Ενεργητική VS Παθητική Επένδυση- Freedom24

Ενεργητική VS Παθητική Επένδυση- Freedom24

ενεργητική vs παθητική επένδυση επένδυση

Ήρθε λοιπόν η ώρα να βουτήξουμε βαθιά.. Όχι στη θάλασσα, αλλά στον κόσμο των επενδύσεων!

Και αυτό γιατί έχουμε άλλο ένα μεγάλο ερώτημα στο οποίο ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσουμε! 

Αυτό δεν είναι το βουνό-θάλασσα ή πίτσα-σουβλάκι, όμως είναι κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να το γνωρίζεις για να μην πιαστείς κορόιδο και να μην μπεις σε μια λούπα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα!

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: Πρέπει να είσαι ένας ενεργητικός ή ένας παθητικός επενδυτής; 

Ποιο στυλ επενδύσεων είναι αυτό που θα σου δώσει τελικά τα περισσότερα χρήματα;

Όσα χρόνια ασχολούμαι με τα οικονομικά και τις επενδύσεις έχω συνομιλήσει με υπέρμαχους και των δυο αντιλήψεων και έχω ακούσει επιχειρήματα και για τις δύο πλευρές.

Αυτά θα τα παρουσιάσω πολύ σύντομα γιατί μου αρέσει να εκθέτω τα διάφορα επιχειρήματα δύο αντιμαχόμενων πλευρών. 

Όμως, οι απαντήσεις που θα δώσω θα είναι με βάση τα δεδομένα, χωρίς μεροληψία!

Τώρα βέβαια που μίλησα για αυτό το δίπολο, ξέρω ότι κάποιους σας έχω μπερδέψει. 

Σε προηγούμενα βίντεο έχω μιλήσει για το παθητικό εισόδημα και εκεί έχω πει ότι οι επενδύσεις είναι η καλύτερη μορφή παθητικού εισοδήματος.

Τώρα όμως λέω ότι οι επενδύσεις μπορεί να είναι ενεργητικές ή παθητικές. Πως γίνεται αυτό; “Δεν θα έπρεπε να είναι μόνο παθητικές΄”, σας ακούω να ρωτάτε. Μην αγχώνεστε, καθώς θα σας το εξηγήσω αμέσως.

Πάμε να δούμε πολύ σύντομα τι πραγματικά σημαίνει ενεργητική και τι παθητική επένδυση.

Η ενεργητική επένδυση είναι σαν να προσπαθείτε να περιηγηθείτε σε ένα πυκνό δάσος χωρίς χάρτη. Είναι άγριο, απρόβλεπτο και μπορεί να χαθείτε μέσα σε αυτό. 

Η παθητική επένδυση, από την άλλη πλευρά, είναι σαν να κάνετε μια χαλαρή βόλτα με βάρκα σε ένα ήρεμο ποτάμι. Είναι ομαλή πλεύση σε όλη τη διαδρομή!

Ας γίνω λοιπόν λίγο πιο ακριβής και ας μιλήσω πιο τεχνικά.

Ορισμός ενεργητικής επένδυσης

Η ενεργητική επένδυση, όπως υποδηλώνει το όνομά της, ακολουθεί μια ενεργή προσέγγιση και απαιτεί από κάποιον να ενεργεί ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου.

Ο στόχος της ενεργητικής επένδυσης είναι να ξεπεράσει τις μέσες αποδόσεις του χρηματιστηρίου και να εκμεταλλευτεί πλήρως τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των τιμών. 

Χρειάζεται μια πολύ βαθύτερη ανάλυση και τεχνογνωσία. Ένας ενεργητικός επενδυτής, συνήθως εξετάζει ποιοτικούς και ποσοτικούς παράγοντες και στη συνέχεια κοιτάζει τις κρυστάλλινες σφαίρες του για να προσπαθήσει να προσδιορίσει πού και πότε θα αλλάξει η τιμή.

Η ενεργητική επένδυση απαιτεί σιγουριά ότι ο επενδυτής θα γνωρίζει ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για να αγοράσει ή να πουλήσει. 

Η επιτυχημένη ενεργητική επένδυση απαιτεί να κάνεις πιο συχνά σωστά trades απ’ ότι λάθος.

Οι ενεργιτικοί επενδυτές υποστηρίζουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν την αγορά λαμβάνοντας έξυπνες αποφάσεις που βασίζονται σε έρευνα και ανάλυση. Είναι σαν τους Σέρλοκ Χολμς του οικονομικού κόσμου, που πάντα κυνηγούν κρυμμένους πολύτιμους λίθους.

Τους βρίσκουν όμως πραγματικά; Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα. 

Τα αποτελέσματα των Ενεργητικών Επενδυτών

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πλειονότητα των ενεργητικών επενδυτών αποτυγχάνει να έχει σταθερά καλύτερες επιδόσεις από την αγορά. 

Επαναλαμβανόμενες μελέτες εδώ και δεκαετίες, δείχνουν απογοητευτικά αποτελέσματα για τους ενεργητικούς επενδυτές.

Τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και διεθνώς, παρουσιάζουν σταθερά χαμηλότερη απόδοση του δείκτη αναφοράς τους, με μελέτες να δείχνουν ότι μεταξύ 86 και 95% ενεργητικών επενδυτών δεν εκπλήρωσαν τον στόχο τους να ξεπεράσουν την αγορά σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000.

Ομοίως, έρευνα από την S&P Global διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια της 15ετούς περιόδου που έληξε το 2021, μόνο το 4,5% περίπου των ενεργητικά διαχειριζόμενων χαρτοφυλακίων στις ΗΠΑ ήταν σε θέση να ξεπερνούν σταθερά τα σημεία αναφοράς τους.

Μετά τον υπολογισμό των φόρων και του κόστους συναλλαγών, ο αριθμός των επιτυχημένων κεφαλαίων μειώνεται σε λιγότερο από 2%.

Αρκετές άλλες αναλύσεις αναφέρουν παρόμοια ευρήματα. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Οι ενεργητικοί επενδυτές, αν απλώς διάλεγαν κάποιες επενδύσεις και περίμεναν χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα, τότε θα είχαν περισσότερα αποτελέσματα!

Ορισμός παθητικής επένδυσης

Οπότε τώρα, ας μιλήσουμε για τους χαλαρούς φίλους μας, τους παθητικούς επενδυτές. 

Υποστηρίζουν ότι είναι απίστευτα δύσκολο να κερδίζεις την αγορά με συνέπεια και, όπως μόλις είδαμε, δεν έχουν άδικο! 

Αντί να προσπαθούν να ξεπεράσουν την αγορά, πηγαίνουν με τη ροή της, επενδύοντας συνήθως σε μεγάλους δείκτες της αγοράς.

Οι παθητικοί επενδυτές περιορίζουν το ποσό των αγορών και πωλήσεων στο χαρτοφυλάκιό τους, καθιστώντας αυτόν έναν πολύ οικονομικό τρόπο επένδυσης. 

Η στρατηγική απαιτεί νοοτροπία buy and hold. Αυτό σημαίνει να αντισταθείς στον πειρασμό να αντιδράσεις στις αυξομειώσεις των τιμών ή να προσπαθήσεις να προβλέψεις την κάθε επόμενη κίνηση του χρηματιστηρίου.

Οι επιτυχημένοι παθητικοί επενδυτές παρακολουθούν τα οφέλη τους και αγνοούν τις βραχυπρόθεσμες οπισθοδρομήσεις των αποδόσεών τους, ακόμη και τις απότομες πτώσεις.

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα! Η παθητική επένδυση έχει δείξει αξιοσημείωτη μακροπρόθεσμη επιτυχία, σαν μια χελώνα που τελικά ξεπερνά τον λαγό!

Warren Buffett: Ο κορυφαίος παθητικός επενδυτής στον κόσμο

Μιλώντας για παθητική επένδυση, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να θαυμάσουμε τον θρυλικό Warren Buffett. O Oracle of Omaha είναι γνωστός για την παθητική επενδυτική του προσέγγιση.

Η συνολική αξία του portfolio του Buffett ανέρχεται στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Απο το 1965-2020 το portfolio του Warren Buffett φαίνεται ξεκάθαρα πως έχει καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με την αγορά.

Warren Buffett

Συγκεκριμένα το portfolio του Buffett αποδίδει ετησίως 20.1%, ενώ ο S&P 500 αποδίδει ετησίως 10.5%. Το γεγονός ότι ακόμα και σε βάθος δεκαετιών,ο Buffett υπεραποδίδει σε σύγκριση με την αγορά, τον κάνει έναν από τους λίγους επενδυτές παγκοσμίως που το έχουν καταφέρει! Για αυτό τον λόγο είναι και για πολλούς, ένας από τους καλύτερους επενδυτές όλων των εποχών.

Η επενδυτική φιλοσοφία του Warren Buffett, σύμφωνα με πολλούς επενδυτές και οικονομικούς αναλυτές, είναι πάρα πολύ απλή και μπορεί να την εφαρμόσει οποιοσδήποτε. 

Ο ίδιος θεωρεί πως παρόλο που ο καθένας μπορεί να αντιγράψει την στρατηγική του, κανείς δεν μπορεί να την εφαρμόσει στην πραγματικότητα, διότι απαιτεί χρόνο και όλοι θέλουν να πλουτίσουν γρήγορα.

Ο Buffet αναφέρει συνεχώς πως η μεγαλύτερη αρετή στις επενδύσεις είναι η υπομονή. Όπως ο ίδιος αναφέρει σε ένα ρητό ”Το χρηματιστήριο είναι μια συσκευή η οποία μεταφέρει τα λεφτά από τους ανυπόμονους στους υπομονετικούς”.

Όλα τέλεια! Τώρα ξέρω ότι θέλεις να γίνεις και εσύ σαν τον Buffett!

Που επενδύεις παθητικά;

Τι χρειάζεται όμως για να κάνεις παθητικές επενδύσεις;

Μα φυσικά, να βρεις που θα επενδύσεις τα χρήματά σου για ασφαλή μακροπρόθεσμα οφέλη!

Παθητικοί τρόποι επένδυσης υπάρχουν πολλοί και σε αυτό μπορεί να γίνει σχεδόν σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία.

Το κύριο παράδειγμα μιας παθητικής προσέγγισης είναι η αγορά ενός δείκτη που ακολουθεί έναν από τους σημαντικότερους χρηματιστηριακούς δείκτες όπως ο S&P 500 ή Dow Jones. 

Όταν κατέχετε μικροσκοπικά κομμάτια χιλιάδων μετοχών, κερδίζετε τις αποδόσεις σας απλώς συμμετέχοντας στην ανοδική πορεία των μετοχών αυτών με την πάροδο του χρόνου μέσω του συνολικού χρηματιστηρίου. 

Ένα δημοφιλές παράδειγμα παθητικής επένδυσης είναι η επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια δεικτών, όπως ο S&P 500. Είναι σαν να κατέχετε ένα μικρό κομμάτι από ολόκληρο το χρηματιστήριο. Καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, η επένδυσή σας κινείται μαζί της, αποτυπώνοντας τη συνολική της απόδοση.

Ένα άλλο μέσο είναι τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια ή πιο απλά τα γνωστά μας ETFs.

Τα ETFs είναι ένα και αυτά ένα φανταστικό παθητικό επενδυτικό εργαλείο. 

Φαντάσου το σαν ένα σεντούκι θησαυρού γεμάτο με διάφορα περιουσιακά στοιχεία—μετοχές, ομόλογα ή εμπορεύματα—όλα ομαδοποιημένα σε ένα! 

Με ένα ETF επομένος, διαφοροποιείσαι χωρίς ταλαιπωρία.

Για αυτό το λόγο, την τελευταία δεκαετία, τα ETF έχουν εκτιναχθεί σε δημοτικότητα, καθιστώντας μια προτιμώμενη επιλογή για παθητικούς επενδυτές. Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία που επενδύθηκαν σε ETF έχουν αυξηθεί με εκπληκτικό ρυθμό, ξεπερνώντας τα τρισεκατομμύρια δολάρια!

Μια άλλη επιλογή για παθητική επένδυση και μάλιστα μοναδικά ασφαλής και σίγουρη, είναι η τοποθέτηση των χρημάτων σου σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό με καλό επιτόκιο.

Αποταμίευσε με το D-Account της Freedom24

Όπως πολλοί από εσάς που παρακολουθείτε το Business Review Greece, γνωρίζετε ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το D-Account από το Freedom24. 

Για όσους δεν το γνωρίζετε, αυτός ο λογαριασμός ταμιευτηρίου είναι η επιτομή της παθητικής επένδυσης.

Με ετήσιο επιτόκιο 3% για δολάρια και 2,5% για ευρώ, αυτό το διαμαντάκι προσφέρει αξιόπιστη και σταθερή απόδοση, κάτι που ονειρεύεται κάθε παθητικός επενδυτής. 

Προσφέρει παράλληλα την άνεση της αποταμίευσης με το πρόσθετο πλεονέκτημα ενός γλυκού, ζουμερού επιτοκίου.

Θα σου εξηγήσω αμέσως τι εννοώ!

Η απόδοση αυτή υπολογίζεται καθημερινά και όπως καταλαβαίνουμε, είναι ένα επιτόκιο πολύ μεγαλύτερο του μέσου όρου στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς.

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός, όχι μόνο δίνει μια τόσο καλή απόδοση, αλλά δίνει τη δυνατότητα για αποταμίευση και παθητικό εισόδημα σε όλους τους πελάτες της Freedom24 στην Ευρώπη, καθώς όλοι διαθέτουν D-Account, καθώς δημιουργείται αυτόματα μόλις ανοίξει ο κύριος λογαριασμός συναλλαγών στην Freedom24.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορείς να συμπληρώσεις στο D- Account άμεσα με κάρτα ή μέσω τραπεζικού εμβάσματος, χωρίς χρεώσεις. Έτσι, κερδίζεις από την πρώτη ημέρα ποσοστά επί των καταθέσεων σου σε δολάρια και ευρώ!

Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό! Τα χρήματά σου θα είναι προστατευμένα! Η Freedom24 είναι η ευρωπαϊκή θυγατρική της Freedom που είναι εισηγμένη στο Nasdaq Holding Corp. με κεφαλαιοποίηση περι τα 3,8 δισ. $ περίπου. Ο broker αναφέρεται στην BaFin, την CySec (ΕΕ) και την SEC (ΗΠΑ), καθιστώντας τον διαφανή, ασφαλή και ανοιχτό σε όλους.

Επίσης, μπορείς να κάνεις και το άλλο, για να έχεις ένα ακόμα μεγαλύτερο επιτόκιο.

Οπότε, για να δημιουργήσεις έως και 3,6% ετησίως σε ευρώ και έως και 5,8% ετησίως σε δολάρια, απλώς βάλε τα λεφτά σου σε μια μακροπρόθεσμη τοποθέτηση με το νέο πρόγραμμα αποταμίευσης της Freedom.

Προσφέροντας ένα δελεαστικό ετήσιο επιτόκιο 3,6%, ο λογαριασμός D δημιουργεί σταθερή και συνεπή απόδοση. Είναι το τέλειο μέρος για να παρκάρεις τα χρήματά σου για να αναπτυχθούν, ενώ εσύ κάνεις χαλαρωτικές διακοπές και εστιάζεις σε άλλες πτυχές της ζωής σου.

Συμπέρασμα

Λοιπόν, φίλοι μου, όταν πρόκειται για το μεγάλο ζήτημα της ενεργητικής ή παθητικής επένδυσης, φαίνεται ότι η παθητική επένδυση έχει το πάνω χέρι. 

Επιτρέψτε μου να το θέσω ως εξής: η ενεργή επένδυση είναι σαν να προσπαθείς να κάνεις ταχυδακτυλουργίες με φλεγόμενα σπαθιά ενώ οδηγείς ένα μονόκυκλο και, λοιπόν, πιθανότατα θα καείς! 

Η παθητική επένδυση, από την άλλη πλευρά, είναι σαν να έχεις έναν αξιόπιστο φάρο που σε οδηγεί σε φουρτουνιασμένες οικονομικές θάλασσες. 

Θα σου πω μερικά βασικά οφέλη που έχει.

Σε αντίθεση με την ενεργητική επένδυση, όπου το κόστος συναλλαγής και οι προμήθειες διαχείρισης μπορούν να μειώσουν τα κέρδη σας, η παθητική επένδυση έχει συνήθως χαμηλότερα έξοδα. 

Είναι σαν να μένεις σε ένα all-inclusive θέρετρο, χωρίς κρυφές χρεώσεις, μόνο χαλάρωση και απόλαυση!

Η παθητική επένδυση απελευθερώνει χρόνο και ενέργεια. 

Με με μια παθητική Επένδυση, όπως το D-Account της Freedom24, μπορείτε να εστιάσετε στα πάθη και τα χόμπι σας ενώ τα χρήματά σας λειτουργούν για εσάς, όπως ένα πιστό πλήρωμα που διαχειρίζεται το πλοίο ενώ εξερευνάτε αχαρτογράφητες περιοχές.

Ωστόσο, πρέπει να τονίσω κάτι σημαντικό! Όλα αυτά τα στοιχεία ότι η παθητική υπερβαίνει την ενεργητική επένδυση μπορεί να υπεραπλουστεύει κάτι πολύ πιο περίπλοκο.

Και αυτό, επειδή οι ενεργητικές και οι παθητικές στρατηγικές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και τα δύο υπάρχουν για κάποιο λόγο και πολλοί επαγγελματίες συνδυάζουν αυτές τις στρατηγικές.

Κατά τη διάρκεια των αναταράξεων της αγοράς, όπως τα τέλη του 2019, για παράδειγμα, τα ενεργά διαχειριζόμενα αμοιβαία κεφάλαια είχαν σχετικά καλή απόδοση. 

Οπότε θυμήσου! Δεν υπάρχει μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους.

Αν είσαι μάγος των οικονομικών και των επενδύσεων, με χρόνο στη διάθεσή σου, η ενεργή επένδυση μπορεί να είναι φτιαγμένη για εσένα. 

Αλλιώς, αν θέλεις να έχεις ενεργητικές επενδύσεις, θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείς σε κάποιον Portfolio Manager, εννοείται με την αντιστοιχη πληρωμή.

Οπότε, για τους περισσότερους από εμάς οι παθητικές επενδύσεις είναι αυτές που θα μας οδηγήσουν σε περισσότερα κέρδη και με σημαντικά μικρότερο κόστος!

Από τις παθητικές επενδύσεις, το D-Account της Freedom24 και το ετήσιο επιτόκιο 3,6% είναι σαν να βρίσκουμε το χρυσό εισιτήριο για την οικονομική ανάπτυξη.

Θέλετε να αρχίσετε να επενδύετε με τους καλύτερους όρους στην Ευρώπη; Ανοίξτε έναν δωρεάν λογαριασμό μέσω του συνδέσμου μας για να λάβετε ένα επιπλέον μπόνους: https://freedom24.club/Business_Review_Greece.

Disclaimer

Δεν είμαστε επενδυτικοί σύμβουλοι. Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό και δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή. Πριν επενδύσετε πρέπει να κάνετε δική σας έρευνα και να επικοινωνήσετε με πιστοποιημένο σύμβουλο.

Η Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να προχωράει σε αλλαγές σε όλα τα προϊόντα, τις προμήθειες, τα έξοδα και τις αμοιβές και οι πληροφορίες σχετικά με αυτές τις αλλαγές θα αναρτώνται στον ιστότοπο της Εταιρείας. 

Αυτό το άρθρο δεν είναι οικονομική συμβουλή και περιέχει Affiliate Links της Freedom24, όπου χωρίς κόστος για εσάς μπορεί να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.