Τι είναι οι ενδοεπιχειρησιακές επικοινωνίες (internal communication);

Τι είναι οι ενδοεπιχειρησιακές επικοινωνίες (internal communication);

Οι ενδοεπιχειρησιακές επικοινωνίες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καλλιέργειας ενός υγιές εργασιακού περιβάλλοντος

Οι ενδοεπιχειρησιακές επικοινωνίες είναι ένας τρόπος να ενημερώνετε τους υπαλλήλους σας για τις διάφορες εξελίξεις που στην επιχείρησή σας και να εξηγούν τις διάφορες αποφάσεις και επιχειρηματικές στρατηγικές.

Αυτό βοηθά σε όλους τους τομείς. Είτε πρόκειται για την αύξηση των πωλήσεων, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας ή την αντιμετώπιση εταιρικών αλλαγών όπως συγχωνεύσεις, συρρίκνωση ή νέα διοίκηση. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια ποικιλία αξιόπιστων εργαλείων για την επίτευξη σωστής ενδοεπιχειρησιακής επικοινωνίας:

Δημιουργήστε εταιρικό newsletter

Ένα συνεπές εταιρικό newsletter είναι ένα ιδανικό μέσο για την ενημέρωση των εργαζομένων για τα τελευταία νέα και παροχή πληροφοριών. Μπορείτε να συμπεριλάβετε σχόλια πελατών, ιστορίες επιτυχίας εργαζομένων, ειδήσεις, λεπτομέρειες συμβάντων και ενημερώσεις στρατηγικής.

Προσπαθήστε να λάβετε όσο το δυνατόν περισσότερη συμβολή των εργαζομένων για να διασφαλίσετε ότι όχι μόνο οι διευθυντές συνεισφέρουν υλικό. Αποφύγετε να κάνετε το newsletter να φαίνεται ως εργαλείο προπαγάνδας διαχείρισης, καθώς είναι η “δημοκρατική φωνή” του σώματος των εργαζομένων.

Εάν χρειάζεστε καθοδήγηση από κάποιον εξειδικευμένο στην εγκατάσταση ενός αποδοτικού newsletter για την επιχείρησή σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ και θα δείτε άμεσα εξαιρετικά αποτελέσματα! Επίσης, μπορείτε να προγραμματίσετε μια δωρέαν 30λεπτη συμβουλευτική κλήση μαζι μας κάνοντας κλικ εδώ.

Απαραίτητη η σωστή διαχείριση των αλλαγών

Σε περιόδους αλλαγών, οι ενδοεπιχειρησιακές επικοινωνίες είναι υψίστης σημασίας. Είτε πρόκειται για επιταχυνόμενη ανάπτυξη είτε για συρρίκνωση, είτε απλώς για αλλαγή μιας στρατηγικής εξυπηρέτησης πελατών, η ανοιχτή επικοινωνία βοηθά τους υπαλλήλους να κατανοήσουν την επικείμενη αλλαγή και τι αναμένεται από αυτούς.

Μερικοί βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι:

  • Πόροι: Διαθέστε τους πόρους και αυξήστε τον προϋπολογισμό σας που χρειάζεστε προκειμένου να εδραιωθεί η επικείμενη αλλαγή.
  • Ειλικρίνεια: Να είστε ανοιχτοί με τους υπαλλήλους σας σχετικά με το τι συμβαίνει στην επιχείρησή σας και το τι πρέπει να κάνουν. Κρατήστε την επικοινωνία σας σύντομη, αλλά δώστε τους αρκετές πληροφορίες έτσι ώστε να παραμείνουν ενεργοί.
  • Να είστε πρόθυμοι: Αποφύγετε την απόκρυψη πληροφοριών από τους υπαλλήλους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση άγχους, καχυποψίας ή σύγκρουσης. Βεβαιωθείτε ότι ενημερωθούν για αλλαγές στην εταιρεία σας προτού αναφερθούν οι πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης.
  • Αξιοποιήστε τους διευθυντές σας: Αν είστε σε μεγαλύτερη εταιρεία, σκεφτείτε να αναφέρετε στους διευθυντές σας την αλλαγή πριν από άλλους υπαλλήλους.
  • Τακτικότητα: Επικοινωνήστε τακτικά για να δημιουργήσετε μια αίσθηση σταθερότητας.

Meeting μεταξύ μικρών ομάδων

Η επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο εξακολουθεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προσέγγισης των εργαζομένων. Οι μικρότερες ομάδες συμβάλλουν στη δημιουργία στενότερων δεσμών και διευκολύνουν τους εργαζόμενους να πουν τη γνώμη τους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια σαφή ατζέντα, αλλά αφήνετε πάντα χρόνο στους ανθρώπους να ασχοληθούν με ad hoc θέματα στις συναντήσεις.

Δημιουργήστε “κουτιά προτάσεων” (suggestion boxes)

Τα κουτιά προτάσεων επιτρέπουν στους εργαζόμενους να αναφέρουν τις ανησυχίες και τα ζητήματά τους ανώνυμα. Ακόμα κι αν η εταιρεία σας έχει λίγους μόνο υπαλλήλους, αυτή η επιλογή τους παρέχει μια εμπιστευτικότητα που είναι συχνά καθησυχαστική ανάλογα με το ζήτημα ή το περιβάλλον του χώρου εργασίας.

Πηγή: BDC

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.