Οριακό προϊόν εργασίας: Τι είναι και πως υπολογίζεται;

Οριακό προϊόν εργασίας: Τι είναι και πως υπολογίζεται;

Τα πάντα που πρέπει να γνωρίζετε για το οριακό προϊόν εργασίας

Οι εταιρείες χρησιμοποιούν μια ποικιλία υπολογισμών, αναφορών και εργαλείων για να λάβουν αποτελεσματικές επιχειρηματικές αποφάσεις. Εξάλλου, ο στόχος πάντα είναι να αυξηθούν τα έσοδα, η παραγωγικότητα και να μένουν ικανοποιημένοι οι πελάτες. Το οριακό προϊόν εργασίας βοηθάει στην περαιτέρω κατανόηση του πώς η πρόσληψη πρόσθετων μελών μπορεί να επηρεάσει τις παραγωγικές δυνατότητες και τις αποδόσει εργασίας.

Ως επαγγελματίας ανθρώπινου δυναμικού, παραγωγής ή χρηματοοικονομικών, μαθαίνοντας πώς να υπολογίζετε το οριακό προϊόν εργασίας μπορεί να σας βοηθήσει στην καλύτερη αξιολόγηση της απόδοσης ενός συγκεκριμένου προϊόντος σας.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε ποιο είναι το οριακό προϊόν εργασίας, εξερευνούμε τον τρόπο υπολογισμού του, συμπεριλαμβάνουμε μερικά παραδείγματα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πώς να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τύπο και περιγράφουμε λεπτομερώς ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον τύπο.

Οριακό προϊόν εργασίας (ΟΠΕ) είναι…

Η συνολική αύξηση της παραγωγής μιας εταιρείας όταν προσθέτει μία μονάδα εργασίας και οι συντελεστές παραγωγής δεν αλλάζουν. Μια μονάδα εργασίας αντιπροσωπεύει συνήθως τις προσπάθειες ενός εργαζομένου στην εταιρεία.

Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν συχνά αύξηση του ΟΠΕ με την πρόσληψη νέων ταλέντων ή τη βελτίωση των παραγωγικών δυνατοτήτων μέσω της καινοτομίας.

Η παρακολούθηση αυτού του αριθμού μπορεί να βοηθήσει μια εταιρεία να εντοπίσει ένα φαινόμενο γνωστό ως νόμος της μείωσης των οριακών αποδόσεων. Αυτό μπορεί να συμβεί σε εκτεταμένες περιόδους ελάχιστων αλλαγών παραγωγής ή προσλήψεων.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μείωση. Ένας από αυτούς είναι όταν οι εργαζόμενοι που μοιράζονται εργαλεία ή εξοπλισμό χρειάζονται επισκευές συντήρησης πριν επιστρέψουν σε full time εργασία.

Ο τύπος για τον υπολογισμό του ΟΠΕ είναι ο εξής: Οριακό προϊόν εργασίας = αλλαγή στην παραγωγή / αλλαγή στην εισροή εργασίας

Οφέλη του ΟΠΕ

Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον τύπο για να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ορισμένα οφέλη από τη αξιοποίηση του τύπου είναι:

  • Βοηθά στη διευκόλυνση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων
  • Επιτρέπει στις εταιρείες να εντοπίσουν ευκαιρίες βελτίωσης
  • Επιτρέπει στις εταιρείες να προσδιορίζουν το οριακό προϊόν εσόδων της εργασίας
  • Διευκολύνει την αποτελεσματική κατανομή πόρων

Tips για την καλύτερη χρήση του ΟΠΕ

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τύπο και να επιταχύνετε την ανάλυσή κάθε υπολογισμού:

  1. Χρήση spreadsheet: Η προσθήκη κάθε υπολογισμού σε ένα spreadsheet μπορεί να σας βοηθήσει να αναλύσετε τις αλλαγές στο οριακό προϊόν της εργασίας με την πάροδο του χρόνου. Παράλληλα, θα εντοπίσετε μειωμένες αποδόσεις ή ευκαιρίες βελτίωσης με τις διαδικασίες παραγωγής της εταιρείας.
  2. Ενσωματώστε τύπους στο spreadsheet: Η χρήση τύπων στο spreadsheet θα σας βοηθήσει να επιταχύνετε τις υπολογιστικές σας ικανότητες. Επίσης, θα αποτρέψει σφάλματα και θα βελτιώσει την ακρίβεια του spreadsheet.
  3. Χρησιμοποιήσετε απλούς αριθμούς: Η διατήρηση απλών αριθμών θα βοηθήσει να αναλύσετε εύκολα τα αποτελέσματα των υπολογισμών. Για παράδειγμα, εάν η μεταβολή σας στην παραγωγή είναι 12,7 μπορείτε να το στρογγυλοποιήσετε στο 13 για να διατηρήσετε απλό τον υπολογισμό του ΟΠΕ.

Πηγή: Indeed

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.