Online Banking: Είναι ασφαλές;

Online Banking: Είναι ασφαλές;

Πόσο ασφαλές είναι τελικά το online banking;

Με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, δημιουργήθηκε μια νέα τραπεζική λειτουργία παγκοσμίως, γνωστή ως online banking.

Οι τράπεζες λαμβάνουν διάφορα μέτρα ασφαλείας για να προστατεύσουν τα χρήματά σας. Τα βήματα που λαμβάνουν για την ασφάλεια του λογαριασμού σας είναι τυπικά σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που προσφέρουν online τραπεζικές συναλλαγές.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα εξετάσουμε αν πρέπει να εμπιστευόμαστε το online banking ή όχι. Αλλά πρώτα, πάμε να δούμε τα βήματα που ακολουθεί μια τράπεζα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων.

Βήμα 1ο: Κρυπτογράφηση δεδομένων

Χρησιμοποιώντας ομοσπονδιακή καθοδήγηση, οι τράπεζες χρησιμοποιούν ισχυρή διαδικτυακή κρυπτογράφηση (data encryption).

Αυτή, εμποδίζει οποιονδήποτε εκτός από την τράπεζά σας να διαβάσει τα δεδομένα σας, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών της κάρτας σας και άλλων πληροφοριών.

Βήμα 2ο: Έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων

Ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών (ή δύο) παραγόντων (two or multi-factor authentication) απαιτεί επίπεδα ελέγχου ταυτότητας πριν σας επιτρέψει να αποκτήσετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας.

Για παράδειγμα, αντί να απαιτεί μόνο να πληκτρολογήσετε το password σας, η τράπεζά σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει κάποιο από τα παρακάτω:

  • Να απαντήσετε σε μια ερώτηση ασφαλείας
  • Να πληκτρολογήσετε ένα PIN που αποστέλλεται στο τηλέφωνο ή στα εισερχόμενα του email σας.

Βήμα 3ο: Αυτόματη αποσύνδεση

Πολλές τράπεζες χρησιμοποιούν την λειτουργία αυτόματης αποσύνδεσης (automatic sign-out). Εάν χρησιμοποιείτε το app ή το website της τράπεζάς σας στο κινητό και δεν αποσυνδεθείτε όταν τελειώσετε, θα αποσυνδεθεί εκείνο αυτόματα μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αυτό εμποδίζει άλλα άτομα να ανοίξουν τον λογαριασμό σας στη συσκευή σας χωρίς να χρειάζεται να συνδεθούν.

Βήμα 4ο: Παρακολούθηση για πιθανή απάτη

Εάν κάποιος παραβιάσει τον τραπεζικό σας λογαριασμό ή λάβει τα στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής σας κάρτας, πολλές τράπεζες έχουν παρακολούθηση ασφαλείας για να εντοπίσουν την απάτη το συντομότερο δυνατό.

Η τράπεζά σας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας εάν παρατηρήσει ασυνήθιστη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας και δεν θα φέρετε ευθύνη για τυχόν μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του online banking;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών είναι ότι κάποιος θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό σας παίρνοντας στα χέρια του το όνομα χρήστη και το password σας.

Άλλος ένας κίνδυνος είναι το να χακάρουν τον λογαριασμό σας, εκθέτοντάς σας σε ιό ή χρησιμοποιώντας τη χρεωστική ή πιστωτική σας κάρτα για να πραγματοποιήσετε μια αγορά.

Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν στο online banking και τις τραπεζικές υπηρεσίες.

Πόσο ασφαλές είναι το online banking στο κινητό;

Το online banking στο κινητό μπορεί να είναι ασφαλές. Παρόλο αυτά, είναι σημαντικό να λαμβάνετε κάποια μέτρα προφύλαξης πριν ρυθμίσετε το application της τράπεζάς σας :

  • Προστατέψτε τη συσκευή σας με ένα password
  • Ρυθμίστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων στον λογαριασμό σας
  • Αποφύγετε τη σύνδεση στην εφαρμογή σε δημόσιο Wi-Fi.

Πόσο ασφαλές είναι το online banking όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό;

Το online banking ενώ ταξιδεύετε διεθνώς προσθέτει ορισμένες προκλήσεις ασφάλειας:

  • Αξιοποιήστε το πρόγραμμα δεδομένων του παρόχου κινητής τηλεφωνίας
  • Χρησιμοποιήστε φορτιστές και adapters για τη χώρα που επισκέπτεστε
  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN για προσωπικά σας στοιχεία

Είναι επίσης σημαντικό να ειδοποιήσετε την τράπεζά σας για το επερχόμενο ταξίδι σας. Πολλά συστήματα παρακολούθησης απάτης τραπεζών ενεργοποιούνται εάν χρησιμοποιείτε την κάρτα σας σε άλλη χώρα.

Το συμπέρασμα

Το online banking εγκυμονεί κίνδυνους που αποφεύγονται με το να πάμε σε ένα φυσικό τραπεζικό κατάστημα.

Επιπλέον, οι αμιγώς διαδικτυακές τράπεζες προσφέρουν νέα χαρακτηριστικά στον κλάδο, που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσπιστία των καταναλωτών. Ωστόσο, μπορούν να είναι εξίσου ασφαλείς με τις παραδοσιακές.

Προτού ανοίξετε έναν λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα, βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλισμένη.

Επιπλέον, ελέγξτε ποια μέτρα ασφαλείας χρησιμοποιούν και θεσπίστε δικά σας για να διατηρήσετε τις πληροφορίες σας ασφαλείς.

Πηγή: Investopedia

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.