Μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις: Τι ακριβώς είναι και πως μπορείς να τις έχεις και εσύ-Freedom24

Μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις: Τι ακριβώς είναι και πως μπορείς να τις έχεις και εσύ-Freedom24

Μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις

Η οικονομική ασφάλεια είναι πρωταρχικός στόχος τόσο για άτομα όσο και για οικογένειες, και ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι οι μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις.

Από τη διαχείριση των καθημερινών δαπανών μέχρι την προετοιμασία για απρόβλεπτες περιστάσεις, η πορεία προς τη χρηματοοικονομική σταθερότητα μπορεί να είναι ταυτόχρονα προκλητική και ικανοποιητική. 

Ενώ υπάρχουν διάφορες στρατηγικές για την επίτευξη αυτών των στόχων, μια προσέγγιση ξεχωρίζει για την αποτελεσματικότητα και την ανθεκτικότητά της: η μακροπρόθεσμη αποταμίευση.

Ως ακρογωνιαίος λίθος της προσωπικής χρηματοδότησης, η μακροπρόθεσμη αποταμίευση συνεπάγεται την τέχνη της αφαίρεσης εξόδων για εκτεταμένη περίοδο με σκοπό την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος. 

Σε αυτό το άρθρο, εμβαθύνουμε στη δύναμη και την σημασία της μακροπρόθεσμης αποταμίευσης, και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί.

Είτε είστε έμπειρος επενδυτής είτε μόλις ξεκινάτε το οικονομικό σας ταξίδι, η κατανόηση της σημασίας της μακροπρόθεσμης αποταμίευσης μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα πιο φωτεινό και γεμάτο ευημερία αύριο.

Μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις: Η κατανόηση της σημασίας τους

Η μακροπρόθεσμη αποταμίευση είναι ζωτικής σημασίας για όποιον αναζητά οικονομική ασφάλεια και ανεξαρτησία. 

Η μακροπρόθεσμη αποταμίευση δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να προετοιμαστούν για τις αβεβαιότητες της ζωής, όπως απροσδόκητα ιατρικά έξοδα ή οικονομική ύφεση.

Λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας, παρέχοντας μια αίσθηση γαλήνης και σταθερότητας σε δύσκολες στιγμές. 

Επιπλέον, είναι βασικό στοιχείο για την επίτευξη σημαντικών στόχων ζωής, όπως η αγορά σπιτιού, η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης ή η άνετη συνταξιοδότηση. 

Διαθέτοντας συνεχώς κεφάλαια στην άκρη για εκτεταμένη περίοδο, τα άτομα μπορούν να εκμεταλλευτούν τη δύναμη του σύνθετου τόκου, που επιτρέπει στα χρήματά τους να αυξάνονται εκθετικά και να πολλαπλασιάζονται με την πάροδο του χρόνου. 

Αυτό το δυναμικό ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα πολύτιμο καθώς βοηθά στην καταπολέμηση των διαβρωτικών επιπτώσεων του πληθωρισμού, διασφαλίζοντας ότι η αγοραστική δύναμη της αποταμίευσης παραμένει ανέπαφη. 

Η υιοθέτηση της μακροπρόθεσμης αποταμίευσης όχι μόνο ενσταλάζει την οικονομική πειθαρχία, αλλά ενισχύει επίσης μια προορατική νοοτροπία για τη διασφάλιση του μέλλοντός σας, καθιστώντας το θεμελιώδη πυλώνα υγιούς οικονομικού προγραμματισμού.

Μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις: Πως μπορούν να γίνουν στην πράξη; 

Η δημιουργία μακροπρόθεσμης αποταμίευσης απαιτεί έναν συνδυασμό πειθαρχίας, προγραμματισμού και έξυπνων οικονομικών επιλογών. 

Αρχικά, είναι σημαντικό να θέσετε σαφείς οικονομικούς στόχους, περιγράφοντας τι θέλετε να επιτύχετε με τις αποταμιεύσεις σας σε μακροπρόθεσμη βάση. 

Δημιουργήστε έναν προϋπολογισμό που σας επιτρέπει να εξοικονομείτε ένα μέρος του εισοδήματός σας τακτικά.

Η αυτοματοποίηση των αποταμιεύσεων σας μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος για να παραμείνετε συνεπείς. 

Εξετάστε το ενδεχόμενο να ανοίξετε έναν αποκλειστικό λογαριασμό ταμιευτηρίου ειδικά για μακροπρόθεσμους στόχους και εξερευνήστε επενδυτικές επιλογές που ευθυγραμμίζονται με την ανοχή κινδύνου και τον χρονικό ορίζοντά σας. 

Ο κατάλληλος τρόπος για να κάνετε κάτι τέτοιο είναι με το D-Account της Freedom24, ο οποίος είναι αποταμιευτικός λογαριασμός που δίνει επιτόκιο 3% για χρήματα σε δολάρια και 2.5% για αυτό χρηματικό ποσό σε ευρώ ετησίως. 

Η διαφοροποίηση μπορεί να βοηθήσει στη διάδοση του κινδύνου και να ενισχύσει τις πιθανές αποδόσεις. 

Αποφύγετε τα περιττά έξοδα και δώστε προτεραιότητα στις ανάγκες έναντι των επιθυμιών να μεγιστοποιήσετε τις δυνατότητες αποταμίευσης σας.

Επιπλέον, επωφεληθείτε από τα φορολογικά αποδοτικά αποταμιευτικά οχήματα, όπως οι λογαριασμοί συνταξιοδότησης, για να ελαχιστοποιήσετε τις φορολογικές επιβαρύνσεις στις επενδύσεις σας. 

Μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις

Ελέγχετε τακτικά και προσαρμόζετε το πρόγραμμα αποταμίευσής σας καθώς αλλάζουν οι συνθήκες ζωής και αναζητήστε καθοδήγηση από οικονομικούς συμβούλους εάν χρειάζεται. 

Η υπομονή και η επιμονή είναι βασικές αρετές, καθώς τα πραγματικά οφέλη της μακροπρόθεσμης αποταμίευσης συχνά εκδηλώνονται με χρόνια και δεκαετίες, παρέχοντάς σας μια ισχυρή οικονομική βάση για ένα ασφαλές και ευημερούν μέλλον.

Πως μπορείτε να έχετε μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις.

Πάμε όμως να δούμε πιο συγκεκριμένα.

1. Μετοχές

Η επένδυση σε μετοχές μεμονωμένων εταιρειών σημαίνει αγορά ιδιοκτησίας σε αυτές τις εταιρείες. 

Μακροπρόθεσμα, οι μετοχές έχουν ιστορικά καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με πολλές άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, παρέχοντας την ευκαιρία για σημαντική ανατίμηση κεφαλαίου. 

Καθώς οι εταιρείες αναπτύσσονται και γίνονται πιο κερδοφόρες, η αξία των μετοχών τους τείνει να αυξάνεται, επιτρέποντας στους επενδυτές να επωφεληθούν από την ανατίμηση των τιμών και τα πιθανά μερίσματα.

2. ETFs

Τα ETFs είναι επενδυτικά κεφάλαια που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια, αντιπροσωπεύοντας ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, όπως μετοχές, ομόλογα ή εμπορεύματα. 

Προσφέρουν στους επενδυτές την ευκαιρία να αποκτήσουν έκθεση σε έναν ευρύ δείκτη αγοράς ή συγκεκριμένο τομέα χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουν μεμονωμένες μετοχές.

Τα ETFs παρέχουν οφέλη διαφοροποίησης, μειώνοντας τον κίνδυνο σε σύγκριση με την επένδυση σε μεμονωμένες μετοχές.

Προσφέρουν ενσωματωμένη διαφοροποίηση διατηρώντας μια ποικιλία περιουσιακών στοιχείων σε μία μόνο επένδυση, μειώνοντας τον κίνδυνο που σχετίζεται με τη διάθεση όλων των χρημάτων σε μία μόνο μετοχή.

Ενώ οι μετοχές και τα ETFs μπορεί να είναι επωφελής για μακροπρόθεσμη αποταμίευση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ενέχουν επίσης εγγενείς κινδύνους και οι αξίες τους μπορεί να κυμαίνονται με την πάροδο του χρόνου. 

Όπως με κάθε επένδυση, είναι σημαντικό να ευθυγραμμίσετε τις επιλογές σας με την ανοχή κινδύνου, τους οικονομικούς στόχους και τον χρονικό ορίζοντα. 

Η διαβούλευση με έναν οικονομικό σύμβουλο μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα καλά ισορροπημένο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προσαρμοσμένο στους μακροπρόθεσμους στόχους αποταμίευσης σας.

3. D-Account

Ένας άλλος τρόπος για να έχει κάποιος μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις είναι να αποταμιεύσει τα χρήματα του.

Η αποταμίευση είναι κάτι γνωστό και κοινό για όλους. Όλοι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αποταμιεύσουμε. 

Και τι σημαίνει αυτό; Να κρατάμε ένα ποσό χρημάτων στην άκρη, σε έναν κουμπαρά για παράδειγμα, και κάθε φορά που επιθυμούμε, να προσθέτουμε σε αυτόν χρήματα.

Αυτή λοιπόν είναι μια κλασική και παλιά μέθοδος, η οποία όμως θα περιμένει από εμάς τους ίδιους να προσθέτουμε κάθε φορά ένα χρηματικό ποσό, για να αυξηθούν οι αποταμιεύσεις.

Πλέον, μπορούμε να κάνουμε αποταμίευση χωρίς να αφήνουμε τα χρήματα να περιμένουν από εμάς και να μένουν στάσιμα στην άκρη, αλλά να αυξάνονται από μόνα τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι μέσω του αποταμιευτικού λογαριασμού D-Account της Freedom24.

Το D-Account είναι ένας αποταμιευτικός λογαριασμός που δίνει επιτόκιο 3% για το χρήματα που βάζει κάποιος σε δολάρια και 2.5% για αυτό που βάζει σε ευρώ ετησίως. 

Η απόδοση αυτή υπολογίζεται καθημερινά και όπως καταλαβαίνουμε, είναι ένα επιτόκιο πολύ δυνατό, που ουσιαστικά λαμβάνεται χωρίς να χρειαστεί απολύτως καμία άλλη ενέργεια. Απλά βάζετε τα χρήματα και τα αφήνετε να αυξάνονται.

Όλοι οι πελάτες της Freedom24 στην Ευρώπη διαθέτουν D-Account, καθώς δημιουργείται αυτόματα μόλις ανοίξει ο κύριος λογαριασμός συναλλαγών στην επενδυτική πλατφόρμα.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε και συμπληρώνετε το D-Account άμεσα με κάρτα ή μέσω τραπεζικού εμβάσματος, χωρίς να έχετε επιπλέον χρεώσεις και προμήθειες. 

Έτσι, κερδίζετε ήδη από την πρώτη ημέρα ποσοστά επί των καταθέσεων σας σε δολάρια και σε ευρώ.

Η Freedom24 είναι η ευρωπαϊκή θυγατρική της Freedom που είναι εισηγμένη στο Nasdaq με κεφαλαιοποίηση περι τα 3,8 δισ. $. 

Ο broker αναφέρεται στην BaFin, την CySec (ΕΕ) και την SEC (ΗΠΑ), καθιστώντας τον διαφανή, ασφαλή και ανοιχτό σε όλους.

Freedom24

Αποταμιεύοντας με το D-Account της Freedom24 

Δώστε αξία στις αποταμιεύσεις σου ανοίγοντας έναν D-Account λογαριασμό, μεγιστοποιώντας τες με ασυναγώνιστα επιτόκια.

Επίσης αν θέλετε να επενδύσετε σε ETFs και μετοχές, τότε σας προτείνουμε την Freedom24, έχοντας έτσι πρόσβαση σε: 

– Χρηματιστήριο Αθηνών, Παγκόσμια Χρηματιστήρια ΕΕ, ΗΠΑ και Ασίας.

– Λογαριασμός ταμιευτηρίου με ετήσιο επιτόκιο 3% (USD) και ημερήσια απόδοση τόκων.

– Δωρεάν μπόνους για νέους πελάτες (άνω των 25 ετών).

Disclaimer

Δεν είμαστε επενδυτικοί σύμβουλοι. Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό και δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή. Πριν επενδύσετε πρέπει να κάνετε δική σας έρευνα και να επικοινωνήσετε με πιστοποιημένο σύμβουλο.

Η Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να προχωράει σε αλλαγές σε όλα τα προϊόντα, τις προμήθειες, τα έξοδα και τις αμοιβές και οι πληροφορίες σχετικά με αυτές τις αλλαγές θα αναρτώνται στον ιστότοπο της Εταιρείας. 

Αυτό το άρθρο δεν είναι οικονομική συμβουλή και περιέχει Affiliate Links της Freedom24, όπου χωρίς κόστος για εσάς μπορεί να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.