Τι είναι ένας Portfolio Manager και ποια τα καθήκοντά του;

Τι είναι ένας Portfolio Manager και ποια τα καθήκοντά του;

portfolio manager

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι είναι ένας Portfolio Manager πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα τι είναι το Portfolio management.

Portfolio management (διαχείριση χαρτοφυλακίου), είναι η τέχνη και η επιστήμη της επιλογής και της επίβλεψης μιας ομάδας επενδύσεων που πληρούν τους μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους και την ανοχή κινδύνου ενός πελάτη, μιας εταιρείας ή ενός ιδρύματος.

Το γεγονός αυτό, απαιτεί βασική κατανόηση των βασικών στοιχείων δημιουργίας και συντήρησης χαρτοφυλακίου που συμβάλλουν στην επιτυχία, αλλά και την κατανόηση κατανομής περιουσιακών στοιχείων, της διαφοροποίησης και της επανεξισορρόπησης.

Για τον λόγο αυτό, ένας Portfolio manager πρέπει να είναι ικανός για όλα τα παραπάνω.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε:

  • Τι είναι ένας Portfolio manager 
  • Ποια τα καθήκοντά του 

Ας ξεκινήσουμε με έναν ορισμό.

Τι είναι ένας Portfolio manager;

Portfolio manager είναι ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων που είναι υπεύθυνα για:

  • την επένδυση περιουσιακών στοιχείων
  • την εφαρμογή της επενδυτικής του στρατηγικής και
  • τη διαχείριση των καθημερινών συναλλαγών χαρτοφυλακίου

Ένας Portfolio manager είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να λάβει υπόψη του κάποιος που εξετάζει την επένδυση κεφαλαίων.

Για όποιον ασχολείται με τις επενδύσεις, είναι πολύ σημαντικό να ξεπεράσει με συνέπεια τις μέσες αποδόσεις της αγοράς και για τον λόγο αυτό, ο ρόλος ενός διαχειριστή χαρτοφυλακίου είναι πολύ σημαντικός.

Η προσέγγισή του μπορεί να έχει άμεσα αποτέλεσμα στις αποδόσεις του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Ποια είναι τα καθήκοντά του;

Ο Portfolio manager είναι κυρίως υπεύθυνος για τη δημιουργία και τη διαχείριση των κατανομών επενδύσεων για ιδιώτες πελάτες.

Ορισμένοι Portfolio managers συνεργάζονται με άτομα και οικογένειες, ενώ άλλοι εστιάζουν την προσοχή τους σε θεσμικούς ή εταιρικούς επενδυτές.

Μπορούν επίσης να δημιουργούν τα επενδυτικά πακέτα που παρέχονται στους πελάτες, αντί να διαχειρίζονται απλώς τις προσδοκίες και τις συναλλαγές των πελατών.

Είναι υπεύθυνοι να αγοράζουν και να πωλούν τίτλους και μετοχές για λογαριασμό των επενδυτών, για να διατηρήσουν μια συγκεκριμένη επενδυτική στρατηγική ή στόχο με την πάροδο του χρόνου.

Έτσι λοιπόν, φροντίζουν να προσδιορίζουν τις ανάγκες των πελατών, τους στόχους και την ανοχή κινδύνου.

Ενημερώνονται πάντα για τα οικονομικά νέα αλλά και οικονομικά δεδομένα.

Το επάγγελμα αυτό είναι πολύ σημαντικό να ανανεώνει συνεχώς τους πελάτες του και να διατηρήσει παράλληλα ισχυρές σχέσεις με τους τρέχοντες επενδυτές του.

Πηγή: Investopedia

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Μαρίνα Δημητρή

Απόφοιτη Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με κατεύθυνση Management, Web Content Writer και Αρχισυντάκτρια του Business Review Greece. Γράφει και επιμελείται άρθρα για Επιχειρηματικότητα, HR, Marketing και Digital Marketing στο Business Review Greece. Παράλληλα δημιουργεί περιεχόμενο για φοιτητές Διοίκησης Επιχειρήσεων για να τους βοηθήσει στην καλύτερη και ευκολότερη κατανόηση επιχειρηματικών ορολογιών. Απολαμβάνει την ομαδική εργασία και προσωπικός της στόχος είναι να αποκτά και να αναπτύσσει όλο και περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες στον τομέα των επιχειρήσεων.

Ίσως σας ενδιαφέρει