Ο Chief Operating Officer (CΟΟ) είναι ένα ανώτερο στέλεχος επιφορτισμένο με την επίβλεψη των καθημερινών διοικητικών και λειτουργικών λειτουργιών μιας επιχείρησης.
Συνήθως ο COO βρίσκεται στην ιεραρχία ακριβώς κάτω από τον CEO και δουλειά του είναι να κάνει πραγματικότητα όλα όσα του αναθέτει ο CEO κάθε μέρα!
Τυπικά κάθε COO αναφέρεται στον CEO της επιχείρησης που εργάζεται. Με λίγα λόγια ο CEO φτιάχνει το πλάνο και ο COO είναι αυτός που εφαρμόζει το πλάνο.
Ο COO συνήθως αναφέρεται απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) και θεωρείται δεύτερος στην αλυσίδα διοίκησης.
Ένας COO καθορίζει τις συγκεκριμένες ανάγκες για να φέρει εις πέρας το γενικό πλάνο του CEO.
Ανάλογα με τις προτιμήσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο COO χειρίζεται συχνά τις εσωτερικές υποθέσεις μιας εταιρείας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος λειτουργεί ως το δημόσιο πρόσωπο της εταιρείας και ως εκ τούτου χειρίζεται όλη την εξωτερική επικοινωνία
Προσόντα για Chief Operating Officer (COO)
Ένας COO έχει συνήθως εκτενή εμπειρία στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται μια δεδομένη εταιρεία. Οι COO εργάζονται συχνά για τουλάχιστον 15 χρόνια, ανεβαίνοντας στην εταιρική κλίμακα.
Αυτή η αργή άνοδος βοηθά στην προετοιμασία των COO για τους ρόλους τους, επιτρέποντάς τους να καλλιεργήσουν εκτενή εμπειρία στις πρακτικές, τις πολιτικές και τις διαδικασίες του τομέα που έχουν επιλέξει.
Επίσης, επειδή είναι παραδοσιακά υπεύθυνοι για τη διεύθυνση πολλών τμημάτων, οι COO πρέπει να είναι επινοητικοί λύτες προβλημάτων και να διαθέτουν ισχυρές ηγετικές δεξιότητες.
Εκπαιδευτικά, οι COO συνήθως έχουν τουλάχιστον πτυχίο Bachelor. Συχνά έχουν επίσης πτυχία Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) και άλλες πιστοποιήσεις.
FUN FACT: Αντί να έχουν ένα ή δύο σετ δεξιοτήτων, οι περισσότεροι επιτυχημένοι COO έχουν πολύπλευρα ταλέντα, που τους επιτρέπουν να προσαρμοστούν σε διαφορετικές εργασίες και να λύσουν μια σειρά προβλημάτων.
Διαχωρίστε τον CEO, COO, CFO
Πηγή: Investopedia