Τι είναι το Short Squeeze μιας μετοχής;

Τι είναι το Short Squeeze μιας μετοχής;

ti-einai-to-short-squeeze

Ο επενδυτικός κόσμος είναι γεμάτος ορολογίες που αν και ακούμε συχνά, δεν κατανοούμε πάντα τη σημασία τους. Ένας από αυτούς τους όρους είναι το Short Squeeze.

Το Short Squeeze ακούγεται πολύ τη περίοδο αυτή με την κατάσταση που επικρατεί με τη μετοχή της GameStop. Όπου ένα forum στο Reddit (WallStreetBets) έφερε κυριολεκτικά τα άνω κάτω στο χρηματιστήριο!

Τι είναι το Short Squeeze;

Για να κατανοήσεις καλύτερα την έννοια αυτή, είναι σημαντικό να έχεις καταλάβει τι σημαίνει “σορτάρισμα” μετοχής, για το οποίο μπορείς να διαβάσεις περισσότερα ΕΔΩ πριν συνεχίσεις με το σημερινό άρθρο.

Με λίγα λόγια, υπάρχει το φαινόμενο μια μετοχή να έχει σορταριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από κάποιους επενδυτές επειδή αναμένεται να πέσει η τιμή της (λόγω κακών οικονομικών στοιχείων, παρατυπιών κτλ).

Κάποιοι άλλοι επενδυτές βλέποντας το μεγάλο αυτό ποσοστό σορταρίσματος αποφασίζουν να κάνουν το αντίθετο. Δηλαδή να αγοράσουν τη μετοχή, με σκοπό να ανεβάσουν τη τιμή της.

Έχουμε λοιπόν δύο πλευρές:
  • Τους επενδυτές Α που σορτάρουν τη μετοχή ελπίζοντας πως θα πέσει η τιμή της
  • Τους επενδυτές Β που αγοράζουν τη μετοχή για να ανέβει η τιμή της

Αν οι επενδυτές Β έχουν αρκετή δύναμη και όντως καταφέρουν να την ανεβάσουν, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι επενδυτές Α που την σόρταραν να χάνουν συνεχώς χρήματα όσο ανεβαίνει η τιμή.

Έτσι, για να περιορίσουν όσο γίνεται τη ζημιά τους, αποφασίζουν και οι επενδυτές Α να σταματήσουν να τη σορτάρουν και να την αγοράσουν. Πιθανότατα χωρίς να βγαίνουν από τη “μάχη” αυτή με κέρδος, αλλά με μικρότερη ζημιά.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται Short Squeeze, επειδή η τιμή πιέζεται και προς τα πάνω και προς τα κάτω.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, στις αρχές του 2020 η Tesla ήταν η πιο σορταρισμένη εταιρεία στον κόσμο με το 18% των μετοχών της να έχουν σορταριστεί.

Η μετοχή της αυξήθηκε όμως 400% με αποτέλεσμα όσοι την σόρταραν να χάσουν συνολικά πάνω από $8 δισεκατομμύρια!

Μια ακόμα έννοια που ταιριάζει με το σημερινό άρθρο είναι αυτό της αγοράς Bull & Bear. Όταν μια μετοχή αναμένεται να αυξηθεί τότε ονομάζεται Bull, ενώ αν ανεμένται να πέσει η τιμή της ονομάζεται Bear. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για αυτό κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Θες να έχεις τα καλύτερα άρθρα της εβδομάδας μαζεμένα σε ένα email; Αν ναι, τότε πήγαινε στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, κάνε εγγραφή στο πλαίσιο που θα βρεις για το newsletter μας και κάθε Δευτέρα θα το έχεις έτοιμο στο email σου! Μην ανησυχείς, δεν θα σπαμάρουμε 😉

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.