Στο σημερινό άρθρο θα επεκταθούμε περισσότερο σε εξαιρετικά μαθήματα που αξίζει να διαβάσεις από το βιβλίο “Η ψυχολογία του χρήματος” από τις εκδόσεις Ίριδα. Θα δούμε μαζί 3 διαχρονικά μαθήματα για τον πλούτο, ώστε να σε βοηθήσω να ξεκινήσεις να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις, να μην κάνεις χαζές κινήσεις και να κοιμάσαι καλύτερα τα βράδια!
Έτοιμος; Φύγαμε!!!
3 διαχρονικά μαθήματα για τον πλούτο: Το παράδοξο του ανθρώπου στο αυτοκίνητο.
Κανέναν δεν εντυπωσιάζουν αυτά που έχετε όσο εσάς τους ίδιους.
-Morgan Housel
Θα ήθελα να σκεφτείς την τελευταία φορά που είδες κάτι φανταχτερό σε κάποιον άνθρωπο εκεί έξω.
Ίσως αυτό να ήταν ένα supercar ή να ήταν ένα πανάκριβο ρολόι ή μπορεί να ήταν ένα τεράστιο σπίτι.
Είμαι σίγουρος πως τις περισσότερες φορές των περιπτώσεων, όταν έβλεπες κάτι τέτοιο, σκεφτόσουν κάτι παρόμοιο με αυτό: “Πωπω, αν εγώ είχα αυτό το αυτοκίνητο, ο κόσμος θα πίστευε ότι είμαι φοβερός”. “Αν είχα εγώ αυτό το ρολόι θα ήμουν πολύ μεγάλος μάγκας.” και πάει λέγοντας…
Υποσυνείδητα ή όχι, αυτά σκεφτόμαστε και εδώ έρχεται και το εξής παράδοξο:
“Οι άνθρωποι έχουν την τάση να επιθυμούν τον πλούτο, ώστε να στέλνουν στους άλλους το μήνυμα ότι πρέπει να τους συμπαθούν και να τους θαυμάζουν. Στην πραγματικότητα όμως, αυτοί οι άλλοι συχνά παρακάμπτουν τον θαυμασμό προς τους πλουσίους, όχι γιατί δεν θεωρούν τον πλούτο τους αξιοθαύμαστο, αλλά επειδή χρησιμοποιούν τον πλούτο εκείνων ως σημείο αναφοράς της δικής τους επιθυμίας να συμπαθούν και να θαυμάζουν τους ίδιους”.
Morgan Housel, Η ψυχολογία του Χρήματος, p.137
Γνωρίζω πως οι άνθρωποι πασχίζουν να τους σέβονται οι γύρω τους και γι’αυτό τον λόγο επιθυμούν ακριβά και φανταχτερά αντικείμενα.
Πιστεύουν ότι αυτά αγοράζουν τον σεβασμό, όμως όπως επισημάνει και ο συγγραφέας του βιβλίου, η ταπεινοφροσύνη, η καλοσύνη, και η ενσυναίσθηση φέρνουν περισσότερο σεβασμό από ό,τι θα κατορθώσει ποτέ να αποφέρει η ιπποδύναμη…
3 διαχρονικά μαθήματα για τον πλούτο: Λογικός>Ορθολογιστής.
“Το να επιδιώκετε να είστε κατά βάση λογικοί,λειτουργεί καλύτερα από το να προσπαθείτε να είστε ψυχρά ορθολογιστές”.
-Morgan Housel
Επειδή δεν το είχα σκεφτεί και ποτέ αυτό και επειδή πολλές φορές πέφτω θύμα της πλάνης πως όλα θα πάνε βάση σχεδίου θα ήθελα να ακούσεις και αυτό: Δεν είσαι φύλλο υπολογισμού στο EXCEL, αλλά είσαι ένας ταλαιπωρημένος, γεμάτος υποχρεώσεις, συναισθηματικός άνθρωπος.
“Μην επιδιώκετε να είσαστε ψυχρά ορθολογιστές, όταν παίρνετε οικονομικές αποφάσεις. Να στοχεύετε να είσαστε απλώς αρκετά λογικοί. Το να είσαστε λογικοί είναι πιο ρεαλιστικό και έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να το διατηρήσετε μακροπρόθεσμα, πράγμα που είναι και το σημαντικό στην οικονομική διαχείριση.”
-Morgan Housel, Η ψυχολογία του Χρήματος, p. 165
Αυτό που συχνά παραβλέπεται στα χρηματοοικονομικά είναι ότι μπορεί κάτι να είναι τεχνικά σωστό, αλλά βλακώδες στο πλαίσιο που εφαρμόζεται.
Να παίρνετε λογικές αποφάσεις, αποφάσεις που θα σας επιτρέψουν να παραμείνετε συνεπείς και το σημαντικότερο από όλα, θα σας αφήνουν να κοιμάστε ήσυχα τα βράδια.
3 διαχρονικά μαθήματα για τον πλούτο: Να αποταμιεύετε χρήματα!
“Ο μόνος παράγοντας που μπορείτε να ελέγξετε δημιουργεί ένα από τα μοναδικά πράγματα που έχουν σημασία. Θαυμάσια!”
-Morgan Housel
Δεν χρειάζεστε κάποιον συγκεκριμένο λόγο για να αποταμιεύετε.
Πολλοί αποταμιεύουν χρήματα επειδή θέλουν να αγοράσουν ένα σπίτι, θέλουν να αγοράζουν ένα αμάξι, θέλουν να πάνε ένα ταξίδι, και πολύ καλά κάνουν.
Όμως, η αποταμίευση δεν χρειάζεται να στοχεύει στο να αγοράσετε κάτι συγκεκριμένο.
Μπορείτε απλώς να αποταμιεύετε για χάρη της ίδια της αποταμίευσης και αυτό θα έπρεπε να κάνουμε όλοι μας.
Ο κόσμος μας δυστυχώς δεν είναι προβλέψιμος. Αν ήταν η αποταμίευση δεν θα είχε και τόση μεγάλη σημασία, έλα όμως που δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον…!
Αποταμιεύστε λοιπόν, για να μην εκπλήσσεστε στις χειρότερες στιγμές που θα σας έρθουν κατά την διάρκεια της ζωής σας.
Ορίστε και το αγαπημένο μου: Η αποταμίευση χωρίς αγοραστικό στόχο σάς προσφέρει επιλογές και ευελιξία, τη δυνατότητα να περιμένετε και την πιθανότητα να αρπάξετε όποια ευκαιρία παρουσιαστεί.
Σας προσφέρει χρόνο να σκεφτείτε. Σας επιτρέπει να αλλάξετε πορεία με τους δικούς σας όρους.
Εν κατακλείδι:
Απ’όσο είδατε, δεν αναφέρθηκε πουθένα κάποιος χρηματοοικονομικός όρος, αλλά αναφέρθηκαν περισσότεροι όροι που σχετίστηκαν περισσότερο με την ψυχολογία και τα συναισθήματά μας.
Γιατί όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, δεν είμαστε φύλλα υπολογισμού στο EXCEL, αλλά είμαστε άνθρωποι, με υποχρεώσεις, με οικογένεια, με συναισθήματα, με κούραση.
Τα χρήματα είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Τα χρειαζόμαστε από την ώρα που ξυπνάμε μέχρι την ώρα που θα πάμε για ύπνο.
Είναι ένα παιχνίδι όπου όλοι μας συμμετέχουμε ή καλούμαστε να συμμετάσχουμε, είτε το θέλουμε είτε όχι. Είναι καθήκον σου, να γίνεις καλός παίκτης στο παιχνίδι αυτό, δεν συμφωνείς;
Αν σου άρεσε το σημερινό άρθρο και θέλεις να βλέπεις περισσότερα βιβλία, κάνε με follow στην σελίδα μου στο Instagram.