Τι είναι ο ανατοκισμός και πως λειτουργεί;

Τι είναι ο ανατοκισμός και πως λειτουργεί;

Ανατοκισμός

Ο ανατοκισμός, από πολλούς θεωρείται ως η μεγαλύτερη δύναμη του σύμπαντός, είναι οι τόκοι ενός δανείου ή κατάθεσης που υπολογίζονται με βάση τόσο το αρχικό κεφάλαιο όσο και τους συσσωρευμένους τόκους από προηγούμενες περιόδους. Πιστεύεται ότι προέρχεται από την Ιταλία του 17ου αιώνα. Ο ανατοκισμός μπορεί να θεωρηθεί ως “τόκος επί τόκων“. Κάνει ένα ποσό να αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από τον απλό τόκο, ο οποίος υπολογίζεται μόνο στο αρχικό ποσό.

Ο ανατοκισμός είναι το όγδοο θαύμα του κόσμου. Όποιος το καταλαβαίνει, το κερδίζει… όποιος δεν… το πληρώνει! – Albert Einstein –

Ανατοκισμός – Video Investopedia

Ο Ανατοκισμός έχει ιδιαίτερη σημασία για τους νέους:

Όσο περισσότερο χρόνο έχετε για να το εκμεταλλευτείτε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανταμοιβή σας στην πορεία της ζωής σας. Ο μηχανισμός τόκων επί τόκων μπορεί να δημιουργήσει ολοένα και πιο θετικές αποδόσεις με βάση το αρχικό κεφάλαιο, δημιουργώντας ένα είδος φαινομένου χιονόμπαλας, όπου μια μικρή χιονόμπαλα αν συνεχίσει τελικά να πέφτει από μια χιονισμένη κοιλάδα μπορεί να γίνει τελικά μια τεράστια χιονόμπαλα με τεράστια δύναμη! Αυτό οδήγησε στη δημιουργία της φράσης, «το θαύμα του ανατοκισμού».

Ο χρόνος είναι φίλος σου, η παρόρμηση είναι ο εχθρός σου. Επωφελήσου από τον ανατοκισμό και μην σε συνεπαίρνει το τραγούδι των σειρήνων της αγοράς.
– Γουόρεν Μπάφετ –

Ανατοκισμός: Πως λειτουργεί;

Έστω ότι σκέφτεστε να επενδύσετε και ξεκινάτε επενδύοντας 100 € τον μήνα. 

Έπειτα, ας υποθέσουμε ότι έχετε κατά μέσο όρο μια θετική απόδοση 1% το μήνα (άρα έχετε 12% ετησίως), και η επένδυση αυτή θα ισχύει για τα επόμενα 40 χρόνια. 

Τώρα ας φανταστούμε ότι ο κολλητός σας φίλος, δεν επενδύει την ίδια χρονική στιγμή με εσάς, αλλά αποφασίζει να το κάνει 30 χρόνια αργότερα.

Έστω λοιπόν ότι εκείνος επενδύει 1.000 € το μήνα για 10 χρόνια, έχοντας κατά μέσο όρο την ίδια θετική απόδοση. 

Ύστερα λοιπόν από 40 χρόνια -από την στιγμή που εσείς ο ίδιος αρχίσατε να επενδύετε- ο φίλος σας (που συνολικά έχει επενδύσει για 10 χρόνια) έχει συνολικά συγκεντρώσει το ποσό των 230.000 € περίπου. 

Αν και ο φίλος σας επένδυσε περισσότερα χρήματα από εσάς (καθώς ο φίλος σας είχε το ποσό των 1000 € ενώ εσείς των 100 €), το άτομο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσό είστε εσείς με περίπου 1,17 εκατομμύρια €!

Αυτό ακριβώς είναι το θαύμα του ανατοκισμού! Κάνει το χαρτοφυλάκιό σας σημαντικά πλουσιότερο – και σε αυτή την περίπτωση περίπου κατά 5% περισσότερο. 

Μην αφήνεις τα χρόνια να περνάνε έτσι και ξεκίνα να εκμεταλλεύεσαι αυτό το εργαλείο υπέρ σου και όχι κατά σου (δάνεια, πιστωτικές κάρτες κτλ).

Πηγές: Investopedia

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Γιάννης Κύρτσης

Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμβουλος ακινήτων στην Liberty Real Estate, αρθρογράφος, Content Creator και δημιουργός της σελίδας Johnny&Books. Αρθρογραφεί στο Business Review Greece για Βιβλία, Αυτοβελτίωση και ορολογίες επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Ένας νέος με μεγάλο πάθος για τα βιβλία, καθώς αυτά του άλλαξαν την ζωή, με όνειρο να μεταδώσει αυτή την τρέλα στους ανθρώπους γύρω του κάνοντάς τους καλύτερους!