Journaling: Το productivity hack πολλών πετυχημένων ανθρώπων

Journaling: Το productivity hack πολλών πετυχημένων ανθρώπων

Τα οφέλη του journaling αφορούν τόσο την υγεία μας, όσο και την παραγωγικότητά μας.

Ένα από τα καλύτερα εργαλεία ευεξίας που έχουμε στην διάθεσή μας είναι ένα ημερολόγιο. Το journaling προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα. Από την απαλλαγή από το άγχος, μέχρι την ανακάλυψη και βελτίωση του εαυτού μας. Επιπλέον, δίνει φως σε θετικά της ζωής που συνήθως παραβλέπουμε καθημερινά.

Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη του journaling, μαζί με το πώς να ξεκινήσετε και να διατηρήσετε αυτή τη χρήσιμη συνήθεια.

1. Το journaling μειώνει το άγχος και το stress μας

Το journaling είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ηρεμούμε όταν αισθανόμαστε καταβεβλημένοι ή απλά συμβαίνουν πολλά στην ζωή μας.

Αρκετές έρευνες το επιβεβαιώνουν. Σε μια από αυτές, ασθενείς, οικογένειες και επαγγελματίες υγείας από ένα νοσοκομείο παίδων ανέφεραν μείωση των επιπέδων άγχους εξαιτίας του journaling τους.

Σε μια άλλη μελέτη 12 έως 18 μήνες αργότερα, το 85% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι το journaling τους φάνηκε χρήσιμο και θεραπευτικό. Το 59% συνέχισε να χρησιμοποιεί το γράψιμο για να αντιμετωπίσει το άγχος.

2. Βελτιώνει την υγεία μας

Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2019 προτείνει ότι το να γράψετε για τις βαθύτερες σκέψεις και συναισθήματά σας μπορεί να συμβάλει:

  • Σε λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς που σχετίζονται με το άγχος
  • Χαμηλότερη πίεση αίματος
  • Βελτιωμένη διάθεση
  • Καλύτερη υγεία συνολικά

Επιπλέον, μια μελέτη 70 ενηλίκων με ιατρικές παθήσεις και άγχος διαπίστωσε ότι το journaling και η αναφορά σε θετικές εμπειρίες και ευγνωμοσύνη βελτίωσαν την ιατρική τους εικόνα.

Στην ίδια μελέτη, μετά από ένα μήνα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Μετά τον πρώτο και τον δεύτερο μήνα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν μεγαλύτερη ψυχολογική και συναισθηματική ανθεκτικότητα.

3. Μας καθοδηγεί στα επόμενά μας βήματα

Το να γράψετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας για μια κατάσταση είναι το πρώτο βήμα για να κατανοήσετε πώς να προχωρήσετε καλύτερα.

Μόλις ηρεμήσετε λίγο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα συναισθήματά σας προσπαθούν να σας πουν κάτι.

Ίσως ο θυμός σας είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να βάλετε πιο ισχυρά όρια με κάποιον. Η λύπη σας σας ωθεί να προσεγγίσετε και να βελτιώσετε τις σχέσεις σας.

Βλέποντας και παρατηρώντας τις ανησυχίες, ερωτήσεις και τα συναισθήματά σας, έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των αναγκών σας.

Ακόμη και μια απλή λίστα με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό.

Αυτό που σίγουρα δεν βοηθάει είναι ένα ανοργάνωτο συνονθύλευμα σκέψεων στο κεφάλι μας.

4. Το journaling αυξάνει την παραγωγικότητά μας

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας, το άγχος και η ψυχική μας υγεία γενικότερα, επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγικότητά μας.

Για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες και τις συνθήκες του επιχειρηματικού κόσμου, πρέπει να μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί, χωρίς όμως να αγχωνόμαστε περαιτέρω.

Επομένως, ως επακόλουθο των προαναφερθέντων πλεονεκτημάτων, το journaling αυξάνει την παραγωγικότητά μας σε καθημερινή βάση.

Ένας επιπλέον λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ότι μας βοηθάει να βλέπουμε τι έχουμε κάνει κάθε μέρα, τόσο εκτός, όσο και εντός του εργασιακού μας χώρου.

Πηγή: Healthline

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.