Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street αντιμετωπίζουν σκληρό έλεγχο πραγματικότητας στην Κίνα

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street αντιμετωπίζουν σκληρό έλεγχο πραγματικότητας στην Κίνα

wall st

Τα σχέδια να ανταγωνιστούν για μεγαλύτερο μερίδιο της χρηματοπιστωτικής αγοράς 60 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Νο. 2 οικονομίας αντιμετωπίζουν προκλήσεις από το επιδεινούμενο επιχειρηματικό κλίμα.

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα της Κίνας, γίνεται σαφές στους γίγαντες της Wall Street ότι τα όνειρά τους για απροσδόκητα κέρδη από την αγορά των 60 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι πιο άπιαστα από ποτέ.

Η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley είναι μεταξύ των τραπεζών που περιορίζουν τα φιλόδοξα σχέδια επέκτασης και τους στόχους κερδών λόγω του επιδεινούμενου γεωπολιτικού κλίματος και της προθυμίας του Προέδρου Xi Jinping να θυσιάσει τις οικονομικές προτεραιότητες για ανησυχίες για την ασφάλεια που συγκλονίζουν τον ιδιωτικό τομέα και τις συμφωνίες γκαζιού.

Πιο δραστικές περικοπές θέσεων εργασίας εξετάζονται στις μεγαλύτερες τράπεζες, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη που ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας για ιδιωτικά θέματα.

Η Goldman Sachs, η οποία ήταν μπροστά από τους στόχους το 2021 μετά την άνοδο των εσόδων, έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις για το πενταετές της σχέδιο μετά τη δραστική αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας.

Η Morgan Stanley επιλέγει να μην δημιουργήσει μια χερσαία μεσιτεία προς το παρόν, κάνοντας ένα μικρότερο στοίχημα περίπου 150 εκατομμυρίων δολαρίων σε παράγωγα και μελλοντικές επιχειρήσεις.

Η εταιρεία σχεδιάζει άλλον έναν γύρο περικοπών θέσεων εργασίας που θα επηρεάσει το 7% των επενδυτικών τραπεζιτών της στην Ασία-Ειρηνικό μόλις αυτή την εβδομάδα, είπαν γνωστοί άνθρωποι, ενώνοντας την JPMorgan Chase & Co. και τους ανταγωνιστές στη μείωση του αριθμού προσωπικού που αφιερώνεται στην Κίνα νωρίτερα φέτος.

Οι κινήσεις σηματοδοτούν το πρόσωπο πολλών από τους γίγαντες της Wall Street, οι οποίοι μόλις πριν από 18 μήνες εμμένουν στα σχέδια να κατακτήσουν τις τεράστιες τράπεζες της Κίνας στην πατρίδα τους και ανησυχούσαν περισσότερο για την εύρεση αρκετών τοπικών ταλέντων για να οδηγήσουν την επέκταση.

Πολλές εταιρείες, συνειδητοποιούν τώρα ότι χρειάζονται μια θεμελιώδη επανεξέταση της Νο. 2 οικονομίας στον κόσμο, επειδή το επιχειρηματικό κλίμα έχει αποδυναμωθεί σημαντικά και οι καλύτερες ευκαιρίες για μεγάλα κέρδη στη χώρα έχουν τελειώσει, σύμφωνα με τα ανώτερα στελέχη.

«Αυτός ο μεταβαλλόμενος λογισμός κάνει το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα υψηλότερο και τις ανταμοιβές πολύ χαμηλότερες», δήλωσε ο καθηγητής οικονομικών Mark Williams στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. «Αυτές οι παγκόσμιες τράπεζες είναι ευάλωτες σε πολιτικές ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υλική οικονομική ζημιά στα franchise τους και στους μετόχους».

Ενώ πολλές τράπεζες καταργούν θέσεις εργασίας παγκοσμίως, οι περικοπές στην Κίνα είναι οι μεγαλύτερες εδώ και χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις είναι σχετικά βαθύτερες από τον υπόλοιπο κόσμο, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Η οικονομία της Κίνας παλεύει να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά από χρόνια περιορισμών Covid και καταστολών σε οτιδήποτε, από τη χρηματοοικονομική τεχνολογία μέχρι την ιδιωτική εκπαίδευση και τα ακίνητα.

Συνολικά, τουλάχιστον 100 θέσεις εργασίας με επίκεντρο την Κίνα χάθηκαν από τον Σεπτέμβριο. Μόνο η Goldman απελευθέρωσε περισσότερο από το ένα δέκατο του εργατικού δυναμικού της στην ηπειρωτική χώρα, αφού διπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων σε πάνω από 600 για να αναπτύξει τις δραστηριότητές της, είπαν οι άνθρωποι.

Οι εκπρόσωποι της Goldman Sachs, της JPMorgan και της Morgan Stanley αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Περισσότερη απαισιοδοξία

Η Κίνα έχει επιφέρει τις πιο σαρωτικές αλλαγές εδώ και δεκαετίες για τις χρηματοπιστωτικές της υπηρεσίες, επιτρέποντας σε ξένες εταιρείες την πλήρη ιδιοκτησία ασφαλιστών, τραπεζών, χρηματιστών και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, καθώς ο Πρόεδρος Σι προσπαθεί να μειώσει την οικονομία από την πιο απότομη επιβράδυνση από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 εν μέσω εμπορικής διαμάχης με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι κρατικοί παίκτες της χώρας είναι καλά εδραιωμένοι σε όλα αυτά τα τμήματα αφού διδάχθηκαν από τους εταίρους τους σε κοινοπραξίες για χρόνια, καθιστώντας δύσκολο για τις παγκόσμιες εταιρείες να ανταγωνιστούν.

«Οι κινεζικές τράπεζες κυριαρχούν πλήρως στην αγορά», δήλωσε ο Dick Bove, μακροχρόνιος τραπεζικός αναλυτής και επικεφαλής χρηματοοικονομικός στρατηγικός στην Odeon Capital Group στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι οι εγχώριες εταιρείες έχουν πλέον «λίγη ανάγκη για αμερικανική τεχνογνωσία».

Το διακύβευμα είναι υψηλό για τις διεθνείς τράπεζες σε μια αγορά που θεωρείται από καιρό ως το τελικό σύνορο για μεγάλες προμήθειες σε οτιδήποτε, από συγχωνεύσεις έως πωλήσεις μετοχών και συναλλαγές.

Η JPMorgan, η Citigroup Inc., η Bank of America Corp. και η Morgan Stanley είχαν συνδυάσει έκθεση στην Κίνα ύψους 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, αν και είναι μειωμένη κατά 16% από το προηγούμενο έτος.

Οι τράπεζες έχουν ξοδέψει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια για την αύξηση ή την απόκτηση μεριδίων ελέγχου στις κοινοπραξίες τίτλων και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων τους, στηρίζοντας τη μελλοντική ανάπτυξη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Οι τράπεζες της Wall Street διακυβεύονται ακόμη δισεκατομμύρια στην Κίνα

Η JPMorgan, η Citigroup, η Bank of America μείωσαν την έκθεση εν μέσω εντάσεων.

Το σκηνικό ενός πιο σπασμένου γεωπολιτικού τοπίου σημαίνει ότι οι εταιρείες της Wall Street πρέπει να επιτύχουν μια ολοένα και πιο λεπτή ισορροπία.

Source: Corporate filings Note: Bank of America’s figure is net country exposure; JPMorgan and Citi’s figures are total exposure; Morgan Stanley’s figure represents total net exposure. Goldman had $17.5 billion “cross currency outstanding” as of Dec. 2020, according to the latest available data.

Δημόσια, όλοι λένε το ίδιο πράγμα: η Κίνα εξακολουθεί να είναι μια τεράστια ευκαιρία και δεν έχουν σχέδια να αποσυρθούν, ειδικά επειδή έχουν ήδη δαπανηθεί τόσα πολλά χρήματα.

Ιδιωτικά, στελέχη της Wall Street λένε ότι είναι δύσκολο να διατηρηθεί καλή θέση και με τις δύο πλευρές, καθώς οι εντάσεις φουντώνουν επανειλημμένα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει πιο σκληρό καθώς πλησιάζει ο εκλογικός κύκλος των ΗΠΑ – η πολιτική για την Κίνα είναι έτοιμη να αποτελέσει μείζον θέμα και στις δύο πλευρές του πολιτικού διαδρόμου, αλλά εγγυάται περισσότερο δράμα.

Ως αποτέλεσμα, τα στελέχη των τραπεζών αυξάνουν τον έλεγχο των πιστωτικών κινδύνων και των κινδύνων της αγοράς, πιέζοντας τα ανώτερα στελέχη στην Ασία με ερωτήσεις σχετικά με τη ρευστότητά τους και την πιθανότητα οι πελάτες να παγιδευτούν από τις αμερικανικές κυρώσεις, ανέφεραν οι άνθρωποι. Όσο πιο μακριά κάθονται οι τραπεζίτες από την Κίνα, τόσο πιο απαισιόδοξοι είναι, πρόσθεσαν.

«Οι τράπεζες της Wall Street θα έπρεπε να είχαν λάβει υπόψη τους γεωπολιτικούς κινδύνους εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Chen Zhiwu, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ Business School. «Τα επόμενα πέντε χρόνια, το καλύτερο σενάριο για αυτούς είναι η Κίνα να αντιστρέψει την κατεύθυνση και να επιστρέψει στην πραγματική πολιτική ανοιχτών θυρών και στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς, αναζωογονώντας το επιχειρηματικό περιβάλλον. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά απίθανο σενάριο αλλά όχι αδύνατο».

Η αβέβαιη προοπτική ώθησε τη Morgan Stanley να συνεχίσει τις κινεζικές δραστηριότητές του εκτός Χονγκ Κονγκ για χρόνια και ο οικονομικός κόμβος θα συνεχίσει να είναι ο κύριος παραλιακός κόμβος, ακόμη και όταν χτίζει ορισμένες μονάδες χερσαίας τράπεζας και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και υποβάλλει αίτηση για άδειες έρευνας και δημιουργίας αγορών, είπε ο λαός.

Η Κίνα αντιπροσώπευε λιγότερο από το ήμισυ των εσόδων της τράπεζας από την Ασία-Ειρηνικό πέρυσι, σε σύγκριση με περίπου 60% τα προηγούμενα χρόνια, είπε ένας γνωστός άνθρωπος.

Οι εταιρείες της Wall Street αντιμετωπίζουν αντίθετους ανέμους σε πολλά μέτωπα. Ο μεγαλύτερος μοχλός εσόδων τις τελευταίες δεκαετίες – η εισαγωγή κινεζικών εταιρειών στη Νέα Υόρκη – έχει σχεδόν στερέψει.

Ο Xi έχει αυστηροποιήσει τους κανόνες εισαγωγής στο χρηματιστήριο για να κρατήσει τις εταιρείες στο σπίτι, ενώ οι ΗΠΑ έχουν καταστέλλει τις κινεζικές εταιρείες σχετικά με τη λογιστική.

Αυτό έβαλε τις αρχικές δημόσιες προσφορές σε αναμονή και ώθησε ορισμένες μετοχές, όπως η PetroChina Co. και οι δύο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες να αναζητήσουν διαγραφές στη Νέα Υόρκη.

Οι κινεζικές συμφωνίες μετοχών στο εξωτερικό μειώθηκαν σε μόλις 19 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, πολύ μακριά από περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και το 2021, όταν τράπεζες συμπεριλαμβανομένων των UBS Group AG, Morgan Stanley και Goldman ήταν στην κορυφή της κατάταξης.

Ενώ οι συμφωνίες αρχίζουν να επανέρχονται, οι τραπεζίτες είπαν ότι πολλές καταχωρίσεις δεν μπορούν να εκτελεστούν επειδή οι επενδυτές είναι απρόθυμοι να πληρώσουν, ενώ οι κινεζικές εταιρείες δεν είναι πρόθυμες να πουλήσουν χαμηλά, σύμφωνα με ανώτερο προσωπικό που χειρίζεται τις προσφορές.

Πτώση των συμφωνιών μετοχών της Κίνας

Οι προσφορές στο εξωτερικό από τις Goldman, Morgan Stanley έχουν πέσει.

Source: Bloomberg Note: 2023 figures reflect deals to May 16.

Οι παγκόσμιες τράπεζες έχουν επίσης κάνει λίγες εισβολές στην εξαιρετικά ανταγωνιστική εγχώρια αγορά. Η Goldman κατέλαβε την 13η θέση για τη διευθέτηση των πωλήσεων μετοχών στην Κίνα πέρυσι, μετά από 12 τοπικές τράπεζες.

Η αγορά υπεράκτιων ομολόγων, που κάποτε ήταν βασικός μοχλός των προμηθειών για ασφαλιστές όπως η HSBC Holdings Plc και η Goldman, έχει πέσει μετά από χρεοκοπίες πολλών κινεζικών εταιρειών ακινήτων.

Οι κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό, μια άλλη πηγή συμβουλευτικών τελών, έχουν επίσης επιβραδυνθεί.

Οι κινεζικές εταιρείες ανακοίνωσαν μόλις 44 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμφωνίες πέρυσι, το χαμηλότερο από το 2008 και ένα κλάσμα από το ανώτατο όριο των 233 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, οι ξένες εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξημένο έλεγχο με τις αρχές – που ανησυχούν για τη ροή ευαίσθητων πληροφοριών – να κάνουν επιδρομές σε συμβούλους που διεξάγουν τη δέουσα επιμέλεια για τους παγκόσμιους επενδυτές.

Το Πεκίνο έχει επίσης παροτρύνει τις κρατικές επιχειρήσεις του να διακόψουν σταδιακά τις σχέσεις τους με τις λογιστικές εταιρείες του Big Four λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των δεδομένων.

Πιο πρόσφατα, οι επενδυτές είχαν τρομάξει καθώς ορισμένες εταιρείες χρηματοοικονομικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της Wind Information Co., σταμάτησαν να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για κινεζικές εταιρείες σε πελάτες στο εξωτερικό.

Μη προτεραιότητα

Δεδομένων των εντάσεων, η Κίνα δεν είναι πλέον η πρώτη επενδυτική προτεραιότητα για την πλειονότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα για το επιχειρηματικό κλίμα του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που δημοσιεύθηκε φέτος.

Επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Warburg Pincus, έχουν περικόψει τις κινεζικές ομάδες διαπραγμάτευσης, ενώ στελέχη ιδιωτικών μετοχών όπως η Carlyle Group Inc. και η PAG δυσκολεύονται να αντλήσουν νέα κεφάλαια στην περιοχή.

Δύο καναδικά συνταξιοδοτικά ταμεία διέκοψαν πρόσφατα τις άμεσες επενδύσεις στην Κίνα λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων.

Από την πλευρά της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, εταιρείες όπως η BlackRock Inc. και η Fidelity International πιέζουν να επεκτείνουν τις νεοσύστατες χερσαίες δραστηριότητές τους, αν και η ανταγωνιστική Vanguard Group Inc. σχεδιάζει να κλείσει τις υπόλοιπες δραστηριότητές της στην Κίνα και η Van Eck Associates Corp. έχει αποσυρθεί.

Jamie Dimon at the JP Morgan Global China Summit in 2019. Photographer: Giulia Marchi/Bloomberg

Το επιδεινούμενο περιβάλλον έρχεται ακόμη και όταν αξιωματούχοι στο Πεκίνο έχουν μιλήσει για την ανάγκη για ξένες επενδύσεις καθώς η οικονομία αγωνίζεται να ανακτήσει την έλξη μετά τις μακροχρόνιες διακοπές του Covid.

Ο πρωθυπουργός Li Qiang – ο Νο. 2 πίσω από τον Xi – υποσχέθηκε τον Μάρτιο να δημιουργήσει έναν «ευρύ χώρο» για διεθνείς εταιρείες να αναπτυχθούν, ενώ μια κορυφαία ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας να ανοίξει τις κεφαλαιαγορές της σε μια συνάντηση με ηγέτες 10 διεθνών εταιρειών συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs και Bridgewater Associates.

Η JPMorgan εν τω μεταξύ ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τρία συνέδρια στη Σαγκάη αυτόν τον μήνα, συμπεριλαμβανομένου του China New Economy Forum και της Global China Summit, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Jamie Dimon να έχει προγραμματιστεί να παρευρεθεί, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Σε ένα εορταστικό δείπνο τον Μάρτιο στη Σαγκάη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan’s Asia, Filippo Gori είπε σε περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους ότι «η επιχείρηση μπορεί να επιβραδύνει φέτος, αλλά παρακαλώ αγνοήστε τον θόρυβο και τις ιστορίες και μείνετε συγκεντρωμένοι σε αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε στην Κίνα. μακροπρόθεσμα.”

Για τον Williams στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, η καλύτερη περίπτωση για τη Wall Street είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ να μετριάσουν τη ρητορική και να επιτρέψουν ένα πιο φιλικό περιβάλλον.

«Αυτό δεν είναι πιθανό σενάριο», είπε. «Και οι δύο πλευρές κάθονται σφιχτά με τις τράπεζες παγιδευμένες σε μια αβάσταχτη λαβή κακίας».

Πηγή: Bloomberg

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας