ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ από τον Ray Dalio – Portfolio Analysis – Freedom24

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ από τον Ray Dalio – Portfolio Analysis – Freedom24

Ray Dalio

Ήξερες πως ο Ray Dalio, ένας από τους μεγαλύτερους Hedge Fund Managers του κόσμου, έκανε την πρώτη του επένδυση σε ηλικία μόλις 12 ετών, αγοράζοντας 300 μετοχές;

Σίγουρα δεν θα μπορούσε να λείπει από το πάνθεον των πιο επιτυχημένων επενδυτών!

Πως όμως, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή από το 0;

Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε τις μετοχές στις οποίες έχει επενδύσει τα περισσότερα χρήματα ο Ray Dalio, αλλά και γενικότερα την επενδυτική του φιλοσοφία.

Ο Ray Dalio, πριν ιδρύσει την Bridgewater Associates, σπούδασε Λογιστική στο πανεπιστήμιο του Long Island, ενώ στη συνέχεια έλαβε Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Harvard Business School.

Σήμερα, η Bridgewater έχει εξελιχθεί στην 5η πιο σημαντική ιδιωτική εταιρεία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το περιοδικό Fortune, και ο ίδιος ο Dalio έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού Time με τα 100 άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Στην πορεία του στον χώρο, ο Dalio ανακάλυψε ένα σύνολο μοναδικών αρχών που οδήγησαν στην εξαιρετικά αποτελεσματική κουλτούρα της Bridgewater, την οποία περιγράφει ως «μια αξιοκρατία ιδεών που προσπαθεί να επιτύχει ουσιαστική δουλειά και ουσιαστικές σχέσεις μέσω ριζικής διαφάνειας» και μάλιστα τις παρουσίασε στο πασίγνωστο βιβλίο του “Αρχές”.

Η επενδυτική φιλοσοφία του Ray Dalio

Μια βασική πτυχή της επενδυτικής φιλοσοφίας του Dalio είναι η σημασία που δίνει στην διαφοροποίηση των επενδύσεων.

Πιστεύει ότι είναι σημαντικό να κατανέμονται οι επενδύσεις σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος και να μεγιστοποιηθούν οι αποδόσεις.

Σύμφωνα με τον Ray Dalio, η διαφοροποίηση σε 15 ή περισσότερα μη συσχετισμένα περιουσιακά στοιχεία μειώνει σημαντικά την αναλογία κινδύνου προς απόδοση, επειδή τα μη συσχετισμένα περιουσιακά στοιχεία δεν κινούνται μαζί και δεν αποτρέπουν το ένα το άλλο.

Αυτή η στρατηγική ήταν που βοήθησε την Bridgewater Associates να αποφύγει την κατάρρευση της αγοράς το 2008, αν και οι ανταγωνιστές της γνώρισαν μεγάλες απώλειες.

Μια άλλη σημαντική πτυχή της επενδυτικής φιλοσοφίας του Dalio είναι η εστίασή του στη διαχείριση του κινδύνου.

Θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να αναλύουμε και να διαχειριζόμαστε προσεκτικά τον κίνδυνο προκειμένου να λαμβάνουμε τεκμηριωμένες επενδυτικές αποφάσεις.

Επιπλέον, ο Dalio πιστεύει επίσης ακράδαντα στη δύναμη των δεδομένων και των αναλύσεων για την ενημέρωση των επενδυτικών αποφάσεων.

Υποστηρίζει τη χρήση δεδομένων και στατιστικών αναλύσεων για τη λήψη αποφάσεων με βάση αντικειμενικά στοιχεία και όχι τη στήριξη στη διαίσθηση ή το ένστικτο.

Συνολικά, η επενδυτική φιλοσοφία του Ray Dalio επικεντρώνεται στις αρχές της διαφοροποίησης, της διαχείρισης κινδύνου και της χρήσης δεδομένων και αναλύσεων για την ενημέρωση των επενδυτικών αποφάσεων.

Αυτές οι αρχές τον έχουν βοηθήσει να επιτύχει ως επενδυτής και τον έχουν καταστήσει μια από τις πιο σεβαστές και επιδραστικές προσωπικότητες στον κλάδο των επενδύσεων.

Μάλιστα μια από τις φράσεις που λέει και ο ίδιος είναι ’’Δύο λογοι υπάρχουν που θα σου φέρουν οι επενδύσεις χρήματα, ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη’’.

Με αυτήν την φράση καταλαβαίνουμε πως ο Ray Dalio είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ακολουθεί πιστά το σχέδιό του, που είναι βασισμένο στην λογική και αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας για την επιτυχία του στις αγορές.

Εφόσον είδαμε τώρα την επενδυτική φιλοσοφία του Ray Dalio, πάμε τώρα να δούμε τις 5 μεγαλύτερες θέσεις του, σύμφωνα με την 13F της Αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, οι οποίες έχουν αρκετό ενδιαφέρον.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες μετοχές στο portfolio του Ray Dalio;

1. Protect and Gamble

Στην πρώτη θέση έχουμε την εταιρεία καταναλωτικών αγαθών Protect and Gamble.

Αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση του Ray Dalio και η συνολική αξία της επενδυτικής του θέσης ανέρχεται στα 835 εκατομμύρια δολάρια.

Η Protect and Gamble ή αλλιώς PnG αποτελεί μια Αμερικάνικη εταιρεία η οποία διαχειρίζεται πάρα πολλά γνωστά Brands όπως Gillette, Colgate, Swiffer, Ariel, Pampers, Always, Pantene, Lenor και γενικότερα πολλά από τα καταναλωτικά προϊόντα υγιεινής και περιποίησης που μπορεί να δεις στο ράφι ενός σούπερ μάρκετ.

2. Johnson n Johnson

Στην δεύτερη θέση έχουμε την εταιρεία παρασκευής παραφαρμακευτικών προϊόντων Johnson n Johnson.

Η συνολική αξία της επενδυτικής θέσης του ανέρχεται στα 769 εκατομμύρια δολάρια και συνολικά κατέχει το 0,1% της εταιρείας.

Η Johnson n Johnson έχει πάρα πολλά προϊόντα στον παραφαρμακευτικό κλάδο, όπως το Listerin και το Johnson’s baby shampoo.

Πρόσφατα, η εταιρεία έγινε γνωστή και για την παραγωγή ενός εκ των εμβολίων για τον COVID-19.

Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με χρηματοοικονομικά ιδρύματα το πιστωτικό σκορ της εταιρείας είναι μεγαλύτερο και από αυτό της Αμερικανικής κυβέρνησης, πράγμα το οποίο μας δείχνει την υγεία της εταιρείας.

3.Pepsico

Στην επόμενη θέση έχουμε την εταιρεία τροφίμων και αναψυκτικών Pepsico.

Η συνολική αξία της θέσης του Dalio στην εταιρεία ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια δολάρια και κατέχει συνολικά το 0,2% της εταιρείας.

Η Pepsico αποτελεί μια αμερικάνικη θυγατρική η οποία εκτός από την πολύ γνωστή σε όλους μάς Pepsi, κατέχει επίσης Brands όπως τα Lays, τα Doritos, τα Cheetos, το Mountain Dew και τα Quake.

Η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες του κλάδους της και φαίνεται ξεκάθαρα και από τα διάσημα Brands που κατέχει.

4.Coca Cola

Στην τέταρτη θέση της λίστας του Dalio είναι η γνωστή εταιρεία αναψυκτικών Coca Cola.

Ο Dalio δεν έχει επενδύσει μόνο στην Pepsi, αλλά και στην ανταγωνιστική Coca Cola.

Κατέχει αυτήν την στιγμή το 0,2% της εταιρείας, με τη συνολική αξία των μετοχών του να είναι στα 642 εκατομμύρια δολάρια.

Αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών με διασημότερο Brand της Coca Cola που αποτελεί μια εταιρεία ηγέτη στην κατηγορία της.

Όμως, όπως και η PepsiCo, έτσι και η Coca Cola διαθέτει και άλλα Brands όπως Costa Coffee, Fanta, Sprite, Schweppes και Powerade.

Έτσι, μαζί με τον Warren Buffett, είναι από τους διασημότερους επενδυτές της συγκεκριμένης εταιρείας.

5.Costco

Στο τέλος έχουμε την Αμερικάνικη εταιρεία λιανικής Costco.

Αυτήν την στιγμή κατέχει το 0,2% της εταιρείας και η συνολική αξία της επενδυτικής του θέσης ανέρχεται στα 566 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια.

Τα Costco αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής στην Αμερική.

Πάμε τώρα να δούμε τα μελλοντικά σχέδια του επενδυτή.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Ray Dalio

O Dalio δεν φαίνεται να ετοιμάζεται για κάποια συγκεκριμένη κίνηση αυτήν την στιγμή, μιας και τώρα η οικονομία της Αμερικής, αλλά και οι αγορές της είναι σε πτώση.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, έχει κάνει και κάποιες αμφιλεγόμενες δηλώσεις, από τις οποίες διαφένεται ότι έχει χάσει ως ένα βαθμό την πίστη του στο υπάρχον οικονομικό σύστημα.

«Ο καπιταλισμός δεν λειτουργεί πια για τους περισσότερους ανθρώπους», λέει ο Dalio, του οποίου υπολογίζεται ότι η περιουσία του είναι περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια και συνεχίζει λέγοντας, πως «Αν τα καλά πράγματα γίνουν υπερβολικά πολλά, τότε απειλούνται να αυτοκαταστραφούν. Θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω ή να πεθάνουν. Ο πλούτος και η ευημερία διανέμονται μόνο μονόπλευρα. Όσοι είναι φτωχοί, παραμένουν φτωχοί και δεν υπάρχει σχεδόν ούτε ίχνος ίσων ευκαιριών».

Κλείνοντας, ο Ray Dalio αποτελεί άλλη μια ιστορία επιτυχίας στον κόσμο των αγορών και σίγουρα αποτελεί και έναν αρκετά ξεχωριστό επενδυτή.

Γι’ αυτό και θα ήταν χρήσιμο, κάθε επενδυτής να βελτιώνει συνεχώς τον τρόπο με το οποίο επενδύει και να παίρνει ιδέες από τις στρατηγικές άλλων σημαντικών επενδυτών.

Freedom24

Σε περίπτωση που θέλεις να αγοράσεις μία από τις μετοχές που αναφέρονται παραπάνω, ή οποιαδήποτε άλλη από τις χιλιάδες που υπάρχουν στην επενδυτική πλατφόρμα της Freedom24, κάνε κλικ εδώ. 

Το άνοιγμα λογαριασμού διαρκεί μόλις 10 λεπτά, μπορείς να κάνεις κατάθεση από κάρτα ή μέσω τράπεζας και είσαι έτοιμος να αγοράσεις την πρώτη σου μετοχή. 

*Η επένδυση είναι ρίσκο. Οι προβλέψεις και οι προηγούμενες επιδόσεις δεν είναι αξιόπιστοι δείκτες μελλοντικών επιδόσεων. Είναι σημαντικό να κάνετε την ανάλυσή σας πριν κάνετε οποιαδήποτε επένδυση.
*Αυτό το βίντεο/άρθρο δεν είναι οικονομική συμβουλή. Αυτή η ανάρτηση περιέχει affiliate links της Freedom24 που χωρίς κόστος για εσάς, μπορεί να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια.

Πηγές: Whalewisdom, Wikipedia, Coca-colacompany, Tovima, Businessrev, Pepsico, Gr.pg, JNJ, Quantifiedstrategies, Businessrev

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας