Ηγέτες και εργαζόμενοι με υψηλές επιδόσεις έχουν συνήθως καλή συναισθηματική νοημοσύνη (EQ). Επομένως, καθώς προχωράτε στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία, το επίπεδο του EQ σας έχει ολοένα και πιο θετική επιρροή. Έτσι, εάν θέλετε να “ανεβείτε τη σκάλα” του οργανισμού σας, η βελτίωση του EQ σας δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.
Seven Selves: Τι είναι και πώς μας βοηθάνε
Για να ανακαλύψετε το τρέχον επίπεδο του EQ σας και τι μπορείτε να κάνετε για να το βελτιώσετε, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους «επτά εαυτούς» σας (Seven Selves):
- Αυτο-εικόνα (self image): τι πιστεύετε για την προσωπικότητα και τις ικανότητές σας, αλλά και το τί πιστεύουν οι άλλοι για εσάς.
- Ατομική και κοινωνική επίγνωση (self and social awareness): Η αυτογνωσία, η οποία εστιάζεται εσωτερικά, είναι η συνείδηση στην παρούσα στιγμή για όλα όσα σας αντιπροσωπεύουν, όπως οι συμπεριφορές ή οι στόχοι σας. Η κοινωνική επίγνωση, η οποία εστιάζεται εξωτερικά, είναι το πόσο καλά κατανοείτε την κοινωνική δυναμική και τα συναισθήματα των άλλων.
- Αυτο-στοχασμός (self reflection): η ικανότητα να αναπολείτε και να σκέφτεστε τα κίνητρά σας και τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα.
- Αυτοπειθαρχία (self discipline): η ικανότητα να εμποδίζετε το εγώ και τα συναισθήματά σας να κυριαρχήσουν και να κολλήσετε σε έναν φαύλο κύκλο αναβλητικότητας (procrastination).
- Αυτοδιαχείριση (self management): Η ανάληψη ευθύνης και διαχείρισης της δικής σας συμπεριφοράς.
- Αυτο-αποκάλυψη (self disclosure): αποκαλύπτοντας πράγματα για τον εαυτό σας (π.χ. σκέψεις, επιτυχίες, συμπάθειες, λάθη) στους άλλους.
- Αυτο-ανάπτυξη (self development): Η απόκτηση γνώσεων ή δεξιοτήτων για τη βελτίωση του εαυτού σας.
Κάθε “εαυτός” έχει τα δικά του εμπόδια. Για παράδειγμα, ένα σημαντικό πρόβλημα με την αυτοεικόνα είναι η ακρίβεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια εικόνα για τον εαυτό τους που δεν ταιριάζει με το πώς τους βλέπουν οι άλλοι. Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως το να μην έχει κανείς αυτοπεποίθηση να επικοινωνήσει με τους συναδέλφους του. Ή, αντίθετα, να είναι τόσο εγωιστής που κανείς δεν μπορεί να τον καθοδηγήσει.
Κάθε “εαυτός” είναι επίσης πραγματικά ξεχωριστός. Επομένως, δεν μπορείτε να τους «διορθώσετε» όλους με τον ίδιο τρόπο. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζετε τη βελτίωση πρέπει να είναι προσαρμοσμένος σε εσάς και όχι με βάση τις ιδεολογίες συνανθρώπων σας.
Ωστόσο, και οι επτά “εαυτοί” είναι αλληλένδετοι. Όταν εργάζεστε για ένα εξαιρετικό EQ, πιθανότατα θα αναπτυχθείτε σε όλους τους τομείς, ακόμα κι αν εστιάζετε μόνο σε έναν ή δύο που θεωρείτε ότι χρίζουν βελτίωσης.
Tips για να βελτιώσουμε τη συναισθηματική νουμοσύνη (EQ) μας
Σε κάθε σημαντική αλλαγή, η αρχή είναι το δυσκολότερο σημείο. Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε με την ενίσχυση των επτά “εαυτών” και την συναισθηματική νοημοσύνη σας, παρακάτω θα βρείτε μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε άμεσα:
- Παρατηρήστε πώς σας συμπεριφέρονται οι άλλοι, τι συμβαίνει στον χώρο σας και πώς αισθάνεστε. Μην κρίνετε τις πληροφορίες που λαμβάνετε, απλώς συλλέξτε τις.
- Εξασκηθείτε στην ενεργητική ακρόαση.
- Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες από άτομα του στενού και εργασιακού σας κύκλου που μπορούν να σας καθοδηγήσουν και να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε προβληματικά σημεία στη ζωή ή την δουλειά σας.
- Κάντε τη δική σας ανάλυση SWOT (δυνατών, αδυναμιών, ευκαιριών, απειλών). Η εξέταση αυτών των τεσσάρων σημείων θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τι πρέπει να βελτιώσετε ενώ κάνετε ένα ρεαλιστικό σχέδιο αυτοβελτίωσης.
Όλες οι βελτιώσεις που κάνετε στην συναισθηματική νοημοσύνη σας θα έχουν τελικά θετική επίδραση στις επικοινωνιακές σας δεξιότητες. Με καλή επικοινωνία, μπορείτε να δημιουργήσετε θετικές σχέσεις πάνω στις οποίες χτίζεται κάθε επιτυχημένη καριέρα και οργανισμός. Αλλά η αυτοβελτίωση είναι μια συνεχής, δια βίου διαδικασία.
Πηγή: Entrepreneur