Μειώθηκε παγκοσμίως η ζήτηση του χρυσού

Μειώθηκε παγκοσμίως η ζήτηση του χρυσού

Γιατί μειώθηκε η παγκόσμια ζήτηση του χρυσού;

Ενώ οι Αμερικανοί αγόραζαν ράβδους χρυσού στην Costco με ενθουσιασμό, η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εξαιρουμένων των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών (OTC), οι παγκόσμιες καθαρές αγορές χρυσού ανήλθαν συνολικά σε 1.147 τόνους το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας μείωση 6% από το ρεκόρ που σημειώθηκε το ίδιο τρίμηνο πέρυσι.

Παρά την πτώση, η ζήτηση χρυσού παρέμεινε “άνετη” κατά 8% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Επιπλέον, αυξήθηκε κατά 6% όταν συμπεριληφθούν οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές και οι ροές μετοχών.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού ανέφερε επίσης ότι (εξετάζοντας συγκεκριμένες κατηγορίες) οι αγορές κοσμημάτων μειώθηκαν κατά 2% στους 516 τόνους. Αυτή ήταν η 6η συνεχόμενη άνοδος της τιμής του χρυσού.

Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ράβδους και κέρματα μειώθηκαν κατά 14% στους 296 τόνους, κυρίως λόγω της απότομης πτώσης στην Ευρώπη. Τα ETF χρυσού σημείωσαν πτώση για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς οι συμμετοχές μειώθηκαν κατά 139 τόνους.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αγόρασαν 337 τόνους χρυσού το τρίτο τρίμηνο. Το γεγονός αυτό σηματοδότησε την τρίτη ισχυρότερη τριμηνιαία άνοδο όλων των εποχών, αν και μειώθηκε κατά 27% από το ρεκόρ που αγοράστηκε το ίδιο τρίμηνο πέρυσι.

Οι καθαρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες μέχρι στιγμής φέτος βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους για ένα ενιάμηνο. Επιπρόσθετα, έχουν αυξηθεί κατά 14% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

Ποιο είναι το μέλλον του χρυσού στην παγκόσμια αγορά; / CNBC Television

Οι συνθήκες που επηρεάζουν την ζήτηση του χρυσού

Ο χρυσός θεωρείται “ασφαλές καταφύγιο” σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, ιδιαίτερα ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.

Πέρυσι, εν μέσω του υψηλότερου πληθωρισμού των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, της αυξανόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και της διαφαινόμενης απειλής παγκόσμιας ύφεσης, η ζήτηση για χρυσό ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, καθώς οι θεσμικοί και οι μικροεπενδυτές αύξησαν τις αγορές τους.

Η τιμή του χρυσού την Παρασκευή έφτασε λίγο κάτω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Αυτό αύξησε τις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και το ασθενέστερο δολάριο. Η σημερινή έκθεση μισθοδοσίας εκτός των αγροτικών προϊόντων έδειξε ότι οι εργοδότες στις ΗΠΑ πρόσθεσαν λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 10% από το πρόσφατο χαμηλό των 1.820 δολαρίων ανά ουγγιά. Επιπλέον, από τις αρχές του Οκτώβρη έχουν αυξηθεί παρόμοιο ποσό μέχρι στιγμής φέτος.

Πηγή: Investopedia

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.

Ίσως σας ενδιαφέρει