Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για το βιβλίο “η ψυχολογία του χρήματος”.
Ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού έχει μια μαγική ικανότητα…την ικανότητα του να μοιράζεται υπέροχες ιστορίες με τόσο όμορφο τρόπο.
Νομίζω είναι ένας από τους καλύτερους αφηγητές ιστοριών, τουλάχιστον στα χρηματοοικονομικά, που κυκλοφορεί εκεί έξω.
Με αυτό το βιβλίο ήρθα σε επαφή πρώτη φορά πριν 2 χρόνια, διαβάζοντάς το στα αγγλικά, όμως οι εκδόσεις Ίριδα, πριν μερικές εβδομάδες, μετέφρασαν αυτό το βιβλίο και το έφεραν στην Ελλάδα.
Το βιβλίο αυτό περιέχει 20 διαχρονικά μαθήματα για τον πλούτο, την απληστία, την ευτυχία και διαβάζοντάς το θα δεις ότι τα χρηματοοικονομικά, κατά κάποιον τρόπο σχετίζονται περισσότερο με την ψυχολογία, παρά με τα ίδια τα οικονομικά.
Πάμε μαζί να δούμε μερικά χρήσιμα μαθήματα!
Η ψυχολογία του Χρήματος: Κανείς δεν είναι τρελός!
“Οι προσωπικές σας εμπειρίες με το χρήμα πιθανόν να αποτελούν το 0,00000001% του τι συμβαίνει στον κόσμο, αλλά ίσως το 80% του πως νομίζετε ότι ο κόσμος λειτουργεί.”
Morgan Housel
Σίγουρα, ανεξαρτήτως ηλικίας θα έχετε δει ανθρώπους εκεί έξω να ξοδεύουν και να διαχειρίζονται τα χρήματά τους, με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που τα διαχειρίζεστε εσείς.
Έχετε κάνει μάλιστα και πολλές φορές την σκέψη ότι οι άλλοι είναι τρελοί. Όμως ο Morgan Housel έχει μια διαφορετική άποψη για αυτό. Ορίστε το γιατί:
“Οι άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, μεγαλωμένοι από διαφορετικούς γονείς, που είχαν διαφορετικά εισοδήματα και διαφορετικές αξίες, σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, ζώντας σε διαφορετικές οικονομίες, με εμπειρία διαφορετικών αγορών εργασίας, με διαφορετικά κίνητρα και διαφορετικά επίπεδα καλής τύχης, αποκομίζουν πολύ διαφορετικά διδάγματα”.
“Ο καθένας έχει το δικό του μοναδικό τρόπο, με τον οποίο έχει βιώσει το πώς λειτουργεί ο κόσμος. Και αυτό που έχουμε ζήσει είναι πιο πειστικό από αυτό που έχουμε μάθει από δεύτερο χέρι. Όλοι μας, λοιπόν, – εσείς, εγώ, όλοι μας – περνάμε τη ζωή μας με σημείο αναφοράς για το πως λειτουργεί το χρήμα ένα σύστημα αντιλήψεων, που διαφέρει πάρα πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό που φαίνεται σε εσάς τρελό είναι πιθανόν να φαίνεται σ’ εμένα πολύ λογικό”.
– Morgan Housel p.23 Η ψυχολογία του χρήματος, εκδόσεις Ίριδα.
Η ψυχολογία του Χρήματος: Ελευθερία!!!!!
Ο έλεγχος του χρόνου σας είναι το υψηλότερο μέρισμα που πληρώνει το χρήμα.
Morgan Housel.
Σου έχει τύχει ποτέ να ξυπνήσεις ένα πρωί, μέσα στην εβδομάδα και να πεις “Σήμερα μπορώ να κάνω ό,τι θέλω!!”;
Φαντάζομαι πως ναι, και σίγουρα θα θυμάσαι το συναίσθημα. Είναι πολύ όμορφο να νιώθουμε πως εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας.
Βλέπετε τα χρήματα είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει προς την ελευθερία!
Σκεφτείτε πόσο πιο ελεύθεροι θα ήσασταν αν είχατε και άλλες πηγές εισοδήματος πέρα από την κύρια δουλειά σας!
Αν συνέβαινε αυτό το σενάριο, σίγουρα θα είχατε περισσότερες επιλογές ώστε να διαλέξετε μια δουλειά με πιο ευέλικτα ωράρια και ίσως να μην είχατε και θέμα αν ο μισθός ήταν λίγο χαμηλότερος, αφού θα κερδίζατε την ελευθερία της διαχείρισης του χρόνου σας!
Συμπέρασμα: Η χρήση του χρήματος, εναρμονισμένη με τον στόχο να καταφέρνετε να ζείτε μια ζωή που να σας επιτρέπει να κάνετε ό,τι θέλετε, όταν το θέλετε, με όποιον θέλετε, όπου θέλετε και για όσο θέλετε, είναι εξαιρετικά ανταποδοτική για εσάς!
Εν κατακλείδι:
Τις αποφάσεις που παίρνουμε σχετικά με τα χρήματα, θα ήταν ιδανικό να τις παίρναμε με απόλυτη λογική, σαν τα φύλλα του excel στον υπολογιστή μας, όμως είμαστε άνθρωποι και έχουμε συναισθήματα! Πάντα μπαίνουν και άλλοι παράγοντες στην εξίσωση, όπως είναι ο εγωισμός μας, η υπερηφάνεια μας, το να το κάνουμε καλύτερα από τον γείτονά μας και πάει λέγοντας…
Η Ψυχολογία του Χρήματος μας δείχνει αυτό: Τα χρήματα σχετίζονται περισσότερο με παράγοντες της ψυχολογίας μας, παρά με τα ίδια τα χρηματοοικονομικά.
Το να τα πηγαίνουμε καλά με τα χρήματα δεν εξαρτάται απαραίτητα από τις γνώσεις που έχουμε.
Εξαρτάται από το πως συμπεριφερόμαστε. Από το πως σκεφτόμαστε. Είναι κάτι δύσκολο να αλλάξει, όμως δεν είναι κάτι το οποίο είναι ακατόρθωτο.
Αν σου άρεσε το σημερινό άρθρο και θέλεις να βλέπεις περισσότερα βιβλία, κάνε με follow στην σελίδα μου στο Instagram.