Τι είναι ο Υπερπληθωρισμός;

Τι είναι ο Υπερπληθωρισμός;

Τι είναι ο Υπερπληθωρισμός;

Ο Υπερπληθωρισμός μοιάζει αρκετά με το φαινόμενο του πληθωρισμού (αυξήσεις στο γενικό επίπεδο των τιμών).

Όμως, έχει μια σημαντική διαφορά και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ονομάζεται έτσι:

Ο υπερπληθωρισμός είναι ένας όρος που περιγράφει τις γρήγορες, υπερβολικές και ανεξέλεγκτες γενικές αυξήσεις τιμών σε μια οικονομία. Ο υπερπληθωρισμός είναι ταχέως αυξανόμενος πληθωρισμός, συνήθως μετρώντας περισσότερο από 50% το μήνα.

Αν και ο υπερπληθωρισμός είναι ένα σπάνιο γεγονός για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, έχει συμβεί πολλές φορές σε όλη την ιστορία σε χώρες όπως η Κίνα, η Γερμανία, η Ρωσία, η Ουγγαρία και η Αργεντινή.

Τι είναι ο Υπερπληθυσμός;

Πότε εμφανίζεται ο Υπερπληθωρισμός;

Ο υπερπληθωρισμός μπορεί να συμβεί σε περιόδους πολέμου. Επίσης μπορεί να συμβεί σε περιόδους οικονομικής αναταραχής στην υποκείμενη παραγωγική οικονομία, σε συνδυασμό με μια κεντρική τράπεζα που τυπώνει υπερβολικό χρηματικό ποσό.

Hyperinflation: Definition, Causes, Effects, Examples
Τι είναι ο Υπερπληθυσμός;

Πως ακριβώς μας επηρεάζει;

Ο υπερπληθωρισμός μπορεί να προκαλέσει άνοδο των τιμών για βασικά αγαθά —όπως τρόφιμα και καύσιμα— καθώς αυτά σπανίζουν.

Έτσι, είναι απολύτως φυσιολογικό σε μία χώρα που πάσχει από το φαινόμενο του υπερπληθωρισμού, να τυπώσει χαρτονομίσματα του ενός εκατομμυρίου.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι, η μια φρατζόλα ψωμί να πουλιέται στην τιμή τους ενός εκατομμυρίου!

How do you solve catastrophic hyperinflation? - BBC News
Το νόμισμα Υπερπληθωρισμού της Ζιμπάμπουε!

Φανταστείτε το κόστος των αγορών των τροφίμων να πηγαίνει από 200€ την εβδομάδα στα 350€ και τον επόμενο μήνα να ανέρχεται στα 500€ την εβδομάδα και ούτω καθεξής.

Εάν οι μισθοί δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό σε μια οικονομία, το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων μειώνεται επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν για τις βασικές τους ανάγκες και τα έξοδα διαβίωσης.

Ο υπερπληθωρισμός μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συνέπειες για μια οικονομία.

Οι άνθρωποι μπορεί να συσσωρεύουν αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα, λόγω των αυξανόμενων τιμών.

Το γεγονός αυτό όμως, μπορεί να δημιουργήσει ελλείψεις σε τρόφιμα.

Όταν οι τιμές αυξάνονται υπερβολικά, τα μετρητά ή οι αποταμιεύσεις που κατατίθενται σε τράπεζες, μειώνονται σε αξία ή γίνονται άχρηστα.

Αυτό συμβαίνει καθώς τα χρήματα έχουν πολύ λιγότερη αγοραστική δύναμη.

Επίσης, η οικονομική κατάσταση των καταναλωτών επιδεινώνεται και μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία.

Ο υπερπληθωρισμός είναι μια από τις πιο τραγικές καταστάσεις που μπορεί να φτάσει μια οικονομία!

Η αντιμετώπισή του πρέπει να αποτελεί στόχο κάθε οικονομίας διότι, τα αποτελέσματά του είναι αρκετά επώδυνα για όλους τους ανθρώπους και για όλα τα κοινωνικά στρώματα!

Πηγή: Investopedia

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Γιάννης Κύρτσης

Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμβουλος ακινήτων στην Liberty Real Estate, αρθρογράφος, Content Creator και δημιουργός της σελίδας Johnny&Books. Αρθρογραφεί στο Business Review Greece για Βιβλία, Αυτοβελτίωση και ορολογίες επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Ένας νέος με μεγάλο πάθος για τα βιβλία, καθώς αυτά του άλλαξαν την ζωή, με όνειρο να μεταδώσει αυτή την τρέλα στους ανθρώπους γύρω του κάνοντάς τους καλύτερους!