Τι είναι η Μικροοικονομία;

Τι είναι η Μικροοικονομία;

τι είναι η μικροοικονομία;

Μικροοικονομία: Ένας πρώτος Ορισμός

Η Mικροοικονομία είναι η κοινωνική επιστήμη που μελετά τα κίνητρα και τις αποφάσεις ατομικών μονάδων – νοικοκυριών ή επιχειρήσεων – ειδικά για το πώς αυτά επηρεάζουν τη χρήση και τη διανομή των πόρων.

Η Mικροοικονομία δείχνει πώς και γιατί διαφορετικά αγαθά έχουν διαφορετικές αξίες. Επίσης δείχνει πώς τα άτομα και οι επιχειρήσεις συμπεριφέρονται και επωφελούνται από την αποτελεσματική παραγωγή και ανταλλαγή.

Τέλος μας δείχνει πώς τα άτομα συντονίζονται και συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους.

Γενικότερα μέσω της Μικροοικονομίας μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την Μακροοικονομία και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγω οι περισσότεροι φοιτητές οικονομικών σπουδών μαθαίνουν πρώτα τις θεμελιώδεις αρχές τις Μικροοικονομικής Επιστήμης και στην συνέχεια, μαθαίνουν και για την Μακροοικονομική Επιστήμη.

Μικροοικονομία: Πως χρησιμοποιείται

Η Mικροοικονομία μπορεί να εφαρμοστεί με θετική ή κανονιστική έννοια. Η θετική Mικροοικονομία περιγράφει την οικονομική συμπεριφορά και εξηγεί τι να περιμένουμε εάν αλλάξουν ορισμένες συνθήκες.

Εάν ένας κατασκευαστής αυξήσει τις τιμές των αυτοκινήτων, η θετική μικροοικονομία λέει ότι οι καταναλωτές θα τείνουν να αγοράζουν λιγότερα από πριν.

Εάν ένα μεγάλο ορυχείο χρυσού καταρρεύσει, η τιμή του χρυσού θα τείνει να αυξηθεί, επειδή η προσφορά είναι περιορισμένη και μικρότερη από πριν.

Η θετική Mικροοικονομία θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί η εφαρμογή ενός υψηλότερου κατώτατου μισθού στην Ελλάδα θα μπορούσε να αναγκάσει τα ελληνικά Super Market να προσλαμβάνουν λιγότερους εργαζομένους.

Αυτές οι εξηγήσεις, τα συμπεράσματα και οι προβλέψεις της θετικής Mικροοικονομίας μπορούν στη συνέχεια να εφαρμοστούν κανονιστικά.

Κατά αυτόν τον τρόπο προδιαγράφουν τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις προκειμένου να επιτύχουν τα πιο πολύτιμα ή ευεργετικά πρότυπα παραγωγής, ανταλλαγής και κατανάλωσης μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά.

Όταν η αγορά βρίσκεται σε ισορροπία και οι δύο πλευρές είναι ευχαριστημένες. Για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα υπάρχει πλεόνασμα ή έλλειψη.

Νόμος της Ζήτησης και της Προσφοράς στην Μικροοικονομία

Μιλώντας για Μικροοικονομία δεν γίνεται να αφήσουμε εκτός και τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Τον νόμο που μας δείχνει για ποιον λόγο υπάρχει η συγκεκριμένη ζήτηση ή προσφορά στην εκάστοτε τιμή!

Μικροοικονομία vs Μακροοικονομία σε ένα Λεπτό

Βασικές Αρχές που πρέπει να γνωρίζει ο καθένας για την Μικροοικονομία!

1. Κίνητρα και συμπεριφορές:

Εξηγεί πώς αντιδρούν οι άνθρωποι, ως άτομα ή επιχειρήσεις, στις καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι.

2. Θεωρία χρησιμότητας:

Οι καταναλωτές θα επιλέξουν να αγοράσουν και να καταναλώσουν έναν συνδυασμό αγαθών που θα μεγιστοποιήσει τη «χρησιμότητα» τους. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει περιορισμός στο εισόδημα που έχουν διαθέσιμο να ξοδέψουν.


3. Θεωρία παραγωγής:

Πρόκειται για τη μελέτη της παραγωγής — ή της διαδικασίας μετατροπής των εισροών σε εκροές. Οι παραγωγοί επιδιώκουν να επιλέξουν τον συνδυασμό εισροών και μεθόδων συνδυασμού τους που θα ελαχιστοποιήσουν το κόστος. Έτσι μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

4. Θεωρία τιμών:

Η θεωρία της χρησιμότητας και της παραγωγής ενώνονται και δημιουργούν τη θεωρία της προσφοράς και της ζήτησης, οι οποίες καθορίζουν τις τιμές σε μια ανταγωνιστική αγορά.

Σε μια απόλυτα ανταγωνιστική αγορά, για να επιτευχθεί ισορροπία στην αγορά, η τιμή που ζητούν οι καταναλωτές είναι η ίδια που προσφέρουν οι παραγωγοί.

Πηγή: Investopedia

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Γιάννης Κύρτσης

Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμβουλος ακινήτων στην Liberty Real Estate, αρθρογράφος, Content Creator και δημιουργός της σελίδας Johnny&Books. Αρθρογραφεί στο Business Review Greece για Βιβλία, Αυτοβελτίωση και ορολογίες επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Ένας νέος με μεγάλο πάθος για τα βιβλία, καθώς αυτά του άλλαξαν την ζωή, με όνειρο να μεταδώσει αυτή την τρέλα στους ανθρώπους γύρω του κάνοντάς τους καλύτερους!