Hustle Culture: Μια επικίνδυνη ιδεολογία του σήμερα

Hustle Culture: Μια επικίνδυνη ιδεολογία του σήμερα

Γιατί το Hustle Culture είναι τόσο επιβλαβές για την υγεία μας;

Ζούμε σε μια εποχή όπου εκθειάζουμε πετυχημένους ανθρώπους και προσπαθούμε τόσο πολύ να τους μοιάσουμε. Παρακολουθούμε συνεντεύξεις τους, ακούμε τις συμβουλές τους και ξεκινάμε να τις εφαρμόζουμε για να πετύχουμε και εμείς. Από αυτό το trend της εποχής γεννήθηκε μια κουλτούρα που βασίζεται στην σκληρή δουλειά, ονόματι Hustle Culture.

Το Hustle Culture είναι ένα mindset που βασίζεται στο να δουλεύουμε σκληρά όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες μέσα στην μέρα για να πετύχουμε τους στόχους μας. Μερικοί από τους υποστηρικτές αυτής της κουλτούρας είναι ο Elon Musk, o Gary Vaynerchuk και ο David Goggins.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί celebrities διαφημίζουν αυτή την κουλτούρα, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την αλήθεια για αυτήν. Ναι, η σκληρή δουλειά όντως αποδίδει καρπούς. Αλλά η σκληρή δουλειά για πολλές ώρες και μέρες συνεχόμενα φέρνει μόνο αρνητικά αποτελέσματα. Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε τις συνέπειες του Hustle Culture και γιατί δεν πρέπει να την ακολουθήσετε.

Ποιες είναι οι συνέπειες του Hustle Culture;

Ακολουθώντας την ιδεολογία του Hustle Culture, βάζετε το σώμα σας σε μια συνεχή κατάσταση άγχους και στρες. Αυτό το στρες απελευθερώνει την ορμόνη κορτιζόλη σε υψηλότερες ποσότητες και για πιο παρατεταμένες περιόδους. Για να ομαλοποιηθούν αυτά τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, το σώμα πρέπει να εισέλθει σε κατάσταση ηρεμίας.

Τι γίνεται όμως όταν το Hustle Culture δεν αφήνει χρόνο για ξεκούραση; Τότε η εξουθένωση είναι αναπόφευκτη. Αυτό το συνεχές άγχος μπορεί να είναι επιβλαβές τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική σας ευεξία. Τα παρατεταμένα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται με διάφορες επιπτώσεις, όπως άγχος, κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις, διαταραχές της μνήμης και άλλα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα άγχους οδηγούν σε μειωμένη επαγγελματική παραγωγικότητα. Για να παράγουν ποιοτικό έργο, οι εργαζόμενοι πρέπει να επιτυγχάνουν προσωπική ικανοποίηση και ευσυνειδησία αντί απλώς να αυξάνουν τον φόρτο εργασίας τους.

Τα δεδομένα έχουν επίσης δείξει ότι υπάρχει θετική σχέση μεταξύ ευημερίας και παραγωγικότητας. Εάν τα άτομα είναι ήρεμα και λιγότερο αγχωμένα (δηλαδή κάνοντας διαλείμματα), έχουν βελτιωμένη παραγωγικότητα.

Επομένως, το Hustle Culture στην πραγματικότητα μειώνει σημαντικά την παραγωγικότητά μας.

Με τον COVID-19 να αναδεικνύει μια “επιδημία” ψυχικών προβλημάτων, οι εργαζόμενοι κατατάσσουν πλέον την ψυχική τους υγεία ως τον νούμερο ένα παράγοντα στη συνολική τους ευημερία. Η ψυχική υγεία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τάσεων της εταιρικής κουλτούρας και οι ηγέτες πρέπει να το προσέχουν. Η κουλτούρα φασαρίας δεν βοηθά την ευημερία των εργαζομένων.

Επομένως…

Βλέποντας τις συνέπειες αυτής της ιδεολογίας, μην εξακολουθείτε να την ακολουθείτε επειδή κάποιοι celebrities την υποστηρίζουν.

Αντιθέτως, βρείτε εναλλακτικές μεθόδους που θα σας βοηθήσουν στην παραγωγικότητά σας και χτίστε μια ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης.

Πηγές: Headversity / NYTimes / Forbes

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.