Που Επενδύει ο Κολλητός Του Buffett, Charlie Munger; – Portfolio Analysis – Freedom24

Που Επενδύει ο Κολλητός Του Buffett, Charlie Munger; – Portfolio Analysis – Freedom24

Charlie Munger

Ήξερες ότι ο Charlie Munger, αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, είναι λάτρης του παιχνιδιού τράπουλας bridge και έχει παίξει ανταγωνιστικά για πολλά χρόνια;

Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε την επενδυτική φιλοσοφία του Charlie Munger και θα αναλύσουμε τις 4 κορυφαίες επενδυτικές του θέσεις.

Για αρχή ας δούμε πως ο Munger κατάφερε να φτάσει να είναι ένας από τους κορυφαίους επενδυτές στην Αμερική και φιλαράκι του Warren Buffett.

Ποιος είναι ο Charlie Munger

Ο Charlie Munger είναι ένας Αμερικανός επιχειρηματίας και είναι περισσότερο γνωστός ως Αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου με επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους όπως οι ασφάλειες, η ενέργεια και το λιανικό εμπόριο.

Είναι επίσης Πρόεδρος της Daily Journal Corporation, μιας εταιρείας που εκδίδει εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Η καθαρή περιουσία του Charlie Munger εκτιμάται ότι είναι περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2023. 

Ο Munger απέκτησε αυτή την περιουσία μέσω επενδύσεων και επιχειρηματικών εγχειρημάτων. Στα πιο σημαντικά από αυτά, συνίδρυσε την Wesco Financial Corporation ενώ επίσης, επένδυσε στην Berkshire Hathaway, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις του.

Ο Munger υπήρξε επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου πολλών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Costco, όπου υπηρετεί από το 1997.

Ωστόσο, είναι γνωστός για τον λιτό τρόπο ζωής του και τα απλά γούστα του. Μάλιστα, έχει αναφερθεί ότι είπε: “Δεν έχω ακριβά χόμπι. Δεν παίζω γκολφ. Δεν έχω γιοτ. Δεν έχω έχω ένα αεροπλάνο. Έχω ό,τι θέλω».

Αυτό, πιθανώς να οφείλεται στο γεγονός ότι ο Munger είναι θαυμαστής του στωικού φιλοσόφου Σενέκα, και έχει αναφέρει τα γραπτά του ως πηγή έμπνευσης στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή.

Πάμε όμως να τον γνωρίσουμε καλύτερα!

Ο Charlie Munger γεννήθηκε στην Νεμπράσκα το 1924. Μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον παππού του, ο οποίος ήταν επιτυχημένος δικηγόρος.

Ο Charlie ήταν έξυπνος μαθητής και έλαβε υποτροφία για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, όπου σπούδασε μαθηματικά.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Munger εργάστηκε ως μετεωρολόγος  αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι το πραγματικό του πάθος ήταν οι επενδύσεις.

Άρχισε να εργάζεται ως χρηματιστής και τελικά ξεκίνησε τη δική του επενδυτική εταιρεία.

Charlie Munger

Η φιλία του με τον Warren Buffett

Ωστόσο, η μεγάλη ευκαιρία του Munger ήρθε όταν γνώρισε έναν νεαρό επενδυτή ονόματι Warren Buffett.

Ο Munger και ο Buffett συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1959 και από τότε είναι στενοί φίλοι και επιχειρηματικοί συνεργάτες.

Ο Buffett εντυπωσιάστηκε από την επενδυτική φιλοσοφία του Munger και οι δυο τους έγιναν συνέταιροι, με τον Munger να συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Berkshire Hathaway το 1978.

Η Επενδυτική φιλοσοφία

Ας δούμε τώρα και την επενδυτική του φιλοσοφία, μιας και ο Buffett εντυπωσιάστηκε με αυτήν.

Μία από τις βασικές αρχές της προσέγγισης του Munger είναι η ιδέα της «αποφυγής της βλακείας».

Ο Munger έχει τονίσει ότι η αποφυγή κοινών επενδυτικών λαθών είναι εξίσου σημαντική με τη λήψη έξυπνων επενδυτικών αποφάσεων.

Όπως είχε πει κάποτε, “Είναι αξιοσημείωτο πόσα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα έχουν αποκομίσει άνθρωποι σαν εμάς προσπαθώντας να μην είναι ανόητοι, αντί να προσπαθούν να είναι πολύ έξυπνοι.”

Ο Munger πιστεύει ότι οι επενδυτές πρέπει να αποφεύγουν να αναλαμβάνουν περιττούς κινδύνους.

Συνιστά να αποφεύγονται οι εταιρείες με υψηλά επίπεδα χρέους ή εκείνες που εξαρτώνται υπερβολικά από ένα μόνο προϊόν ή πελάτη.

Μια άλλη σημαντική πτυχή της προσέγγισης του Munger είναι η προθυμία του να επενδύσει μακροπρόθεσμα.

Έχει τονίσει ότι η επιτυχημένη επένδυση απαιτεί υπομονή και πειθαρχία και ότι οι επενδυτές που προσπαθούν να αποκομίσουν γρήγορα κέρδη συχνά καταλήγουν να χάνουν χρήματα μακροπρόθεσμα. 

Η εστίαση του Munger στη μακροπρόθεσμη επένδυση σημαίνει ότι μπορεί να ανεχθεί τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα, με αντάλλαγμα υψηλότερες μακροπρόθεσμες αποδόσεις.

Όπως έχει πει, «αν δεν είσαι διατεθειμένος να αντιδράσεις με ψυχραιμία σε μια πτώση του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου κατά 50% δύο ή τρεις φορές τον αιώνα, δεν είσαι ικανός να είσαι κοινός μέτοχος και σου αξίζει το μέτριο αποτέλεσμα».

Είχε πει επίσης κάποτε πως: “Αν δεν είσαι διατεθειμένος να κατέχεις μια μετοχή για δέκα χρόνια, μην σκεφτείς καν να την κατέχεις για δέκα λεπτά”. 

Ενώ ο Munger πιστεύει στη μακροπρόθεσμη κατοχή εταιρειών υψηλής ποιότητας, τονίζει επίσης τη σημασία της διαφοροποίησης.

Συνιστά τη διατήρηση ενός χαρτοφυλακίου εταιρειών από διαφορετικούς κλάδους για να μειωθεί ο κίνδυνος μιας μεμονωμένης εταιρείας που θα επηρεάσει αρνητικά το χαρτοφυλάκιο.

Μια ακόμη αρχή που ακολουθεί είναι η επένδυση σε εταιρείες με βιώσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα που της επιτρέπει να αποκρούει τον ανταγωνισμό και να διατηρεί τη θέση της στην αγορά. 

Μια ακόμη αρχή της επενδυτικής φιλοσοφίας του Munger είναι η σημασία της αγοράς μετοχών με έκπτωση στην εσωτερική τους αξία, δηλαδή μια εξαιρετική μετοχή σε χαμηλή τιμή. 

Η εσωτερική αξία είναι η πραγματική αξία μιας εταιρείας και ο Munger πιστεύει ότι η αγορά μετοχών με έκπτωση στην εσωτερική αξία είναι κρίσιμη για την επίτευξη ανώτερων επενδυτικών αποδόσεων.

Ο Munger είπε χαρακτηριστικά: “Είναι πολύ καλύτερο να αγοράζεις μια θαυμάσια εταιρεία σε δίκαιη τιμή παρά μια δίκαιη εταιρεία σε θαυμάσια τιμή”.

Οι εταιρείες στις οποίες επενδύει ο Charlie Munger

Τώρα που είδαμε την επενδυτική φιλοσοφία του Munger ας δούμε και τις 5 μεγαλύτερες επενδυτικές του θέσεις, σύμφωνα με την 13F της Αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

1. Bank of America

Στην πρώτη θέση έχουμε την γνωστή αμερικάνικη τράπεζα Bank of America.

Αυτήν την στιγμή αποτελεί την καλύτερη επενδυσή του. Η συνολική αξία της θέσης του ανέρχεται στα 76 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια.

Η Bank of America αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στην αμερική και μάλιστα αποτελεί μια από τις καλύτερες μετοχές για το εξαιρετικό μέρισμα που δίνει στους μετόχους σε συνάρτηση με την τιμή της μετοχής.

Ο Munger έπαιξε βασικό ρόλο στη βοήθεια της Bank of America κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Εκείνη την εποχή, η τράπεζα πάλευε με απώλειες και αβεβαιότητα για το μέλλον της, αλλά ο Munger έπεισε τον Warren Buffett, να επενδύσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα μέσω προσφοράς προνομιούχων μετοχών.

Αυτή η επένδυση βοήθησε στη σταθεροποίηση της Bank of America και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην εταιρεία.

2. Wells Fargo

Στην δεύτερη θέση έχουμε την εταιρία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Wells Fargo.

Αποτελεί και αυτή μεγάλη επενδυτική θέση του Munger με την συνολική αξία να ξεπερνάει τα 65 εκατομμύρια δολάρια.

Η συγκεκριμένη εταιρεία παρέχει μια πληθώρα χρηματοοικονομικών επιπέδων σε πολυεθνικό επίπεδο και βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής. Αποτελεί και αυτή μια από τα ισχυρότερα χρηματιοικονομικά ιδρύματα της χώρας.

Ο Munger υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Wells Fargo όλα αυτά τα χρόνια και έχει επαινέσει το επιχειρηματικό της μοντέλο.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η Wells Fargo έχει εμπλακεί σε μια σειρά από σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένου ενός σκανδάλου ψεύτικων λογαριασμών που είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και νομικούς διακανονισμούς.

Παρά τις επικρίσεις του, ο Munger διατήρησε τη θέση του ως μέτοχος της τράπεζας και συνέχισε να εκφράζει εμπιστοσύνη στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της.

3. Alibaba

Στην επόμενη θέση έχουμε την γνωστή σε όλους μας εταιρία Alibaba.

Αυτή την στιγμή που μιλάμε ο Charlie Munger κατέχει επενδυτική θέση αξίας 26 εκατομμυρίων ευρώ στην συγκεκριμένη εταιρεία.

Η Alibaba είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο. Είναι γνωστή για την καινοτόμο προσέγγισή της στο λιανικό εμπόριο και την τεχνολογία.

Ιδρύθηκε το 1999 από τον Jack Ma και έχει την έδρα του στο Hangzhou της Κίνας. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα Alibaba.com, AliExpress και Ant Group.

Αποτελεί μια εταιρεία που ο Munger έχει κριθεί αρκετά μιας και έχει χάσει αρκετά χρήματα. Παρόλα αυτά ο ίδιος συνεχίζει να πιστεύει στην εταιρία και την μελλοντική της απόδοση.

Παρόλα αυτά, το 2021, ο Munger έγινε πρωτοσέλιδο όταν επέκρινε την Alibaba και άλλες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, λέγοντας ότι δεν ευνοούν την επενδυτική του φιλοσοφία.

Εξέφρασε ανησυχίες για το επίπεδο επιρροής της κυβέρνησης σε αυτές τις εταιρείες και τις λογιστικές πρακτικές τους.

4. U.S. Bancorp

Στην τέταρτη θέση έχουμε την αμερικανική τράπεζα U.S. Bancorp.

Ο Munger κατέχει αυτή την στιγμή 6 εκατομμύρια δολάρια επενδυτική θέση στην συγκεκριμένη εταιρεία.

Η Us. Bankrupt κατέχει μια πληθώρα από τραπεζικές υπηρεσίας για καταναλωτές και επιχειρήσεις, αλλά και διαχείρισης πλούτου. 

Είναι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες, με περιουσιακά στοιχεία άνω των 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2021.

Αποτελεί μια τράπεζα με μεγάλη γκάμα υπηρεσιών και ένα κομμάτι της ασχολείται και με τον δημόσιο τομέα.

Charlie Munger: Συμπέρασμα

Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί πως ο Charlie Munger είναι ένας εξαιρετικός επενδυτής που έχει κάνει σημαντικές συνεισφορές στον επενδυτικό κόσμο. 

Η επενδυτική του φιλοσοφία και οι στρατηγικές του έχουν μελετηθεί από επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε το συγκεκριμένο βίντεο/άρθρο να σε βοήθησε και εσένα να γνωρίσεις καλύτερα την επενδυτική του φιλοσοφία και να μάθεις από αυτή.

freedom24

Σε περίπτωση που θέλεις να αγοράσεις μία από τις μετοχές που αναφέρονται παραπάνω, ή οποιαδήποτε άλλη από τις χιλιάδες που υπάρχουν στην επενδυτική πλατφόρμα της Freedom24, κάνε κλικ εδώ. 

Το άνοιγμα λογαριασμού διαρκεί μόλις 10 λεπτά, μπορείς να κάνεις κατάθεση από κάρτα ή μέσω τράπεζας και είσαι έτοιμος να αγοράσεις την πρώτη σου μετοχή. 

*Η επένδυση είναι ρίσκο. Οι προβλέψεις και οι προηγούμενες επιδόσεις δεν είναι αξιόπιστοι δείκτες μελλοντικών επιδόσεων. Είναι σημαντικό να κάνετε την ανάλυσή σας πριν κάνετε οποιαδήποτε επένδυση.
*Αυτό το βίντεο/άρθρο δεν είναι οικονομική συμβουλή. Αυτή η ανάρτηση περιέχει affiliate links της Freedom24 που χωρίς κόστος για εσάς, μπορεί να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια.
Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας