Τι είναι μια ΜΚΟ (Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός);

Τι είναι μια ΜΚΟ (Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός);

Η αξία των ΜΚΟ είναι αδιαμφισβήτητα ανεκτίμητη για το καλό του πλανήτη.

Η εργασία για έναν κοινωνικό σκοπό μπορεί να είναι μια ανταποδοτική καριέρα, καθώς σας επιτρέπει να βγάλετε τα προς το ζην βελτιώνοντας παράλληλα τον κόσμο γύρω σας. Εάν είστε παθιασμένοι με το να βοηθάτε ανθρώπους, ζώα ή το περιβάλλον, η εργασία για μια ΜΚΟ ή άλλη μη κερδοσκοπική οργάνωση μπορεί να είναι μια ιδανική καριέρα για εσάς.

Σε αυτό το άρθρο, ορίζουμε τις ΜΚΟ, εξηγούμε τι κάνουν και συζητάμε τους διαφορετικούς τύπους τους.

Δίνοντας έναν ορισμό

Μια ΜΚΟ (μη κυβερνητικός οργανισμός), είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που σημαίνει ότι παρέχει δωρεάν υπηρεσίες και δεν επιδιώκει να αποκομίσει κέρδος από τις δραστηριότητές του.

Ενώ μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τους όρους “μη κερδοσκοπικό” και “ΜΚΟ” εναλλακτικά, άλλοι χρησιμοποιούν “μη κερδοσκοπικό” για να αναφερθούν σε έναν οργανισμό που εξυπηρετεί μια κοινότητα ή τοπική περιοχή και “ΜΚΟ” για να αναφερθούν σε έναν διεθνή οργανισμό.

Οι ΜΚΟ μπορεί να αντιπροσωπεύουν πολλές κοινωνικές αιτίες, όπως:

  • Περιβαλλοντισμός και διατήρηση της άγριας ζωής
  • Παροχή ιατρικής βοήθειας
  • Προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • Εργατικά δικαιώματα
  • Θρησκευτικός ακτιβισμός

Τι κάνουν οι ΜΚΟ;

Τα καθήκοντα μιας ΜΚΟ μπορεί να εξαρτώνται από το μέγεθος τους, την αιτία που εκπροσωπεί και τις ανάγκες των ανθρώπων που βοηθά. Πολλές εκτελούν τα ακόλουθα καθήκοντα:

1. Μαζεύουν χρήματα

Επειδή οι ΜΚΟ δεν έχουν κέρδος, λαμβάνουν μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής τους από δωρεές. Για το λόγο αυτό, πολλές διαθέτουν μεγάλο επιτελείο συγκέντρωσης κεφαλαίων από αμειβόμενους υπαλλήλους και εθελοντές, οι οποίοι διασφαλίζουν ότι ο οργανισμός έχει αρκετά χρήματα για να επιτύχει τους στόχους του.

Οι εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων μπορεί να περιλαμβάνουν events δωρητών, τηλεμαραθώνιους, διαδικτυακές δημοπρασίες, κινητοποιήσεις δωρητών και κοινοτικές εκδηλώσεις.

2. Παρέχουν υπηρεσίες

Μέλη ορισμένων ΜΚΟ ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες για να παρέχουν βοήθεια, να διανέμουν προμήθειες και να κατευθύνουν εκπαιδευτικά προγράμματα για άτομα που έχουν ανάγκη.

Για παράδειγμα, μια ΜΚΟ ιατρικής βοήθειας μπορεί να δημιουργήσει κλινικές, να εκπαιδεύσει τους ντόπιους στις πρώτες βοήθειες και την εκπαίδευση υγείας, να διαχειριστεί προγράμματα εμβολιασμού και να παρέχει ιατρική περίθαλψη σε απομακρυσμένες περιοχές.

Άλλες ΜΚΟ ενδέχεται να επικεντρωθούν στη δημιουργία προγραμμάτων για άτομα της τοπικής κοινότητας, όπως κουζίνες τροφίμων και επισκέψεις σε ξενώνες.

3. Στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών

Ένα βασικό μέρος της αποστολής μιας ΜΚΟ είναι να ενημερώνει τους πολίτες για το ζήτημα που αντιπροσωπεύει.

Οι υπάλληλοι και εθελοντές της ενδέχεται να δημιουργήσουν έντυπο και ψηφιακό υλικό που διδάσκει τους πολίτες σχετικά με το θέμα.

Επιπλέον, επισκέπτονται σχολεία και κοινοτικά κέντρα για να μιλήσουν με το κοινό. Σε αυτό τους εξυπηρετεί να αναζητούν προβολές στα τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης.

Για παράδειγμα, μια ομάδα υπεράσπισης μιας συγκεκριμένης χρόνιας ασθένειας μπορεί να στείλει πρεσβευτές σε σχολικές συναντήσεις ή να επισκεφτεί έναν τοπικό σταθμό ειδήσεων για να μιλήσει σε άτομα σχετικά με τις επιπτώσεις της ζωής με μια χρόνια πάθηση και να δώσει συμβουλές για να βοηθήσει τα άτομα με την πάθηση.

Τύποι ΜΚΟ

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες ΜΚΟ, οι υπεράσπισης και οι επιχειρησιακές ΜΚΟ.

Ενώ ορισμένοι μεγάλοι οργανισμοί μπορεί να ταιριάζουν και στις δύο κατηγορίες, οι δύο τύποι ΜΚΟ έχουν διαφορετικούς στόχους και διαδικασίες. Εδώ είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο τύπων:

1. ΜΚΟ υπεράσπισης

Αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις επικεντρώνονται στην ευαισθητοποίηση για μια συγκεκριμένη αιτία ή ομάδα αιτιών. Εκπαιδεύσουν το κοινό για ορισμένα θέματα υγείας, επιστούν την προσοχή σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενθαρρύνουν τους πολίτες να μάθουν για την αποψίλωση των δασών ή να δημιουργήσουν ενημερωτικούς πόρους για εκπαιδευτικά θέματα.

Οι ΜΚΟ υπεράσπισης συχνά συνδυάζουν τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης με προσπάθειες να επηρεάσουν τη δημόσια πολιτική. Για παράδειγμα, μια ομάδα υπεράσπισης του περιβάλλοντος μπορεί να εκτελεί ανακοινώσεις δημόσιας υπηρεσίας σχετικά με εναλλακτικά καύσιμα.

Παράλληλα, υποστηρίζει πολιτικούς που περιλαμβάνουν την πράσινη ενέργεια στις πολιτικές τους πλατφόρμες. Τα μέλη αυτής της ομάδας μπορούν να συμμετάσχουν σε πορείες και να συντάξουν προτεινόμενη νομοθεσία για πολιτικούς φορείς.

2. Επιχειρησιακές ΜΚΟ

Οι επιχειρησιακές ΜΚΟ σχεδιάζουν, διαχειρίζονται και αξιολογούν προγράμματα για ανθρώπους, ζώα και περιβαλλοντικές περιοχές που έχουν ανάγκη. Τα είδη των προγραμμάτων που διαχειρίζονται μπορεί να εξαρτώνται από το μέγεθος και τους στόχους.

Τα προγράμματα μπορεί να περιλαμβάνουν την παροχή αγαθών και χρημάτων σε άτομα που έχουν ανάγκη, τη δημιουργία σχολείων και προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, τη χορήγηση εμβολίων ή τη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Για παράδειγμα, μια ομάδα περιβαλλοντικής δράσης μπορεί να χρηματοδοτήσει και να διευθύνει επιτόπου περιβαλλοντικά έργα, όπως προγράμματα δενδροφύτευσης, αποκατάσταση υφάλων φραγμού και δημιουργία βιώσιμης εκμετάλλευσης.

Αυτοί οι οργανισμοί μπορεί να έχουν μια έδρα για τη συγκέντρωση κεφαλαίων και τις διοικητικές λειτουργίες και πολλά υποκαταστήματα, όπου οι εργαζόμενοι εκτελούν προγράμματα.

Πηγή: Indeed

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.