Success Story: Bernard Arnauld

Ο Bernard Arnauld έγινε πρόσφατα ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη ξεπερνώντας τον Ισπανό Amancio Ortega κατά 10.2 εκατομμύρια προσωπικής περιουσίας. Ποιος είναι όμως ο Μπερνάρ Αρνό;

Γεννήθηκε το 1946 και πέρασε όλα τα παιδικά του χρόνια στο Ρουμπέ, προάστιο της πόλης Λιλ στη Βόρεια Γαλλία. Μετά την αποφοίτηση του από το σχολείο εισήχθη στο École Polytechnique στο Palaiseau, από το οποίο αποφοίτησε με πτυχίο μηχανικού το 1971.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Arnault προσχώρησε στην εταιρεία του πατέρα του. Το 1976, έπεισε τον πατέρα του να ρευστοποιήσει το τμήμα κατασκευής της εταιρείας για 40 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα και να αλλάξει το επίκεντρο της επιχείρησης στην ακίνητη περιουσία. Χρησιμοποιώντας το όνομα Férinel, η νέα εταιρεία ανέπτυξε μια ειδικότητα σε καταλύματα διακοπών. Ονομάστηκε Διευθυντής Ανάπτυξης Εταιρειών το 1974 και έγινε Διευθύνων Σύμβουλος το 1977. Το 1979 διαδέχθηκε τον πατέρα του ως Πρόεδρος της εταιρείας.

Το 1984, με τη βοήθεια του Antoine Bernheim, ανώτερου συνεργάτη της Lazard Frères, ο Arnault εξαγόρασε την εταιρία χρηματοδότησης πολυκαταστημάτων Financière Agache και έγινε ο διευθύνων σύμβουλος της. Στη συνέχεια ανέλαβε τον έλεγχο της Boussac Saint-Frères, μιας κλωστοϋφαντουργικής επιχείρησης που βρισκόταν σε κρίση. Πούλησε σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, διατηρώντας μόνο το διάσημο εμπορικό σήμα Christian Dior και το πολυκατάστημα Le Bon Marché.

Το 1987 δημιουργεί τον όμιλο LVMH, που προέκυψε από τη συγχώνευση Louis Vuitton και Moët Hennessy, από τα αρχικά των οποίων δημιουργήθηκε το όνομα LVMH.

Τον Ιούλιο του 1988, ο Arnault παρείχε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να σχηματίσει μια εταιρεία χαρτοφυλακίου με την Guinness που κατείχε το 24% των μετοχών της LVMH. Μέχρι τον Ιανουάριο του 1989, πέρασε στην εταιρεία άλλα 1.1 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει τον έλεγχο του 43,5% του LVMH και του 35% των δικαιωμάτων ψήφου, και εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος του εκτελεστικού διοικητικού συμβουλίου.

Από τότε, ο Arnault οδήγησε την εταιρεία μέσω ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου, μετατρέποντάς τη σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ειδων πολυτελείς στον κόσμο, μαζί με τον ελβετικό γίγαντα Richemont. Σε έντεκα χρόνια, η αγοραία αξία της LVMH πολλαπλασιάστηκε τουλάχιστον κατά δεκαπέντε φορές ενώ ταυτόχρονα οι πωλήσεις και τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 500%. Προήγαγε αποφάσεις για την αποκέντρωση των εμπορικών σημάτων του ομίλου. Ως αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, τα σήματα θεωρούνται τώρα ως ανεξάρτητες επιχειρήσεις με τη δική τους ιστορία.

Το χαρτοφυλάκιο των μεγάλων εμπορικών σημάτων πολυτελείας έχει ιστορικό σταθερότητας και, ως εκ τούτου, η σταθερότητα του επιτρέπει νέες εξαγορές και ανάπτυξη. Το 1997 η LVMH απέκτησε τα Marc Jacobs και Sephora παράλληλα με τις εξαγορές πολλών ακόμη σημάτων. Ακόμη, το 2005 ο όμιλος LVHM απέκτησε και το σήμα της γνωστής σε όλους μας βότκας Belvedere.

Ο Arnauld μέσω της Groupe Arnault επένδυσε επίσης στην διαδικτυακή πλατφόρμα Netflix το 1999. Το 2007 μέσω της Blue Capital, ο Arnault από κοινού με την εταιρεία Colony Capital, απέκτησε το 10,69% του Carrefour, μεγαλύτερου σούπερ μάρκετ στη Γαλλία και δεύτερου μεγαλύτερου διανομέα τροφίμων στον κόσμο.Το 2008 εισήλθε στην επιχείρηση γιοτ και αγόρασε την Princess Yachts για 253 εκατομμύρια ευρώ.

Η σημερινή προσωπική του περιουσία αγγίζει τα 81.7 δισ. δολάρια, κάνοντας τον έτσι τον πλουσιότερο Ευρωπαίο και τέταρτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, σύμφωνα με τις λίστες Forbes και Bloomberg. Βρίσκεται μια θέση κάτω από τον Warren Buffett, τον οποίο έχει ως πρότυπο, και μια θέση πάνω από τον Mark Zückerberg του οποίου η περιουσία μειώθηκε μετά το σκάνδαλο των προσωπικών δεδομένων στο Facebook.

Μεγάλο μέρος της περιουσίας αυτής το διαθέτει για την αγορά έργων τέχνης που αποτελεί και το αγαπημένο του χόμπι, όπως άλλωστε και πολλών άλλων δισεκατομμυριούχων. Μάλιστα σχεδιάζει, το 2022, να ανοίξει νέο Μουσείο στο Παρίσι, κοντά στα γραφεία της Louis Vuitton, ένα έργο συνολικής αξίας 166 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Arnault παντρεύτηκε δύο φορές και έχει μια κόρη και ένα γιο από τον πρώτο του γάμο και άλλους τρεις γιους από την δεύτερη σύζηγό του, την Καναδή πιανίστρια Hélène Mercier-Arnault. Ο Arnault ήταν μάρτυρας στον γάμο του Γάλλου πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Πηγές : wikipedia, artnet

2 σκέψεις σχετικά με το “Success Story: Bernard Arnauld

Σχολιάστε:

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Γίνε συνδρομητής στο κανάλι μας στο Youtube !