Τι είναι ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο(ETF);

Τι είναι ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο(ETF);

Η γνώαη του πως να επενδύσεις σε ένα ETF είναι απαραίτητη για να ασχοληθεί κάποιος με το χρηματιστήριο.

Ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) είναι ένας τύπος ομαδοποιημένου επενδυτικού τίτλου που λειτουργεί σαν ένα αμοιβαίο κεφάλαιο. Συνήθως, τα ETFs παρακολουθούν έναν συγκεκριμένο δείκτη, τομέα, εμπόρευμα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Παρόλο αυτά, σε αντίθεση με τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ETFs μπορούν να αγοραστούν ή να πωληθούν σε ένα χρηματιστήριο με τον ίδιο τρόπο που μπορεί μια κανονική μετοχή.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα αναλύσουμε την σημασία ενός διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου.

Επιπλέον, θα αναφέρουμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους.

Κατανοώντας την λειτουργία και τα χαρακτηριστικά ενός ETF

Ένα ETF μπορεί να δομηθεί για να παρακολουθεί οτιδήποτε. Από την τιμή ενός μεμονωμένου εμπορεύματος έως μια μεγάλη και ποικιλόμορφη συλλογή τίτλων. Μπορεί ακόμη και να παρακολουθεί συγκεκριμένες επενδυτικές στρατηγικές.

Το πρώτο ETF ήταν το SPDR S&P 500 (SPY), το οποίο παρακολουθεί τον δείκτη S&P 500 και το οποίο παραμένει ενεργά διαπραγματεύσιμο.

Ένα ETF μπορεί να κατέχει εκατοντάδες ή χιλιάδες μετοχές σε διάφορους κλάδους ή θα μπορούσε να είναι απομονωμένο σε έναν συγκεκριμένο κλάδο ή τομέα. Ορισμένα κεφάλαια επικεντρώνονται μόνο σε προσφορές των ΗΠΑ, ενώ άλλα έχουν παγκόσμια προοπτική.

Ένα ETF είναι ένας εμπορεύσιμος τίτλος, που σημαίνει ότι έχει μια τιμή μετοχής που του επιτρέπει να αγοράζεται και να πωλείται εύκολα στα χρηματιστήρια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να πωληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα περισσότερα ETFs ιδρύονται ως αμοιβαία κεφάλαια ανοικτού τύπου και υπόκεινται στον Νόμο περί Εταιρειών Επενδύσεων.

Εκτός εάν οι μεταγενέστεροι κανόνες έχουν τροποποιήσει τις ρυθμιστικές απαιτήσεις τους. Τα ανοιχτά κεφάλαια δεν περιορίζουν τον αριθμό των επενδυτών που συμμετέχουν στο προϊόν.

Πως να επενδύσετε σωστά σε ETFs / Joshua Mayo

Σε τι διαφέρουν τα ETFs με τα αμοιβαία κεφάλαια (mutual funds);

Ένα ETF ονομάζεται διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο επειδή διαπραγματεύεται σε ένα χρηματιστήριο όπως ακριβώς οι μετοχές. Η τιμή των μετοχών του θα αλλάξει κατά τη διάρκεια της ημέρας διαπραγμάτευσης καθώς οι μετοχές αγοράζονται και πωλούνται στην αγορά.

Αυτό είναι σε αντίθεση με τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία δεν διαπραγματεύονται σε χρηματιστήριο και τα οποία διαπραγματεύονται μόνο μία φορά την ημέρα μετά το κλείσιμο των αγορών.

Επιπλέον, τα ETFs τείνουν να είναι πιο οικονομικά και ρευστά σε σύγκριση με τα αμοιβαία κεφάλαια.

Ένα ETF είναι ένας τύπος αμοιβαίου κεφαλαίου που κατέχει πολλαπλά υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία. Επειδή υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία σε ένα ETF, μπορούν να είναι μια δημοφιλής επιλογή για διαφοροποίηση.

Επομένως, μπορεί να περιέχει πολλούς τύπους επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων μετοχών, εμπορευμάτων, ομολόγων ή ενός μείγματος τύπων επενδύσεων.

Τα 5 κορυφαία ETFs για το 2023 / Mark Roussin

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ETFs

Τα ETFs παρέχουν χαμηλότερο μέσο κόστος επειδή θα ήταν ακριβό για έναν επενδυτή να αγοράσει μεμονωμένα όλες τις μετοχές που κατέχονται σε ένα χαρτοφυλάκιο ETF. Οι επενδυτές χρειάζεται μόνο να εκτελέσουν μία συναλλαγή για να αγοράσουν και μία για να πουλήσουν.

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε λιγότερες προμήθειες επειδή υπάρχουν μόνο λίγες συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τους επενδυτές.

Ορισμένοι χρηματιστές προσφέρουν ακόμη και συναλλαγές χωρίς προμήθεια σε ορισμένα ETFs χαμηλού κόστους, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος για τους επενδυτές.

Ο λόγος εξόδων ενός ETF είναι το κόστος λειτουργίας και διαχείρισης του κεφαλαίου. Τα ETFs έχουν συνήθως χαμηλά έξοδα επειδή παρακολουθούν έναν δείκτη.

Για παράδειγμα, εάν ένα παρακολουθεί τον δείκτη S&P 500, μπορεί να περιέχει και τις 500 μετοχές του S&P, καθιστώντας το ένα αμοιβαίο κεφάλαιο με παθητική διαχείριση που είναι λιγότερο χρονοβόρο.

Ωστόσο, δεν παρακολουθούν όλα τα ETFs έναν δείκτη με παθητικό τρόπο. Επομένως, μπορεί να έχουν υψηλότερη αναλογία εξόδων.

Πλεονεκτήματα

  • Πρόσβαση σε πολλά αποθέματα σε διάφορους κλάδους
  • Χαμηλοί δείκτες εξόδων και λιγότερες προμήθειες
  • Διαχείριση κινδύνων μέσω διαφοροποίησης
  • Eπικεντρώνονται σε στοχευμένες βιομηχανίες

Μειονεκτήματα

  • Τα ETF που διαχειρίζονται ενεργά έχουν υψηλότερες χρεώσεις
  • Τα ETF που εστιάζονται σε έναν κλάδο περιορίζουν τη διαφοροποίηση
  • Η έλλειψη ρευστότητας εμποδίζει τις συναλλαγές

Πηγή: Investopedia

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.

Ίσως σας ενδιαφέρει