Πως να είσαι παραγωγικός στο σπίτι;

Πως να είσαι παραγωγικός στο σπίτι;

Στην σημερινή εποχή, είναι πάρα πολύ σημαντική δεξιότητα το να είναι κανείς παραγωγικός στο σπίτι

Έχοντας βιώσει μια πανδημία, ο επιχειρηματικός κόσμος αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στις συνθήκες και τις ανάγκες του σήμερα. Ίσως η πιο σημαντική από όλες, ήταν η δουλεία στο σπίτι.

Ένας από τους βασικότερους πυλώνες της πνευματικής υγείας (διαχρονικά) είναι η επίτευξη ισορροπίας στο σπίτι. Η ισορροπία στην οποία αναφερόμαστε είναι μεταξύ των υποχρεώσεών μας και της ξεκούρασης.

Τούτου λεχθέντος, οι μέρες μας σπάνια πάνε όπως τις έχουμε προγραμματίσει. Η ζωή δεν φαίνεται να μένει ποτέ στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε στο μυαλό μας (ή το Google calendar μας).

Έχοντας αυτό κατά νου, σας έχουμε ορισμένα tips που θα σας βοηθήσουν να είστε πιο παραγωγικοί στο σπίτι σας.

Tip #1: Δημιουργήστε μια πρωινή ρουτίνα

Το πώς ξεκινάτε τη μέρα σας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο ευχάριστη και παραγωγική θα είναι.

Για παράδειγμα, εάν το πρωινό σας είναι ισορροπημένο, θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε για την σχολή ή την δουλειά σας.

Το να έχετε μια πρωινή ρουτίνα, σας απαλλάσσει από την κούραση που νιώθετε από την προσπάθεια να αποφασίσετε τι θα κάνετε πρώτα.

Ενώ οι προτιμήσεις του καθενός φαίνονται διαφορετικές, το καλύτερο μέρος μιας πρωινής ρουτίνας είναι πώς προσαρμόζεται σε εσάς!

Είτε είναι μια ώρα είτε μόλις 10 λεπτά για τον εαυτό σας, αυτός ο χρόνος κάνει τη διαφορά.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να ξυπνήσει πραγματικά, να προετοιμαστεί (πρωινό, σημειώσεις, μπάνιο κλπ.) και να ετοιμαστείτε για τις προκλήσεις της κάθε μέρας.

Tip #2: Βρείτε τι θέλετε ή πρέπει να κάνετε κάθε μέρα

Δυστυχώς ή ευτυχώς, όλοι έχουμε μια λίστα γεμάτη πράγματα που έχουμε να κάνουμε κάθε μέρα.

Αρχικά, διαλέξτε τα τρία σημαντικότερα πράγματα από την λίστα σας, και προσπαθήστε, όσο δύσκολη και αν είναι η μέρα σας, να κάνετε αυτά τα τρία πράγματα. Έτσι, κάνετε ευκολότερα focus σε κάθε θέμα ξεχωριστά.

Για όσους έχουν προτεραιότητες σε διαφορετικούς τομείς της ζωής (εργασία, σπίτι, οικογένεια), η ύπαρξη δύο ξεχωριστών λιστών μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη (πχ. μία για την εργασία και μία για το σπίτι).

Προσαρμόστε αυτό το σύστημα στις ανάγκες σας. Αλλά το κλειδί είναι να εστιάσετε σε μερικά μόνο στοιχεία που γνωρίζετε ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε εκείνη την ημέρα.

Tip #3: Προγραμματίστε κάθε εργασία αλλά και διάλλειμμά σας

Αφού σχεδιάσετε τι θα θέλατε να πετύχετε για την ημέρα, το επόμενο βήμα είναι να προβλέψετε πόσο χρόνο χρειάζεται η κάθε εργασία.

Αυτός ο αριθμός θα αλλάξει στην πορεία, αλλά είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε από κάπου. Σκεφτείτε πόσο χρόνο θα πάρει κάθε αντικείμενο στη λίστα υποχρεώσεων σας.

Προγραμματίστε αυτές τις εργασίες ως “χρονικά τετράγωνα” στο ημερολόγιό σας και ονομάστε τις με βάση αυτό που κάνετε.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε θέσει ρεαλιστικούς χρόνους για μια εργασία.

Εάν γνωρίζετε ότι ο έλεγχος του υλικού μάρκετινγκ θα διαρκέσει δύο ώρες, μην προγραμματίζετε απλώς ένα δίωρο στο ημερολόγιο.

Είναι πολύ δύσκολο για όλους μας να δουλεύουμε δύο ώρες συνεχόμενα. Οπότε, προσθέστε μια παραπάνω ώρα για να κάνετε διαλλείματα (πχ. μεσημεριανό γεύμα, σνακ ή ψυχικά διαλείμματα).

Είναι σημαντικό να προγραμματίσετε και αυτά! Είναι ωφέλιμα για εσάς, αλλά και για την εταιρεία.

Το να κάνετε ένα διάλειμμα από τη δουλειά σας δίνει ενέργεια, σας μειώνει το στρες, σας βοηθάει να κάνετε focus και να είστε πιο παραγωγικοί.

Tip #4: Αφιερώστε χρόνο για προσωπικές σας ανάγκες ή στόχους

Η εργασία από το σπίτι συνοδεύεται από την πολυτέλεια να βρει και να δημιουργήσει κανείς ισορροπία.

Το να βρίσκεστε στο σπίτι σας επιτρέπει να καλύπτετε ανάγκες που δεν σχετίζονται με την εργασία, όπως οικογένεια, σπίτι και προσωπικά θέματα.

Οι προτεραιότητές σας δεν χρειάζεται να επικεντρώνονται στο μυαλό, το σώμα και την ψυχή σας, αλλά αυτό είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε εάν ο τελικός στόχος είναι η ισορροπία.

Ήρθε η ώρα να ανεβάσετε τον πήχη για το πώς ορίζετε μια καλή εργάσιμη μέρα!

Ρυθμίστε ξανά τη μέρα σας με τα παραπάνω tips για να έχετε μια ισορροπημένη μέρα που περιλαμβάνει διαλείμματα, έντονο focus την δουλειά και καλά vibes.

Πηγή: Trello

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.