Bernard Arnauld: Success Story

Bernard Arnauld: Success Story

Ο Bernard Arnauld (Μπερνάρ Αρνό) έγινε πρόσφατα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Ο Bernard Arnauld (Μπερνάρ Αρνό) έγινε πρόσφατα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ποιος είναι όμως ο Bernard Arnauld;

Ο Bernard Arnauld γεννήθηκε το 1946 και πέρασε όλα τα παιδικά του χρόνια στο Ρουμπέ, προάστιο της πόλης Λιλ στη Βόρεια Γαλλία. Μετά την αποφοίτηση του από το σχολείο εισήχθη στο École Polytechnique στο Palaiseau, από το οποίο αποφοίτησε με πτυχίο μηχανικού το 1971.

Τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα του Bernard Arnauld

Μετά την αποφοίτησή του, ο Arnault προσχώρησε στην εταιρεία του πατέρα του. Το 1976, έπεισε τον πατέρα του να ρευστοποιήσει το τμήμα κατασκευής της εταιρείας για 40 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα και να αλλάξει το επίκεντρο της επιχείρησης στην ακίνητη περιουσία. Χρησιμοποιώντας το όνομα Férinel, η νέα εταιρεία ανέπτυξε μια ειδικότητα σε καταλύματα διακοπών. Ονομάστηκε Διευθυντής Ανάπτυξης Εταιρειών το 1974 και έγινε Διευθύνων Σύμβουλος το 1977. Το 1979 διαδέχθηκε τον πατέρα του ως Πρόεδρος της εταιρείας.

Το 1984, με τη βοήθεια του Antoine Bernheim, ανώτερου συνεργάτη της Lazard Frères, ο Arnault εξαγόρασε την εταιρία χρηματοδότησης πολυκαταστημάτων Financière Agache και έγινε ο διευθύνων σύμβουλος της. Στη συνέχεια ανέλαβε τον έλεγχο της Boussac Saint-Frères, μιας κλωστοϋφαντουργικής επιχείρησης που βρισκόταν σε κρίση. Πούλησε σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, διατηρώντας μόνο το διάσημο εμπορικό σήμα Christian Dior και το πολυκατάστημα Le Bon Marché.

Η μεγάλη κίνηση του Bernard Arnoult: Η συγχώνευση Louis Vuitton και Moët Hennessy

Το 1987 δημιουργεί τον όμιλο LVMH, που προέκυψε από τη συγχώνευση Louis Vuitton και Moët Hennessy, από τα αρχικά των οποίων δημιουργήθηκε το όνομα LVMH.

Ο Bernard Arnauld έχει τη LVMH

Τον Ιούλιο του 1988, ο Arnault παρείχε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να σχηματίσει μια εταιρεία χαρτοφυλακίου με την Guinness που κατείχε το 24% των μετοχών της LVMH. Μέχρι τον Ιανουάριο του 1989, πέρασε στην εταιρεία άλλα 1.1 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει τον έλεγχο του 43,5% του LVMH και του 35% των δικαιωμάτων ψήφου, και εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος του εκτελεστικού διοικητικού συμβουλίου.

Από τότε, ο Bernard Arnault οδήγησε την εταιρεία μέσω ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου, μετατρέποντάς τη σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ειδών πολυτελείς στον κόσμο. Αντίπαλος του ο ελβετικός γίγαντας Richemont, τον οποίο και ξεπέρασε. Σε έντεκα χρόνια, η αγοραία αξία της LVMH πολλαπλασιάστηκε τουλάχιστον κατά δεκαπέντε φορές. Tαυτόχρονα οι πωλήσεις και τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 500%. Προήγαγε αποφάσεις για την αποκέντρωση των εμπορικών σημάτων του ομίλου. Ως αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, τα σήματα θεωρούνται τώρα ως ανεξάρτητες επιχειρήσεις με τη δική τους ιστορία.

Το χαρτοφυλάκιο των μεγάλων εμπορικών σημάτων πολυτελείας έχει ιστορικό σταθερότητας. Ως εκ τούτου, η σταθερότητα του επιτρέπει νέες εξαγορές και ανάπτυξη. Το 1997 η LVMH απέκτησε τα Marc Jacobs και Sephora παράλληλα με τις εξαγορές πολλών ακόμη σημάτων. Ακόμη, το 2005 ο όμιλος LVHM απέκτησε και το σήμα της γνωστής σε όλους μας βότκας Belvedere.

Ο Bernard Arnauld μέσω της Groupe Arnault επένδυσε επίσης στην διαδικτυακή πλατφόρμα Netflix το 1999. Το 2007 μέσω της Blue Capital, ο Arnault από κοινού με την εταιρεία Colony Capital, απέκτησε το 10,69% του Carrefour. Η Carrefour είναι το  μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ στη Γαλλία και δεύτερος μεγαλύτερος διανομέας τροφίμων στον κόσμο. Το 2008 εισήλθε στην επιχείρηση γιοτ και αγόρασε την Princess Yachts για 253 εκατομμύρια ευρώ.

Η περιουσία και τα ενδιαφέροντά του

Η σημερινή προσωπική του περιουσία αγγίζει τα 190 δισ. δολάρια, κάνοντας τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, σύμφωνα με τις λίστες Forbes και Bloomberg. Ο ίδιος έχει τον Warren Buffett ως πρότυπο και έχει καταφέρει να ξεπεράσει την περιουσία του.

Μεγάλο μέρος της περιουσίας αυτής το διαθέτει για την αγορά έργων τέχνης που αποτελεί και το αγαπημένο του χόμπι, όπως άλλωστε και πολλών άλλων δισεκατομμυριούχων. Μάλιστα σχεδιάζει, το 2022, να ανοίξει νέο Μουσείο στο Παρίσι, κοντά στα γραφεία της Louis Vuitton. Πρόκειται για ένα έργο συνολικής αξίας 166 εκατομμυρίων.

Ο Arnault παντρεύτηκε δύο φορές. Έχει μια κόρη και ένα γιο από τον πρώτο του γάμο και άλλους τρεις γιους από την δεύτερη σύζηγό του, την Καναδή πιανίστρια Hélène Mercier-Arnault. Ο Arnault ήταν μάρτυρας στον γάμο του Γάλλου πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Πηγές : wikipedia, artnet

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.