Οι ακριβότερες πόλεις στον κόσμο για να ζήσει κάποιος τώρα.

Οι ακριβότερες πόλεις στον κόσμο για να ζήσει κάποιος τώρα.

Χαρακτηριστικές Εικόνες Άρθρων των αρθρογράφων (56)

Η Σιγκαπούρη ξεπερνά τη Νέα Υόρκη όσον αφορά τα έξοδα ιδιοκτησίας αυτοκινήτου, το κόστος αλκοόλ και τις τιμές των παντοπωλείων.

Σύμφωνα με την έκθεση Worldwide Cost of Living 2023 από το Economist Intelligence Unit, η Σιγκαπούρη και η Ζυρίχη έχουν ξεπεράσει τη Νέα Υόρκη ως οι πιο ακριβές πόλεις για διαμονή φέτος.

Τα υπέρογκα έξοδα που σχετίζονται με την ιδιοκτησία αυτοκινήτου, το ακριβό αλκοόλ και τις αυξανόμενες τιμές των παντοπωλείων ώθησαν τη Σιγκαπούρη μπροστά από την κοινή της κορυφαία θέση με την πόλη των ΗΠΑ το προηγούμενο έτος.

Η Ζυρίχη έκανε ένα σημαντικό άλμα από την έκτη θέση πέρυσι και μοιράστηκε την πρώτη θέση, εν μέρει από το ισχυρό ελβετικό φράγκο και το αυξημένο κόστος σε είδη παντοπωλείου, οικιακά είδη και αναψυχή.

Στην κατάταξη, η Γενεύη βρέθηκε στην κοινή τρίτη θέση, ισοβαθμώντας με τη Νέα Υόρκη, ενώ το Χονγκ Κονγκ εξασφάλισε την πέμπτη θέση, συμπληρώνοντας το ρόστερ των πέντε πιο ακριβών κατοικιών στον κόσμο.

Οι συνολικές παγκόσμιες τιμές σημείωσαν μέτρια αύξηση 7,4% σε ετήσια βάση σε τοπικό νόμισμα, ελαφρά μείωση από την άνοδο 8,1% του προηγούμενου έτους.

Συγκεκριμένα, οι κινεζικές πόλεις παρουσίασαν σημαντική πτώση στην κατάταξη, που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην υποτονική ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία και στην υποτονική καταναλωτική ζήτηση.

Αυτή η μετατόπιση της δυναμικής αντανακλά την περίπλοκη αλληλεπίδραση των οικονομικών παραγόντων που διαμορφώνουν το κόστος ζωής σε διάφορες περιοχές.

Πρόσθετα ευρήματα από τη μελέτη ήταν τα εξής:

 • Το Λος Άντζελες εξασφάλισε την έκτη θέση, ενώ το Σαν Φρανσίσκο διεκδίκησε τη δέκατη θέση, καθιστώντας τις τις μόνες άλλες πόλεις των ΗΠΑ στην πρώτη 10άδα.
 • Η Δαμασκός, η πρωτεύουσα της Συρίας, διατήρησε το καθεστώς της ως η πιο προσιτή πόλη, παρά το γεγονός ότι γνώρισε σημαντική αύξηση 321% στην τιμή του καλαθιού κόστους ζωής.
 • Το Santiago de Querétaro και το Aguascalientes στο Μεξικό παρουσίασαν σημαντικές ανοδικές αλλαγές στην παγκόσμια κατάταξη λόγω της ενίσχυσης του πέσο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
 • Το Τόκιο έπεσε 23 θέσεις στην 60η και η Οσάκα έπεσε 27 θέσεις στην 70η λόγω της αποδυνάμωσης του ιαπωνικού γεν.
 • Το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ έφτασε στο top 10, αν και η έρευνα διεξήχθη πριν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις τιμές.
 • Οι τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας παρουσίασαν τη βραδύτερη άνοδο μεταξύ των 10 ευρειών κατηγοριών αγαθών και υπηρεσιών που εξετάστηκαν, με μέτρια άνοδο 5,7%.

Ο Upasana Dutt, επικεφαλής του παγκόσμιου κόστους ζωής στο EIU, δήλωσε: «Οι κρίσεις από την πλευρά της προσφοράς που συνέβαλαν στις αυξήσεις των τιμών το 2021-22 έχουν μειωθεί μετά την άρση των περιορισμών Covid-19 στην Κίνα στα τέλη του 2022.

Επιπλέον, η αύξηση στις τιμές της ενέργειας που παρατηρήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έχει επίσης υποχωρήσει.

Παρά τους πιθανούς ανοδικούς κινδύνους, αναμένουμε περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού το 2024, φέρνοντας ανακούφιση στις παγκόσμιες τιμές».

Η έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 14 Αυγούστου και 11 Σεπτεμβρίου, συνέκρινε σχολαστικά πάνω από 400 μεμονωμένες τιμές σε 173 πόλεις παγκοσμίως.

Για να συνοψήσουμε λοιπόν τα αποτελέσματα της έρευνας:

Αυτές είναι οι 10 πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο, με την κατάταξή τους για το 2023.

 • Σιγκαπούρη
 • Ζυρίχη
 • Γενεύη
 • Νέα Υόρκη
 • Χονγκ Κονγκ
 • Λος Άντζελες
 • Παρίσι
 • Κοπεγχάγη
 • Τελ Αβίβ
 • Σαν Φρανσίσκο
Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Μαρίνα Δημητρή

Απόφοιτη Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με κατεύθυνση Management, Web Content Writer και Αρχισυντάκτρια του Business Review Greece. Γράφει και επιμελείται άρθρα για Επιχειρηματικότητα, HR, Marketing και Digital Marketing στο Business Review Greece. Παράλληλα δημιουργεί περιεχόμενο για φοιτητές Διοίκησης Επιχειρήσεων για να τους βοηθήσει στην καλύτερη και ευκολότερη κατανόηση επιχειρηματικών ορολογιών. Απολαμβάνει την ομαδική εργασία και προσωπικός της στόχος είναι να αποκτά και να αναπτύσσει όλο και περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες στον τομέα των επιχειρήσεων.