Υπάρχει ένας όρος που περιγράφει το συναίσθημα με το οποίο όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταυτίζονται όταν είναι στο ξεκίνημα ενός νέου εγχειρήματος. Ονομάζεται “ο φόβος της ανακάλυψης” ή αλλιώς FOFO (Fear Of Finding Out).
Έχεις νιώσει FOFO όταν έχεις ξεκινήσει τη δική σου επιχείρηση ή εργάζεσαι σαν νέος επαγγελματίας και σίγουρα υπάρχουν μέρες που ξέρεις ότι πρέπει να ψάξεις φορολογικές πληροφορίες που σε αφορούν αλλά δεν το κάνεις από φόβο για το τι μπορεί να ανακαλύψεις.
Ακόμα και όταν έχεις την πρώιμη εκδοχή ενός προϊόντος και ξέρεις ότι πρέπει να ζητήσεις feedback, το αναβάλλεις γιατί φοβάσαι ότι θα αποθαρρυνθείς από διάφορα σχόλια.
Επίσης το έχεις νιώσει, όταν αποφεύγεις επίπονες συζητήσεις επειδή φοβάσαι πού μπορεί να καταλήξει η κουβέντα με έναν δύστροπο συνομιλητή.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά, τι είναι το FOFO;
Τι είναι το FOFO?
To FOFO είναι το ψυχολογικό εμπόδιο που σταματά κάποιον από το μάθει περισσότερα για ένα πιθανό πρόβλημα επειδή φοβάται για το τι θα ανακαλύψει.
Ο όρος αρχικά έγινε γνωστός στον ιατρικό κόσμο όταν ερευνητές τον χρησιμοποιήσαν για να περιγράψουν τα συναισθήματα εκείνων των ανθρώπων που φοβόντουσαν να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή ακόμα και αν υπέφεραν.
Πλέον, ο όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια πληθώρα περιπτώσεων, ακόμα και στον εργασιακό χώρο.
Γιατί μπορεί κάποιος να το νιώσει?
Είναι πολλοί οι λόγοι που κάποιος μπορεί να νιώσει FOFO.
Ίσως να φοβάται ότι μαθαίνοντας περισσότερα για ένα πρόβλημα δεν θα μπορέσει να ενεργήσει κατάλληλα για να το επιλύσει.
Ίσως να νιώθει απασχολημένος με άλλα προβλήματα και δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο να ασχοληθεί με ένα ακόμα. Ή μπορεί απλά να μην θέλει να αναλάβει την ευθύνη για αυτό, θεωρώντας ότι θα το αναλάβει κάποιος άλλος.
Επίσης, οι διευθύνοντες μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού μπορεί να νιώθουν FOFO, για να μην αποκαλυφθούν πιθανές αποτυχίες ή παρατυπίες από τη μεριά τους.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα FOFO
Το FOFO στην πραγματικότητα μπορεί να είναι η αποφυγή ειλικρινών συζητήσεων με κάποιον που θεωρείς σημαντικό.
Μερικά παραδείγματα μπορεί να είναι τα εξής:
- Το να αγνοείς νομικά ζητήματα ή θέματα που αφορούν ρύθμιση προβλημάτων με τα οποία δεν θέλεις να συμμορφωθείς.
- Το να θεωρείς ασήμαντη την αναβάθμιση συστημάτων ή διαδικασιών που είναι κατά πολύ πίσω από τα στάνταρ της εταιρείας στην οποία δουλεύεις.
- Το να αρνηθείς να αναλύσεις ξανά ή να επαναξιολογήσεις μια στρατηγική που δεν έχει λειτουργήσει σωστά.
- Το να αποφεύγεις να λάβεις κριτική παρότι ξέρεις ότι μπορεί να σε ωφελήσει μακροπρόθεσμα.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο;
Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του φόβου, αρκεί να λάβουμε σοβαρά υπόψην μας το ρόλο της συναισθηματικής νοημοσύνης.
Τα συναισθήματα όπως ο φόβος, έρχονται στον άνθρωπο σχεδόν ενστικτωδώς, για αυτό το λόγο δεν μπορείς εύκολα να ελέγξεις πώς νιώθεις όταν εμφανιστούν. Μπορείς μόνο να ελέγξεις το πώς αντιδράς σε αυτά χρησιμοποιώντας την κοινή λογική.
Ενώ λοιπόν δεν μπορείς να αποτρέψεις μια αρνητική σκέψη από το να μπει στο μυαλό σου, μπορείς να ελέγξεις το κατά πόσο της επιτρέπεις να σε στοιχειώσει και να σε απασχολήσει για το υπόλοιπο της ημέρας.
Υπάρχουν λοιπόν δυο τρόποι για να σταματήσεις να νιώθεις FOFO.
Ο πρώτος είναι να επιτρέψεις στο συναίσθημα του φόβου να ελέγξει τις σκέψεις σου.
Ο δεύτερος είναι να αναλάβεις τον έλεγχο των σκέψεων σου, κάτι το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά σου.
Όπως έχεις ήδη φανταστεί, η δεύτερη επιλογή είναι και η πιο έξυπνη.
Θα βοηθούσε μάλιστα να κάνεις στον εαυτό σου μια σειρά ερωτήσεων που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις το FOFO.
Αναρωτήσου για παράδειγμα ποιες θα είναι οι πιθανές συνέπειες αν συνεχίσεις να αγνοείς το πρόβλημα.
Ή πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πιθανά σενάρια του προβλήματος είτε στην καλή είτε στην κακή εκδοχή τους.
Αναρωτήσου ακόμα αν αξίζει όντως το ρίσκο του να αγνοείς το πρόβλημα και άλλο. Ή πώς θα νιώθεις για αυτό σε μια εβδομάδα, έναν μήνα ή ακόμα και μετά από χρόνια.
Κάνοντας αυτές τις πιθανές ερωτήσεις αναγκάζεις τον εαυτό σου να αντιμετωπίσει τον φόβο και να αναλάβει δράση. Μετατρέπεσαι από παθητικό και άβουλο όν, σε έναν ενεργητικό άνθρωπο που δε φοβάται να αναλάβει δράση.
Αν λοιπόν αντιμετωπίζεις FOFO, θυμήσου: Έχεις επιλογή. Δεν χρειάζεται να αφήσεις τον φόβο να σε καταβάλλει. Έλεγξε τις σκέψεις σου. Δεν είναι σίγουρα ο πιο εύκολος τρόπος, είναι όμως σίγουρα ο δρόμος που θα σε οδηγήσει σε λιγότερες τύψεις, ενοχές και μεταμέλεια.
Πηγή: Inc