Το Starbucks θα εκδώσει ‘πιο σαφείς’ οδηγίες διακόσμησης μετά από σύγκρουση με το συνδικαλιστικό σωματείο κατά τη διάρκεια του Pride Month.

Το Starbucks θα εκδώσει ‘πιο σαφείς’ οδηγίες διακόσμησης μετά από σύγκρουση με το συνδικαλιστικό σωματείο κατά τη διάρκεια του Pride Month.

258

Η δήλωση αυτή της εταιρείας, υποστηρίζει ότι η Starbucks Corp., η δημοφιλής αλυσίδα καφέ, σχεδιάζει να αναθεωρήσει και να παράσχει πιο σαφείς οδηγίες σχετικά με τη διακόσμηση των καταστημάτων της.

Αυτή η απόφαση έρχεται μετά από μια σύγκρουση που προέκυψε μεταξύ των Starbucks και ενός εργατικού σωματείου κατά τη διάρκεια του Pride Month.

Πιο συγκεκριμένα, Η Starbucks Corp. σχεδιάζει να εκδώσει «σαφέστερες κεντρικές κατευθυντήριες γραμμές» για τα όσα προβάλλονται στις οθόνες και για τα διακοσμητικά στα καταστήματα μετά από ισχυρισμούς ενός συνδικάτου ότι οι διαχειριστές απαγόρευσαν τη διακόσμηση με θέμα το Pride, κάτι που η εταιρεία αμφισβητεί.

«Ακούσαμε από τους συνεργάτες μας ότι θέλετε να είστε δημιουργικοί στον τρόπο με τον οποίο εκπροσωπούνται τα καταστήματά μας και ότι βλέπετε την οπτική δημιουργικότητα στα καταστήματα ως μέρος αυτού που είμαστε και της κουλτούρας μας», δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος των Starbucks της Βόρειας Αμερικής Sara Trilling, σε ένα σημείωμα προς τους εργαζόμενους. «Επίσης, ακούσαμε επίσης μέσω των καναλιών των συνεργατών μας ότι υπάρχει ανάγκη για σαφήνεια και συνέπεια στις τρέχουσες οδηγίες σχετικά με τις οθόνες και τις διακοσμήσεις».

Τα Starbucks τη Δευτέρα υπέβαλαν επίσης καταγγελίες κατά του συνδικάτου στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων. Σε μια δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Workers United είπε ότι είναι πεπεισμένη ότι οι καταγγελίες θα απορριφθούν.

Η τεράστια εταιρεία καφέ Starbucks, με έδρα το Σιάτλ είπε ότι οι υπεύθυνοι των καταστημάτων μπορούν να διακοσμήσουν καταστήματα για μήνες πολιτιστικής κληρονομιάς όπως το Pride σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας. Στο σημείωμα, η Trilling είπε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να παρέχει ευελιξία, ώστε «τα καταστήματα να αντικατοπτρίζουν τις κοινότητες που εξυπηρετούν».

Η Workers United ισχυρίστηκε στα μέσα Ιουνίου ότι στους υπαλλήλους καταστημάτων σε πολιτείες στις ΗΠΑ είπαν ότι δεν επιτρέπονται τα διακοσμητικά Pride.

Την Παρασκευή, οι baristas σε διάφορα συνδικάτα ξεκίνησαν ένα «Strike With Pride» σε 150 καταστήματα, διαμαρτυρόμενοι για την «παράνομη εκστρατεία κατάρρευσης των συνδικάτων» της εταιρείας ενώ μιλούσαν κατά της «μεταχείρισης των Starbucks προς τους εργαζόμενους LGBTQIA+», σύμφωνα με δήλωση του σωματείου. Η εταιρεία αρνείται την παράνομη αντισυνδικαλιστική δραστηριότητα.

Διευθυντές σε διάφορα καταστήματα είπαν ότι δεν υπήρχαν αρκετές «ώρες εργασίας» για διακόσμηση, ότι οι διακοσμήσεις Pride εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλεια ή ότι κάποιοι άνθρωποι δεν ένιωθαν ότι αντιπροσωπεύονται από «την ομπρέλα της υπερηφάνειας», σύμφωνα με την ομάδα εργασίας.

Τα Starbucks αρνήθηκαν ότι άλλαξαν τις πολιτικές τους σχετικά με τις διακοσμήσεις, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Laxman Narasimhan και την Trilling να λένε σε δήλωση την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία «ήταν και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της κοινότητας LGBTQIA2+».

«Παρά τον σημερινό δημόσιο σχολιασμό, δεν υπήρξε καμία αλλαγή σε καμία από τις πολιτικές μας, καθώς σχετίζεται με τα περιβάλλοντα καταστημάτων χωρίς αποκλεισμούς, την εταιρική μας κουλτούρα και τα οφέλη που προσφέρουμε στους συνεργάτες μας», ανέφεραν τα στελέχη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους ηγέτες των καταστημάτων μας να γιορτάσουν με τις κοινότητές τους, συμπεριλαμβανομένου του μήνα Υπερηφάνειας των ΗΠΑ τον Ιούνιο, όπως κάναμε πάντα».

Η διαμάχη για το Pride έριξε όλα τα φώτα στην εταιρεία, η οποία για δεκαετίες εργάστηκε για να καλλιεργήσει μια προοδευτική και χωρίς αποκλεισμούς. Το σωματείο στράφηκε συχνά σε τακτικές όπως συντονισμένες αποχωρήσεις και ζητήματα υψηλού προφίλ όπως τα δικαιώματα LGBTQ, καθώς προσπαθεί να αυξήσει την πίεση του κοινού στην εταιρεία να περιορίσει τις υποτιθέμενες αντισυνδικαλιστικές τακτικές και να κάνει παραχωρήσεις στις συνομιλίες για συμβόλαια.

Καταγγελίες Εταιρείας

Στις καταγγελίες που κατατέθηκαν στο NLRB στο Λος Άντζελες, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το σωματείο «εμπλέχτηκε σε μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης που περιλαμβάνει σκόπιμες παραποιήσεις» σχετικά με τα οφέλη των Starbucks για τους LGBTQ εργαζόμενους και με τον τρόπο αυτό εξανάγκασε παράνομα τους υπαλλήλους και παραβίασε το υποχρέωση δίκαιης διαπραγμάτευσης με την εταιρεία.

Τέτοιοι ισχυρισμοί εξετάζονται από τους περιφερειακούς διευθυντές της NLRB. Εάν κρίνουν βάσιμο στις αξιώσεις, μπορούν να τους ασκήσουν δίωξη ενώπιον δικαστών της υπηρεσίας, των οποίων οι αποφάσεις μπορούν στη συνέχεια να υποβληθούν σε έφεση.

Στη δήλωσή του, το σωματείο χαρακτήρισε τις καταγγελίες ως «κόλπο δημοσίων σχέσεων».

«Ενώ επιτίθεται στο συνδικάτο που εκπροσωπεί τους δικούς του εργαζόμενους, τα Starbucks άλλαξαν τώρα τις πολιτικές τους ως απάντηση στις ενέργειες των εργαζομένων», ανέφερε το συνδικάτο σε ανακοίνωσή του.

«Αν τα Starbucks θέλουν πραγματικά να είναι σύμμαχοι της κοινότητας LGBTQIA+, θα ακούσουν πραγματικά τους queer εργάτες τους έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διαπραγματευτούν με καλή πίστη».

Η σύγκρουση για τη διακόσμηση του Pride είναι η πιο πρόσφατη σειρά συγκρούσεων μεταξύ της εταιρείας και του συνδικάτου, το οποίο έχει οργανωθεί γύρω στα 300 από τα περίπου 9.000 εταιρικά καφέ της Starbucks στις ΗΠΑ από τα τέλη του 2021.

Οι περιφερειακοί διευθυντές του Εθνικού Συμβουλίου Σχέσεων Εργασίας σε όλη τη χώρα έχουν εκδώσει πάνω από 90 καταγγελίες κατηγορώντας την εταιρεία για παράνομες αντισυνδικαλιστικές τακτικές, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης δίκαιης διαπραγμάτευσης με το συνδικάτο, ενώ δικαστές και μέλη του NLRB έχουν επιβάλει την επανατοποθέτηση 23 απολυμένων ακτιβιστών.

Η Starbucks, από την πλευρά της, έχει αναφέρει ότι το συνδικάτο έχει αποτύχει να ανταποκριθεί σε συνεδρίες διαπραγμάτευσης για περισσότερα από 200 καταστήματα. Το NLRB έχει απορρίψει προηγούμενες καταγγελίες της εταιρείας κατηγορώντας το συνδικάτο για αποτυχία διαπραγμάτευσης.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας