Διοίκηση Επιχειρήσεων: Αξίζουν οι σπουδές;

Διοίκηση Επιχειρήσεων: Αξίζουν οι σπουδές;

Διοίκηση Επιχειρήσεων: Αξίζουν οι σπουδές;

Το μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) ήταν το πιο δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες την τελευταία δεκαετία. Περισσότεροι από 250.000 φοιτητές σε όλο τον κόσμο είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα MBA.

Αυτή η τάση πιθανώς να σας κάνει να αναρωτιέστε αν πρέπει και εσείς να ακολουθήσετε τέτοιες σπουδές και τι πραγματικά μαθαίνετε στην διοίκηση επιχειρήσεων.

Ενώ τα MBA τείνουν να οδηγούν σε υψηλότερους μισθούς και γρήγορη εξέλιξη σταδιοδρομίας, σας διδάσκουν πράγματι κάτι ιδιαίτερο; Μαθαίνετε κάτι στη σχολή που δεν μπορείτε να βρείτε στη δουλειά ή από μια πιο οικονομική εναλλακτική λύση στο διαδίκτυο;

Αυτές είναι οι ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουμε να απαντήσετε. Παρακάτω, θα σας καθοδηγήσουμε σε όσα μαθαίνετε στη διοίκηση επιχειρήσεων και θα σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε εάν είναι η σωστή απόφαση για εσάς.

Το πρόγραμμα σπουδών εστιάζει στην εκπαίδευση των μαθητών ως στελέχη. Σας διδάσκει πώς να αναλύετε πληροφορίες, να σκέφτεστε κριτικά, να διαχειρίζεστε ανθρώπους και να επικοινωνείτε αποτελεσματικά.

Ακολουθεί μια λίστα με τα μαθήματα που θα παρακολουθείτε συνήθως:

Με τόσο μεγάλο εύρος μαθημάτων, θα έχετε μια ευρύτερη κατανόηση του πώς λειτουργούν τα πάντα σε μια επιχείρηση και πώς είναι όλα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Πέραν των μαθημάτων που αναφέραμε, μαθαίνετε και άλλα πράγματα. Μαθαίνετε πώς να δικτυώνεστε με συναδέλφους και καθηγητές. Μαθαίνετε πώς να ανεβαίνετε την εταιρική ιεραρχία αλλά και τον τρόπο ζωής ενός στελέχους.

Η Διοίκηση Επιχειρήσεων το 2023

Οι εγγραφές σε σχολές και τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 6,5% το 2023. Το γεγονός αυτό οφείλεται εν μέρει στο οικονομικό κλίμα αλλά και στην αξία που δίνεται στα MBA από τους εργοδότες.

Όλο και περισσότερες σχολές παγκοσμίως προσφέρουν προγράμματα MBA που μπορείτε να ολοκληρώσετε μόλις σε ένα χρόνο. Ωστόσο, αυτά τα μαθήματα μπορούν να μειώσουν την αξία της απόκτησης ενός εξαρχής.

Προκειμένου να γίνουν οι σπουδές πιο εφαρμόσιμες στον «πραγματικό κόσμο», τα εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν μαθήματα που ενσωματώνονται με τις πραγματικές θέσεις εργασίας εταιρειών.

Αξίζουν οι σπουδές;

Εάν κάνατε την ερώτηση αυτή πριν από μια δεκαετία, η απάντηση θα ήταν ένα ηχηρό «ναι». Στις μέρες μας όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, μπορείτε να βρείτε χιλιάδες εκπαιδευτικά προγράμματα στο διαδίκτυο, τα οποία δεν κοστίζουν μια περιουσία. Οι επιχειρήσεις αρχίζουν να εκτιμούν την εμπειρία και την τεχνογνωσία παρά τα διπλώματα και τις τιμητικές πλακέτες.

Πολλές σχολές ρίχνουν δελεαστικούς αριθμούς μισθών για μεταπτυχιακούς φοιτητές. Παρόλο αυτά, ορισμένες έρευνες αποκαλύπτουν κάτι διαφορετικό.

Μια μελέτη του 2021 για προγράμματα MBA διαπίστωσε ότι το MBA αυξάνει τα καθαρά κέρδη της ζωής ενός μαθητή κατά μόλις 1%, αφού ληφθούν υπόψη τα δίδακτρα και το κόστος ευκαιρίας.

Πηγή: Investopedia

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.