αποτελεί έναν από τους πυλώνες της παραγωγικότητας. Παρόλο αυτά, ακόμα πιο σημαντικό είναι οι στόχοι που θα καθορίσουμε να είναι εφικτοί, μετρήσιμοι, και όχι περίπλοκοι.

Ποιος είναι τελικά ο βέλτιστος τρόπος για να σχεδιάζουμε στόχους; Αν και υπάρχουν αρκετές διαφορετικές μέθοδοι, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε την καλύτερη πιθανότητα επιτυχίας. Οι στόχοι σας πρέπει να έχουν πέντε βασικά στοιχεία για να τους κάνετε εφικτούς.

1. Ο στόχος πρέπει να είναι σαφής και λεπτομερής

Προκειμένου να είναι εφικτοί οι στόχοι μας, πρέπει να τους απλοποιούμε και να τους κάνουμε όσο πιο σαφή γίνεται. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να γίνουμε εξαιρετικοί ομιλητές στο μέλλον, πρέπει να ξεκινήσουμε με πιο μικρά βήματα. Δηλαδή, είναι καλύτερο να θέσουμε ως αρχικό στόχο το να μιλήσουμε σε ένα μικρό κοινό, έτσι ώστε όταν τον επιτύχουμε, να προχωρήσουμε πιο ομαλά σε ένα λίγο μεγαλύτερο νούμερο ακροατών.

2. Ορίστε την μονάδα μέτρησης της επιτυχίας σας

Εξαιρετικά σημαντικό είναι να ορίσουμε, ανάλογα με την περίπτωση, την μονάδα μέτρησης της επιτυχίας. Για παράδειγμα, εάν επιθυμούμε να πάρουμε προαγωγή σε CEO μιας εταιρείας, πρέπει πρώτα αν αποκτήσουμε τις απαραίτητες γνώσεις προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Επομένως, η μονάδα μέτρησης της επιτυχίας εδώ είναι να μαθαίνουμε μια νέα γνώση ή ικανότητα (soft/hard skills) κάθε 1-2 μήνες.

3. Ελέγξτε αν οι στόχοι σας είναι ρεαλιστικοί

Ο καθορισμός στόχων που μπορείτε να επιτύχετε μέσα σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο θα σας βοηθήσει να έχετε κίνητρο και να παραμείνετε συγκεντρωμένοι. Θα πρέπει να εργαστείτε και να δοκιμάσετε για να κατανοήσετε το πλήρες εύρος του στόχου σας εκ των προτέρων. Έτσι, θα διασφαλίσετε ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί.

4. Απαραίτητη η σύνδεση παρών-μέλλον

Θα πρέπει να θέσετε στόχους που να ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας και να συμβάλλουν στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων σας. Κάθε στόχος που βάζετε πρέπει να είναι σχετικός και να έχει νόημα για εσάς, να σας φέρνει πιο κοντά εκεί που θέλετε να είστε.

Για να βεβαιωθείτε ότι θέτετε σχετικούς στόχους, αναρωτηθείτε:

  • Πώς θα με βοηθήσει η επίτευξη αυτού του στόχου;
  • Συμβάλλει η επίτευξή του στους μεγαλύτερους, μακροπρόθεσμους στόχους μου;
  • Γιατί αυτός ο στόχος έχει σημασία για μένα;

5. Αρχή-Μέση-Τέλος

Ο καθορισμός ενός χρονοδιαγράμματος για την επίτευξη του στόχου σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε κίνητρο και ενέργεια. Πριν ορίσετε μια ημερομηνία λήξης στόχου, φροντίστε να ερευνήσετε όλα τα ορόσημα και τα πιθανά εμπόδια που μπορεί να συναντήσετε στην πορεία.

Ο καθορισμός προσωπικών και επαγγελματικών στόχων θα σας βοηθήσει να δώσετε μια δομή και μια πορεία προς την επιτυχία. Πολλοί εργοδότες εκτιμούν τους υποψηφίους που έχουν ιστορικό επίτευξης στόχων. Αυτό δείχνει ότι είστε ένας συγκεντρωμένος και εργασιακά ώριμος υπάλληλος. Οι εργοδότες ρωτούν συχνά για τους στόχους στις συνεντεύξεις, επομένως θα πρέπει να προετοιμαστείτε να μιλήσετε για αυτούς και τι κάνετε για να τους επιτύχετε κατά τη διαδικασία πρόσληψης.

Πηγή: Indeed

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.