Τι είναι η οικονομία της αγοράς;

Τι είναι η οικονομία της αγοράς;

Τι είναι η οικονομία της αγοράς;

Η οικονομία της αγοράς είναι η αγορά στην οποία, οι τιμές καθορίζονται από τις δυνάμεις της ζήτησης και της προσφοράς.

Η κυβέρνηση δεν έχει ανάμειξη στις οικονομικές αποφάσεις. Με λίγα λόγια, είναι η ελεύθερη αγορά!

Μπορεί να υπάρχει κάποια κυβερνητική παρέμβαση ή κεντρικός σχεδιασμός, αλλά συνήθως αυτός ο όρος αναφέρεται σε μια οικονομία που είναι πιο προσανατολισμένη στην αγορά.

Στις μέρες μας, οι περισσότερες οικονομίες λειτουργούν λιγάκι ανάμεικτα. Δηλαδή, οι αποφάσεις λαμβάνονται κυρίως σύμφωνα με την ζήτηση και την προσφορά, όμως βάζει και η κυβέρνηση μερικές φορές το χεράκι της!

Στην οικονομία της αγοράς, οι αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με τις δυνάμεις της ζήτησης και της προσφοράς.

Η ζήτηση της αγοράς αναφέρεται σε όσους ζητούν προϊόντα ή αλλιώς τους καταναλωτές.

Και η προσφορά της αγοράς αναφέρεται σε όσους προσφέρουν προϊόντα, που συνήθως είναι οι επιχειρήσεις!

Η Οικονομία της Αγοράς

Σε μια οικονομία της αγοράς:

  • οι μισθοί
  • οι επενδύσεις
  • η παραγωγή και
  • η διανομή

Βασίζονται πάλι στις δυνάμεις της ζήτησης και της προσφοράς. Δεν βασίζονται σε αποφάσεις που λαμβάνει το κράτος.

Οι οικονομολόγοι συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι οι οικονομίες προσανατολισμένες στην αγορά παράγουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.

Διαφέρουν όμως ως προς την ακριβή ισορροπία μεταξύ των αγορών και του κεντρικού σχεδιασμού που είναι καλύτερο για τη μακροπρόθεσμη ευημερία ενός έθνους.

Οι οικονομίες της αγοράς σήμερα

Κάθε οικονομία στον σύγχρονο κόσμο είναι ένας συνδυασμός ανάμεσα σε ελεύθερη αγορά και πλήρως προγραμματισμένη από την κυβέρνηση.

Τα περισσότερα ανεπτυγμένα έθνη είναι τεχνικά μικτές οικονομίες επειδή συνδυάζουν τις ελεύθερες αγορές με κάποια κρατική παρέμβαση.

Ωστόσο, συχνά λέγεται ότι έχουν οικονομίες αγοράς επειδή επιτρέπουν στις δυνάμεις της αγοράς να καθοδηγούν τη συντριπτική πλειονότητα των δραστηριοτήτων, συνήθως συμμετέχοντας σε κρατική παρέμβαση μόνο στο βαθμό που απαιτείται για την παροχή σταθερότητας.

Συνήθως, οι οικονομίες αγοράς χαρακτηρίζουν την κρατική παραγωγή δημόσιων αγαθών, συχνά ως κρατικό μονοπώλιο.

Ωστόσο, συνολικά οι οικονομίες της αγοράς χαρακτηρίζονται από αποκεντρωμένη οικονομική λήψη αποφάσεων από αγοραστές και πωλητές που συναλλάσσονται καθημερινά.

Πηγή: Investopedia

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Γιάννης Κύρτσης

Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμβουλος ακινήτων στην Liberty Real Estate, αρθρογράφος, Content Creator και δημιουργός της σελίδας Johnny&Books. Αρθρογραφεί στο Business Review Greece για Βιβλία, Αυτοβελτίωση και ορολογίες επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Ένας νέος με μεγάλο πάθος για τα βιβλία, καθώς αυτά του άλλαξαν την ζωή, με όνειρο να μεταδώσει αυτή την τρέλα στους ανθρώπους γύρω του κάνοντάς τους καλύτερους!