Τι είναι το brainstorming και ποια τα πλεονεκτήματά του στις επιχειρήσεις;

Τι είναι το brainstorming και ποια τα πλεονεκτήματά του στις επιχειρήσεις;

brainstorming

Το brainstorming ορίζεται η μελέτη των ιδεών από έναν ή περισσότερους ανθρώπους. Το σύνολο αυτών των ανθρώπων προσπαθούν να επινοήσουν ή να βρουν μία λύση πάνω σε ένα πρόβλημα.

Κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική. Η κατεύθυνση και η πορεία, που θα ακολουθήσει η καθεμία όσον αφορά τη συνεργασία, εξίσου.

Όταν κάποιος/α αναλαμβάνει να δημιουργήσει μία επιχείρηση, ο βασικός του στόχος είναι να δημιουργήσει αντίκτυπο.

Με αυτό τον τρόπο, γίνεται φανερό πως το brainstorming είναι βασικό συστατικό στοιχείο για μία επιτυχημένη παραγωγή ιδεών γενικότερα.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα δούμε:

  • Τι είναι το brainstorming;
  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του;

brainstorming

Τι είναι το brainstorming;

Το brainstorming είναι μία τεχνική, η οποία εξετάζει ένα ζήτημα ή μία κεντρική έννοια σε πολλά επίπεδα. Οι άνθρωποι συζητούν ελεύθερα και αυθόρμητα ιδέες, οι οποίες εμφανίζονται κατά τη συνάντηση.

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Η ομάδα συγκροτείται και αναδεικνύει την προϋπάρχουσα γνώση.

Συλλέγονται οι πληροφορίες και ταξινομούνται.

Αργότερα, οι ιδέες αξιολογούνται και επιλέγονται αυτές, που σχετίζονται με τη λύση του ζητήματος.

Τέλος, οι ιδέες και οι απόψεις εξετάζονται, όσον αφορά τη λογικότητα και την ορθότητα του θέματος.

Το brainstorming (καταιγισμός ιδεών) ως τεχνική χρησιμοποιείται με πολλές πτυχές και σε πολλούς χώρους εργασίας.

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν το brainstorming με καινούριες ιδέες προϊόντων ή διαφημιστικές εκστρατείες.

Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθήκοντα συμπεριλαμβάνοντας εσωτερικές διαδικασίες, δομές εταιρειών και συγγραφή άρθρων.

Παράλληλα, το brainstorming αναδεικνύεται και ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στον τομέα της εκπαίδευσης.

Συντονιστής της συζήτησης αναδεικνύεται ο κύριος εκπαιδευτικός.

Οι μαθητές, προκειμένου να απαντήσουν σε μία ερώτηση του εκπαιδευτικού τους, καλούνται από το δάσκαλό τους να  εκφράσουν όσο πιο γρήγορα μπορούν πολλές ιδέες με τη μορφή καταιγισμού.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το brainstorming δεν συνδέεται με την άσκηση κριτικής ή σχολίου.

Ο εκπαιδευτικός στο πλαίσιο της τάξης γράφει τις ιδέες των μαθητών.

Τις κατανέμει σε κατηγορίες και στη συνέχεια, με την τεχνική των ερωταπαντήσεων ή της συζήτησης, οι μαθητές, με υπόδειξη του εκπαιδευτικού, σχολιάζουν τις κατηγορίες, που προέκυψαν.

Στο τέλος, συνθέτουν την απάντηση στο ζητούμενο ερώτημα.

Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται μία ήρεμη και όμορφη ατμόσφαιρα στην τάξη.

Οι μαθητές εκφράζουν τις σκέψεις τους, χρησιμοποιώντας το μυαλό τους και οι οπτικές γωνίες τους είναι διαφορετικές και πολλές.

Έτσι, οι μαθητές αισθάνονται δημιουργικοί και απελευθερωμένοι.

brainstorming
brainstorming

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του;

Η επιτυχία μιας επιχείρησης εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Η δημιουργικότητα, η καινοτομία και οι φρέσκες ιδέες μπορούν να συνεισφέρουν στην ανταμοιβή και επιτυχία των προσπαθειών σας.

Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με διαφημιστικές εκστρατείες, συνθήματα ή διαφημίσεις, το brainstorming μπορεί να βοηθήσει να ξεχειλίσει όλη η δημιουργικότητά σας.

1. Προώθηση διαφορετικών απόψεων

Σε μία επιχείρηση, όταν μόνο ένας άνθρωπος έχει την ευθύνη να παράγει όλες τις ιδέες, τότε είναι πιθανόν να καταστούν στάσιμες ή επαναλαμβανόμενες σε κάποιο βαθμό.

Αντίθετα, κατά τη διάρκεια του καταιγισμού ιδεών, μπορούν να συγκεντρωθούν απόψεις από όλους.

Αν και οι ιδέες μπορεί να μην είναι εξαιρετικές ή ακόμη και ορατές, ωστόσο εφόσον ειπωθούν όλες μαζί, ίσως εξελιχθούν σε κάτι έξυπνο και αποτελεσματικό.

Εφόσον οι συνάδελφοι μιας επιχείρησης προέρχονται από ποικίλα υπόβαθρα, ενδιαφέροντα και κίνητρα, μπορούν να προσφέρουν τις απόψεις τους, σύμφωνα με το Millennium Agency.

2. Eνθάρρυνση Κριτικής Σκέψης

Tο Harvard Business Review προτείνει πως το brainstorming είναι σημαντικό, επειδή προϋποθέτει τα μέλη μιας ομάδας να λύσουν ένα πρόβλημα ή να δημιουργήσουν κάτι καινοτόμο.

Όσο περισσότερο υφίσταται ο καταιγισμός των ιδεών, τόσο καλύτερα μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα και να ενισχυθεί η κριτική μας σκέψη.

Αυτό σημαίνει πως, μπορεί να εξεταστεί ένα θέμα ή μία κατάσταση με ένα λογικό και ξεκάθαρο τρόπο, απαλλαγμένο και ελεύθερο από ατομικές προκαταλήψεις.

Η κριτική σκέψη ίσως προδιαθέτει από τα άτομα να «τεμαχίσουν» ένα ζήτημα ή πρόβλημα σε μικρότερα μέρη.

Για παράδειγμα, αν δημιουργηθεί μία εκστρατεία γύρω από ένα καινούριο προϊόν, τα άτομα που θα την αναλάβουν, θα χρειαστεί να σκεφτούν επιμέρους ποικίλους τομείς της εκστρατείας, όπως το πακετάρισμα του προϊόντος, διαφημιστικά μέσα και μηνύματα.

brainstorming
brainstorming

3. Ενίσχυση δημιουργικότητας

Η ανάγκη να είμαστε δημιουργικοί μπορεί να κάνει τα μυαλά μας τους χειρότερους μας εχθρούς.

Αυτό συμβαίνει, επειδή οι δημιουργικές σκέψεις γίνονται ακατάστατες και μπερδεμένες στα μυαλά μας, εμποδίζοντάς μας από το να σκεφτούμε με καθαρό μυαλό.

Τα οφέλη του brainstorming συμπεριλαμβάνουν μία ευκαιρία να αποβάλλουμε τις μπερδεμένες ιδέες από το κεφάλι μας και να τις βγάλουμε έξω, είτε ηχητικά είτε στο χαρτί.

Συζητώντας αυτές τις ιδέες, αυξάνεται η πιθανότητα να βρεθεί κάτι καινοτόμο, σύμφωνα με το Entrepreneur.

4. Υποστήριξη δημιουργίας σχέσεων μέσα στην ομάδα

Όταν γίνεται το brainstorming σε μια ομάδα, γίνεται επειδή μπορεί να έχει αναλάβει την ευθύνη για μία εκστρατεία, προϊόν ή εκδήλωση.

Οι ομάδες, που εξασκούν το brainstorming, μαθαίνουν πώς να δουλεύουν καλύτερα ομαδικά.

Τα πλεονεκτήματα του καταιγισμού ιδεών θα δίνουν την ικανότητα στα άτομα να δουν σίγουρα ταλέντα ή γνώσεις των συναδέλφων, που δεν γνωρίζαν. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, όταν θα χρειαστεί βοήθεια στο μέλλον.

Συμπερασματικά, η σημασία και η χρήση του brainstorming προσφέρει πολλά οφέλη σε επιχειρηματικό και όχι μόνο επίπεδο, με κυριότερο σκοπό την επίτευξη ομαδικού πνεύματος.

Πηγές: Chron, Australian Institute of Business

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας